Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου 2023

Γιώργος Τσιβόγλου: σήμερα θα γινόταν 67 ετών

 

(Γράφει ο Νίκος Δ. – Θ. Νικολαΐδης)

Στις 16 Σεπτεμβρίου του 1956 ήρθε στον κόσμο στο Σουέζ της Αιγύπτου, από Έλληνες γονείς, ο Γιώργος Τσιβόγλου, ο οποίος σήμερα θα γιόρταζε τα 67 του χρόνια. Όμως, ο μελαχρινός, υψηλόσωμος λεβέντης κεντρικός αμυντικός δε βρίσκεται πια μαζί μας. Δυστυχώς έφυγε πρόωρα από τη ζωή, στις 24 Νοεμβρίου του 2018, σκορπίζοντας θλίψη στην αθλητική οικογένεια του ιστορικού Απόλλωνα Σμύρνης, όπως και σε όλη την Ελλάδα.

Ένας «πιστός εραστής» της «Ελαφράς Ταξιαρχίας»

Ο Γιώργος διακρινόταν για το παθιασμένο, αποτελεσματικό του παιχνίδι, τη δύναμη, την ταχύτητα και φυσικά (με ύψος 1,84 μ.) την κυριαρχία του στο ψηλό παιχνίδι. Το καλοκαίρι του 1974 μετεγγράφηκε από την Α.Ε.Κ. (όπου αρχικά ανήκε) στον Απόλλωνα, στο πλαίσιο της μετεγγραφής του Χρήστου Αρδίζογλου. Η «Ένωση», προκειμένου να εντάξει στο δυναμικό της τον τελευταίο, παραχώρησε στην ομάδα της Ριζούπολης σαν ανταλλάγματα, μαζί με τον Τσιβόγλου, τους Νίκο Καρούλια και Τάκη Τιμοθέου. Ο ιστορικός σύλλογος της Σμύρνης είχε βιώσει τρεις υποβιβασμούς στη Β’  Εθνική μέχρι τότε και η διοίκησή του ήταν αποφασισμένη να μην ξαναζήσει παρόμοια ταλαιπωρία. Η προσθήκη του Τσιβόγλου και αρκετών άλλων νεαρών παικτών εκείνη την εποχή έδωσε σταθερότητα στο ρόστερ και εξασφάλισε την απρόσκοπτη συμμετοχή του σωματείου στη μεγάλη κατηγορία για μία ολόκληρη 12ετία.

Ο Γιώργος, σε ηλικία 20 ετών κέρδισε αμέσως θέση στη βασική ενδεκάδα, πραγματοποιώντας εντυπωσιακές εμφανίσεις. Όντας αριστεροπόδαρος και ταχύς, κυριαρχούσε στις μονομαχίες του στην άμυνα, αποτελώντας απροσπέλαστο εμπόδιο για τους αντίπαλους κυνηγούς. Μέχρι και το 1987, όταν αποχώρησε έχοντας συνολικά παίξει δίχως διακοπή επί 11 συνεχόμενες σεζόν, συμπλήρωσε ακριβώς 250 επίσημες παρουσίες με τη φανέλα της «Ελαφράς Ταξιαρχίας», σκοράροντας και 4 τέρματα. Η καριέρα του πραγματικά σπουδαίου, όσο και αλησμόνητου ποδοσφαιριστή έκλεισε έναν χρόνο μετά, όταν μοίρασε την τελευταία του επαγγελματική σεζόν μεταξύ Ρόδου (υπογράφοντας στο Διαγόρα) και Χαλκίδας. Επίσης, είχε καταφέρει να χρισθεί διεθνής, από τα 22 του κιόλας χρόνια.

Η απώλειά του, μόλις στα 62 του έτη, έπεσε σαν «κεραυνός» στην αθλητική μας κοινότητα, αφού ήταν πάντοτε ένας σεμνός και διακριτικός χαρακτήρας, που όλοι εκτιμούσαν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: