Πέμπτη 21 Μαρτίου 2024

25 Μαρτίου 1934: Η Ελλάδα στο «Σαν Σίρο»!

 

Εφημ.' Έθνος' (φύλλο 17.3.1934)
Για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

(Γράφει ο Νίκος Δ. – Θ. Νικολαΐδης)

Η Εθνική μας ομάδα ποδοσφαίρου των ανδρών ταξίδεψε τέτοιες μέρες αλλά πριν από 90 ολόκληρα χρόνια για την Ιταλία, προκειμένου να δώσει έναν αγώνα στο πλαίσιο των προκριματικών του 2ου στα χρονικά Παγκοσμίου Κυπέλλου (για το τρόπαιο Ζιλ Ριμέ). Αντίπαλός της ήταν η διοργανώτρια «Σκουάντρα Ατζούρα», αφού δεν είχε ακόμη καθιερωθεί το προνόμιο του «οικοδεσπότη» των Τελικών να προκρίνεται αυτόματα στην τελική φάση.

Ωστόσο, ακόμη κι εκείνη τη μακρινή εποχή που πολλοί επιμένουν να χαρακτηρίζουν ως ρομαντική, τα διάφορα «παρατράγουδα» δεν έλλειπαν. Όμως καλύτερα να πάρουμε την ιστορία από την αρχή.


Μία τσακισμένη χώρα.

Η Ελλάδα, με σχετικά πρόσφατη ακόμη την τρομερή μικρασιατική καταστροφή, προσπαθούσε να «μαζέψει τα κομμάτια της». Τα οικονομικά του κράτους ήταν σε άθλια κατάσταση, πως θα μπορούσε άλλωστε τα πράγματα να είναι ευοίωνα. Το «κραχ» του 1929 που ξεκίνησε από τη χρηματαγορά των ΗΠΑ στα 1929 είχε τώρα απλωθεί σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή ήπειρο. Αλλά και από πλευράς πολιτικού ορίζοντα, τα σύννεφα του φασισμού κάλυπταν ήδη τις περισσότερες χώρες, σε σημείο που η Ελλάδα, έχοντας υιοθετήσει το δημοκρατικό πολίτευμα (1924-1935) φάνταζε μία μικρή εξαίρεση.

Η «Οδύσσεια» του ταξιδιού.

Δεν είναι λοιπόν έκπληξη το γεγονός ότι η αποστολή της Εθνικής μας Ομάδας (στην οποία μετείχαν ο προπονητής Απόστολος Νικολαΐδης, 16 ποδοσφαιριστές, οι φροντιστές και οι παράγοντες της Ε.Π.Ο. Αγγέλου, Παπαλεονάρδος) υποβλήθηκε σε πολυήμερη ταλαιπωρία (ακτοπλοϊκώς και σιδηροδρομικώς) μέχρι να φτάσει στον προορισμό της, που ήταν η πόλη του Μιλάνο στη βόρεια Ιταλία. Αποπλέοντας από τον Πειραιά το μεσημέρι της Δευτέρας 19 Μαρτίου 1934 με το ιταλικό πλοίο της γραμμής Καλλιθέα, οι Έλληνες θα έφταναν –σύμφωνα με το πρόγραμμα- την επόμενη μέρα στο Μπρίντιτζι και από εκεί, παίρνοντας το τρένο αναμένονταν στον προορισμό τους, όχι απευθείας αλλά μέσω Ρώμης την προπαραμονή του αγώνα.

Λασπομαχία!

Την προηγούμενη της συνάντησης, ημέρα Σάββατο, ο καιρός ήταν πολύ βροχερός και ο αγωνιστικός χώρος του επιβλητικού σταδίου Σαν Σίρο του Μιλάνου βρισκόταν, την Κυριακή, σε πολύ κακή κατάσταση. Μπροστά σε 18.000 θεατές και τον 35χρονο Ελβετό διαιτητή Ρενέ Μερσέ, η Ελλάδα παρατάχθηκε σαν ίσος προς ίσον απέναντι στην πανίσχυρη Ιταλική Ομάδα. Ο Ιταλός εκλέκτορας Βιτόριο Πότσο, ανέμενε μία ευρεία επικράτηση αφού είχε παρατάξει μία ισχυρότατη 11άδα, η οποία και θα κατακτούσε τελικά το παγκόσμιο κύπελλο, όπως και το επόμενο (1938).

Το παρασκήνιο…

Οι εφημερίδες στην Ελλάδα βοούσαν ήδη, για το σκάνδαλο που είχε προηγηθεί. Οι υπεύθυνοι της Ε.Π.Ο. έστειλαν την ομάδα στην Ιταλία, υποτίθεται για να διεκδικήσει την πρόκριση, ενώ είχαν ήδη δεχτεί, ουσιαστικά, να εξαγοραστούν! Με αντάλλαγμα το διόλου ευκαταφρόνητο των 50.000 λιρετών, το οποίο θα χρησίμευε για την αναβάθμιση των κτιριακών της εγκαταστάσεων, η διοίκηση της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας είχε συναινέσει στο να μην διεξαχθεί, κατόπιν δικής μας παραίτησης, ο επαναληπτικός της Αθήνας. Οι Ιταλοί θα απέφευγαν με τον τρόπο αυτό μία δική τους ταλαιπωρία και θα μπορούσαν να αρχίσουν ξεκούραστοι τους αγώνες τους στην τελική φάση. Ας μην ξεχνάμε ότι εκείνη την εποχή τα μέσα προπόνησης δεν είχαν σχέση με τα σημερινά και, ως εκ τούτου, μία ανάπαυλα στις αγωνιστικές τους υποχρεώσεις θα έκανε τους παίκτες της αντιπάλου μας πιο αξιόπιστους για τη συνέχεια. Οπότε όπως εύκολα καθένας αντιλαμβάνεται, ο αγώνας του Μιλάνου ήταν «νοκ-άουτ» (!) Πριν την έναρξη και σύμφωνα με το τελετουργικό το οποίο είχε επιβάλει ο «Ντούτσε» (και ανεχόταν δουλικά η ΦΙΦΑ) οι δύο ομάδες χαιρέτησαν φασιστικά τον κόσμο στην εξέδρα.

Με τον Γραμματικόπουλο «κέρβερο» η Ελλάδα αντέχει!

Σε όλο το πρώτο μέρος οι παίκτες μας αγωνιζόμενοι ηρωικά -χωρίς πάντως να ξεχνούν το ρόλο τους στην επίθεση- έθελξαν τον κόσμο, που μάλιστα άρχισε να δυσφορεί για την αναποτελεσματικότητα των σπουδαίων Ιταλών άσων. Όπως χαρακτηριστικά θυμόταν ο αείμνηστος τερματοφύλακας Αχιλλέας Γραμματικόπουλος θα μπορούσαμε ακόμη και να έχουμε προηγηθεί στο σκορ, αλλά η λάσπη στάθηκε τροχοπέδη στις προσπάθειες του εξαίρετου Λεωνίδα Ανδριανόπουλου. Τελικά στο τελευταίο 5λεπτο του πρώτου ημιχρόνου η ιταλική ομάδα άνοιξε το σκορ με τον Γκουαρίζι (40'), για να διπλασιάσει στο 44ο λεπτό ο Μεάτσα (2-0). Έως τότε ο αίλουρος Αχιλλέας Γραμματικόπουλος είχε πραγματοποιήσει σωρεία επεμβάσεων «κλέβοντας την παράσταση»! Στην επανάληψη τα πράγματα άλλαξαν και οι κουρασμένοι Έλληνες παίκτες υποχώρησαν στην άμυνά τους. Το παιχνίδι έκλεισε με σκορ 4-0 και δύο ακόμη ιταλικά γκολ από τους Φεράρι (69’), Μεάτσα (71’). Η Ελλάδα είχε την ευκαιρία για το «γκολ της τιμής» όταν ο Δανιηλιάν κλήθηκε να εκτελέσει ένα πέναλτι, δίχως όμως και να ευστοχήσει. Το μεσημέρι της Τετάρτης 28 Μαρτίου του 1934, η ελληνική αποστολή επέστρεψε -με το πλοίο Φρίντων- στη βάση της.

Οι συνθέσεις.

Ιταλία: Τσερέσολι, Μοντζέλιο, Αλεμάντι (αρχηγός), Μοντεσάντο, Μόντι, Φαντόνι, Γκουαρίζι, Σεραντόνι, Μεάτσα, Ρόκκο (46’ Φεράρι), Γκουαίτα.

Ελλάδα: Γραμματικόπουλος, Χρυσαφόπουλος, Κουράντης (αρχηγός), Νικ. Βικελίδης, Δανιηλιάν, Ι. Χέλμης, Μηγιάκης, Αγγελάκης, Βάζος, Μπαλτάσης, Ανδριανόπουλος.

Στην ελληνική αποστολή μετείχαν και οι Κανταρτζόπουλος (τερμ.), Παπαδόπουλος, Ζουρντός, Υποφάντης, Τριανταφύλλης.

«Γύρνα στην Ελλάδα και φάε τη σημαία!»

Ο Βιτόριο Πότσο συναντήθηκε μετά τον αγώνα με το Γραμματικόπουλο προκειμένου να τον συγχαρεί, για τη σπουδαία του εμφάνιση. Μάλιστα ο Ιταλός προπονητής του έκανε ευθεία και δελεαστική πρόταση για μετεγγραφή σε ιταλικό σύλλογο, την οποία ο Έλληνας γκολκίπερ αρνήθηκε. Επικαλούμενος την πατρίδα του και μάλλον αφελώς (σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα, όχι όμως εκείνου του καιρού) δήλωσε στον εμβρόντητο Πότσο πως δεν εγκαταλείπει την Ελλάδα. Τότε ο πανίσχυρος Ιταλός δικτάτωρ Μπενίτο Μουσολίνι, ο οποίος στόχευε να χρησιμοποιήσει τους Τελικούς για την προβολή του καθεστώτος του και που ήταν παρών στη συζήτηση ακούστηκε να λέει, ειρωνικά στον τερματοφύλακα της Εθνικής μας: «Καλά, γύρνα στην Ελλάδα και φάε τη σημαία…»

Πηγές

https://www.tovima.gr/2008/12/31/sports/mia-afigisi-toy-koryfaioy-propolemikoy-termatofylaka/

https://eu-football.info/_match.php?id=5786

https://www.youtube.com/watch?v=cEDtbdcN8cc

https://www.sansimera.gr/articles/157/326

https://cdn.sansimera.gr/media/photos/Athnitika_Xronika_16-3-1934.jpg

2 σχόλια:

Θοδωρής Μπελίτσος είπε...

Εξαιρετικό και διπλά επίκαιρο, Νίκο, λόγω ημερομηνίας αλλά και λόγω των αγώνων της Εθνικής.

αΝώΔυΝος είπε...

Σε ευχαριστώ πολύ Θοδωρή μου, καλά πάμε η "τριάδα" του μπλογκ.
Καλό 3μερο και με υγεία τη Δεύτερα!