Τετάρτη 15 Μαρτίου 2023

Μίμης Παπαϊωάννου (17 Νοεμβρίου 1942 - 15 Μαρτίου 2023) R. - I. - P.

(Γράφει ο Νίκος Δ. - Θ. Νικολαΐδης)

Έφυγε σήμερα από τη ζωή σε ηλικία 80 ετών ο εμβληματικός "βλάχος" του ελληνικού ποδοσφαίρου, ο Μίμης Παπαϊωάννου. Γεννημένος στη Νέα Νικομήδεια Ημαθίας μεσούσης της Κατοχής, ο νεαρός Δημήτρης έδειξε από πολύ νωρίς το μεγάλο του ταλέντο και την αγάπη του για το "τόπι" Από την ομάδα της γενέτειράς του πήρε στα 17 του χρόνια  μετεγγραφή για τη "Βασίλισσα του Βορρά" (Βέροια) και τρία χρόνια μετά (1962) αποκτήθηκε από την Α.Ε.Κ. με την οποία έμελλε να γράψει "χρυσές" σελίδες διάκρισης. 

Στην "Ένωση" αγωνίστηκε επί 17 συναπτά έτη (1962-63 έως και  1978-79) λαμβάνοντας μέρος με αυτήν σε περισσότερους από 480 επίσημους αγώνες πρωταθλήματος Α΄ Εθνικής και σημειώνοντας 236 τέρματα, αφού δεν υπήρξε σεζόν κατά την οποία να μη σκοράρει. 

Έμεινε στα χρονικά για το εκπληκτικό του άλμα (στεκόταν στον αέρα, τινάζοντας τα πόδια του "σαν σκορπιός") και τις φοβερές του κεφαλιές (παρότι το ύψος του δεν τον ευνοούσε), ένα χαρακτηριστικό που τον είχε μετατρέψει σε "κίνδυνο-θάνατο" για τις αντίπαλες άμυνες.

Με το νούμερο 10 στην πλάτη οδήγησε την Α.Ε.Κ. στα ημιτελικά του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ (σεζόν 1976-77) αφού με δικό του γκολ από κεφαλιά (και δύο ακόμη, από ισάριθμες "βολίδες" του Θωμά Μαύρου) η 'Ένωση" κατάφερε να αποκλείσει την Αγγλική Κουίνς Παρκ Ρέιντζερς (3-0) στα πέναλτι, παρά τη βαριά της ήττα (με το ίδιο σκορ) στο Λονδίνο, κατά τον πρώτο αγώνα. Επίσης ο Παπαϊωάννου ήταν στέλεχος της "κιτρινόμαυρης" ομάδας που διακρίθηκε (φτάνοντας μέχρι την προημιτελική φάση) στο Κύπελλο Πρωταθλητριών Ευρώπης της περιόδου 1968-69.

Ο Παπαϊωάννου κατέκτησε 5 τίτλους Α΄ Εθνικής και δύο Κύπελλα Ελλάδας, ενώ έπαιξε σε 61 παιχνίδια της Εθνικής Ομάδας, επιτυγχάνοντας 21 γκολ. Δύο φορές (1964 και 1966) αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ στη μεγάλη κατηγορία. Έχει αναγνωρισθεί διεθνώς σαν ο κορυφαίος Έλληνας ποδοσφαιριστής του 20ου αιώνα.

4 σχόλια:

Θοδωρής Μπελίτσος είπε...

Οφειλόμενο αφιέρωμα στη μνήμη του μεγάλου Μίμη Παπαϊωάννου. Μπραβο Νίκο.
Να προσθέσω πως αναδείχθηκε δις παγκόσμιος πρωταθλητής ΣΙΣΜ με την εθνική ενόπλων, το 1962 και 1963. Ας είναι αναπαυμένος.

αΝώΔυΝος είπε...

Ευχαριστώ πολύ, Θοδωρή μου !!!

koeman είπε...

Για την ακρίβεια, από τη Νέα Γενεά πήγε στο Βέρμιο, και δύο χρόνια αργότερα έγινε η συγχώνευση για τη δημιουργία του ΓΑΣ Βέροια. Πέρασε κι ένα καλοκαίρι από τον Πανελλήνιο στην Αυστραλία.

αΝώΔυΝος είπε...

Χρησιμότατες επισημάνσεις, επίσης. Ευχαριστούμε πολύ !!