Πέμπτη 7 Απριλίου 2022

Το σπάνιο διεθνές ρεκόρ των Ricagni (πατέρα και γιου)


 

 * Eduardo Ricagni, πατέρας και γιος, Αργεντίνοι με το ίδιο ονοματεπώνυμο, σπουδαίοι παίκτες και οι δύο. Κατέχουν ένα σπάνιο ρεκόρ, ίσως μοναδικό παγκοσμίως. Υπήρξαν και οι δύο διεθνείς, όχι με την Αργεντινή τη χώρα που γεννήθηκαν και ανδρώθηκαν ποδοσφαιρικά αλλά με τις χώρες καταγωγής των γονιών τους. Ο πατέρας με την Ιταλία, από την οποία ο πατέρας του πήγε μετανάστης στο Μπουένος Άιρες και ο γιος με την Ελλάδα, χώρα καταγωγής της μητέρας και του παππού του, το επώνυμο του οποίου καθιέρωσε και αγωνίστηκε στη χώρα μας: Εδουάρδος Κοντογεωργάκης. 

Ο Ed. Ricagni σκοράρει με την φανέλα της Γιουβέντους


- Eduardo Ricagni (1926-2005). Σπουδαίος μεσο-επιθετικός, με καριέρα στην Αργεντινή (Πλατένσε, Μπόκα, Τσακαρίτα, Ουρακάν), Ουρουγουάη (Γουόντερερς) και Ιταλία (Γιούβε, Μίλαν, Τορίνο, Τζένοα, Κατάνια). Στην 15χρονη καριέρα του (1944-59) πέτυχε περίπου 170 γκολ σε 365 ματς. Κατέκτησε: α) το Καμπιονάτο με τη Μίλαν το 1955 κι έπαιξε στο Κύπ. Πρωταθλητριών, β) το Copa Ibarguren (Σούπερ καπ) με την Μπόκα με χατ-τρικ στον τελικό (στο 6-0 επί της Τουκουμάν) και γ) αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ με 36 γκολ του πρωτ. Αργεντινής 1952 με την Ουρακάν (φωτ.). Χρίστηκε τρεις φορές διεθνής, το 1953-1955, ως Ιταλός στα ματς με Τσεχοσλοβακία 3-0 (1 γκολ, Κυπ. Κεντρικής Ευρώπης), Αίγυπτο 5-1 (1 γκολ, προκρ. Π.Κ. 1954) και Βέλγιο 1-0 (φιλικό). Όμως δεν κλήθηκε ξανά, όταν αρνήθηκε να παίξει σε φιλικό κατά της Αργεντινής. Ως προπονητής το 1974 ανέβασε τον ΠΑΣ Γιάννινα στην Α' Εθνική, ενώ πέρασε κι από το Κορωπί. 

Ο Ed. Ricagni με τις φανέλες της Πλατένσε και της Μπόκα


- Εδουάρδος Κοντογεωργάκης (γεν. Ed. Ricagni, το1949). Βιρτουόζος της μπάλας, διέπρεψε ως δεξί εξτρέμ με τα χρώματα του ΠΑΣ και παραμένει ως σήμερα ο μεγαλύτερος σκόρερ στην ιστορία της ομάδας, με 92 γκολ σε 317 ματς από το 1972 ως το 1985, με διακοπή μιάμιση σεζόν (83/84) στον ΑΟ Κέρκυρα. Πριν έρθει στα Γιάννινα έπαιξε στην Κομουνικασιόνες, την Ατλάντα και την Πλατένσε του Μπ. Άιρες. Πολιτογραφήθηκε Έλληνας (υπηρέτησε και στο στρατό) με το επώνυμο της μητέρας του που ήταν κόρη Έλληνα πρόσφυγα από την Μικρασία στη Χίο, ο οποίος είχε μεταναστεύσει στην Αργεντινή. Τον Ιούνιο του 1978 κλήθηκε από τον Αλκέτα Παναγούλια στην Εθνική Ελλάδος, με την οποία έπαιξε σε τρία ματς στην περιοδεία στην Αυστραλία με την εθνική ομάδα της μακρινής χώρας ενθουσιάζοντας τους Έλληνες μετανάστες. Πέτυχαν δυο νίκες 2-1 στην Μελβούρνη, 1-0 στην Αδελαΐδα και μια ισοπαλία 1-1 στο Σίδνεϊ.

ΠΑΣ Γιάννινα 1974, άνοδος στην Α΄ Εθνική


*Θ. Μπελίτσος, 7.4.2022

1 σχόλιο:

αΝώΔυΝος είπε...

Εξαιρετική ανάρτηση, εύγε Θοδωρή μας !!! Συνεχίζουμε δυνατά και εδώ και στο γκρουπ του Facebook !