Παρασκευή 16 Ιουνίου 2023

Σε μνήμη Γιάννη Ζαφειρόπουλου (1939 - 2023)

Εφημ. Έθνος (16.6.1964)
(Γράφει ο Νίκος Δ. - Θ. Νικολαΐδης)

Πρόσφατα έφυγε από τη ζωή ο παλαιός ποδοσφαιριστής και πρώην προπονητής Γιάννης Ζαφειρόπουλος, ένας άνθρωπος που άφησε έντονο το στίγμα του στην ιστορία του ελληνικού αθλητισμού.

Γεννημένος στην Αθήνα στις 18 Ιανουαρίου του 1939, ξεκίνησε να παίζει μπάλα σαν μεσοεπιθετικός από νωρίς, για λογαριασμό του Π.Α.Ο. Ρουφ. Ακολούθως αποκτήθηκε από τον Π.Α.Ο., με τα χρώματα του οποίου έπαιξε μάλιστα και σε έναν αγώνα της Α'  Εθνικής (1960). Τη σπουδαία, ωστόσο, καριέρα την έκανε με τα χρώματα τόσο του Παναιγιαλείου όσο και του Α.Ο. Τρικάλων, επί σειρά ετών, σε Α' και Β'  Εθνική. Το καλοκαίρι του 1964 αναδείχθηκε πρωταθλητής Β΄ Εθνικής με το σύλλογο της Θεσσαλίας (διακρίνεται στη φωτογραφία στο μέσον, καθιστός) και ανέβηκε στη μεγάλη κατηγορία.

Προπονητική σταδιοδρομία

Όπως ήταν φυσικό, ένας τόσο συνεπής αθλητής θέλησε, μετά το πέρας της αγωνιστικής του πορείας, να ασχοληθεί με την προπονητική, στην οποία επίσης διέπρεψε. Εργάσθηκε, μεταξύ άλλων και πάντα με επιτυχία, τέσσερις φορές στα Τρίκαλα, τρεις σεζόν στον Αχαρναϊκό, αλλά και στο Αίγιο, στη Ρόδο, όπως και στη Λάρισα, την οποία ανέβασε στην Α'  Εθνική (1978). Επίσης το 1982 ανέλαβε την Κόρινθο στη Β΄ Εθνική, με την οποία πήγε περίφημα ως τα Χριστούγεννα, οπότε ένα πρόβλημα υγείας τον υποχρέωσε να αποσυρθεί προσωρινά, για ένα κρίσιμο όμως διάστημα. Είναι σχεδόν βέβαιο ότι αν δεν είχε μεσολαβήσει εκείνη η περιπέτειά του, θα χάριζε στην ομάδα του Ισθμού την άμεση επιστροφή της στα "μεγάλα σαλόνια".

Ήταν από όλους αγαπητός, απολαμβάνοντας το γενικό σεβασμό για το έργο του.

Την Κυριακή 4 Ιουνίου απεβίωσε σε ηλικία 84 ετών στη Ρόδο, όπου και διέμενε τα τελευταία χρόνια.

Θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του.  

2 σχόλια:

Θοδωρής Μπελίτσος είπε...

Ωραίο αφιέρωμα Νίκο σε έναν αφανή και φιλότιμο εργάτη του ποδοσφαίρου.

αΝώΔυΝος είπε...

Αυτός ήταν Θοδωρή μου, όντως. Ευχαριστώ φίλε μου.