Παρασκευή 3 Μαΐου 2024

Ayoub El Kaabi, ο μαραγκός από την Καζαμπλάνκα που εκπόρθησε το Villa Park

 


  Η ζωή δεν είναι δίκαιη, ούτε προσφέρει σε όλους τις ίδιες ευκαιρίες. Αλλά καμιά φορά ξεγελιέται και δίνει σε κάποιους τη δύναμη να ξεφύγουν από το κακορίζικο κισμέτ που όρισαν ο μοίρες, και να υψωθούν. Τέτοια είναι η περίπτωση του Ayoub El Kaabi, που ξεκίνησε τη ζωή του πριν από 30 χρόνια περίπου σε μια παραγκούπολη του Μαρόκου κοντά στην Καζαμπλάνκα και μέσω της μπάλας έφτασε να γίνει ο "εκτελεστής" της περίφημης Άστον Βίλα.

  Παιδί μιας φτωχής οικογένειας μεταναστών από το νότιο Μαρόκο, που άφησαν την σκληρή αγροτοποιμενική ζωή στις πλαγιές του όρους Άτλας, και πήγαν στην Καζαμπλάνκα, το μυθικό λιμάνι του Ατλαντικού με την κοσμοπολίτικη αύρα, πόλη των ευκαιριών για λαμόγια κι απατεώνες αλλά και άθλιας ζωής για φιλότιμους μεροκαματιάρηδες. Κατέληξαν σε μια παραγκούπολη να παλεύουν για τον επιούσιο. Ο μικρός Αγιούμπ, παραγυιός σε ένα ξυλουργείο μάθαινε την τέχνη, ελπίζοντας να γίνει καλός μάστορας, ώστε να ανοίξει μια καλύτερη πόρτα στη ζωή του.

   Αλλά η μοίρα είχε καλύτερα σχέδια γι' αυτόν. Δεν ήταν η πόρτα που μαραγκού που του άλλαξε την τύχη αλλά η πόρτα του γηπέδου της περίφημης Racing Athletic Club Casablanca, μιας ξεπεσμένης αρχόντισσας που έπαιζε τότε στη 2η κατηγορία. Ο Αγιούμπ έπιασε την ευκαιρία από τα μαλλιά. Σύντομα έγινε ο βασικός σέντερ φορ της ομάδας, αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος 2016-17 και οδήγησε την RAC στην 1η κατηγορία.

   Ακολούθησαν η κλήση στην Κ-23 και στην εθνική ανδρών αλλά και προτάσεις για μεταγραφή. Επέλεξε την ανερχόμενη RS Berkane, που είχε προκριθεί να αγωνιστεί στο CAF Confederation Cup, με την οποία έφτασε στα προημιτελικά της διοργάνωσης, ενώ κατέκτησε και το Κύπελλο Μαρόκου 2018. Ήταν πλέον περιζήτητος στη χώρα, αλλά το 2018 ήταν η χρονιά που έγινε γνωστός και διεθνώς, όταν κατέκτησε με το Μαρόκο το Πρωτάθλημα Εθνών Αφρικής με τον ίδιο πρώτο σκόρερ και MVP της διοργάνωσης.



   Νέοι ορίζοντες ανοίχτηκαν πλέον. Δεν ήταν μικρός, ήταν ήδη 25. Αναζήτησε την οικονομική εξασφάλιση, παίζοντας μπάλα στην Κίνα, στην Τουρκία, στο Κατάρ, αλλά και στην Wydad Casablanca της πατρίδας του, με την οποία κατέκτησε το πρωτάθλημα 2021, αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ της Λίγκας και έφτασε ως τα ημιτελικά του Champions League Αφρικής.

   Το 2023 το ποδοσφαιρικό του ταξίδι τον οδήγησε σε ένα άλλο λιμάνι, του Πειραιά, όπου αμέσως έπιασε δουλειά κάνοντας αυτό που ξέρει καλύτερα, να σκοράρει. Με 13 δικά του γκολ (5 στο Europa L. και 8 στο Conference) οδηγεί τον Ολυμπιακό προς τον πρώτο τελικό ευρωπαϊκής διοργάνωσης της ιστορίας του.

   


  Αξίζει μια βαθειά υπόκλιση στον El Kaabi, στον άλλοτε μαθητευόμενο μαραγκό που με τρία γκολ εκπόρθησε το κάστρο της φιλόδοξης Aston Villa και ταπείνωσε τον "πολύ" Unai Emery.

Θ. Μπελίτσος, 3.5.2024.

1 σχόλιο:

αΝώΔυΝος είπε...

Εξαιρετική αναφορά στον αγώνα ενός φτωχόπαιδου προς την καταξίωση μέσω της "στρογγυλής Θεάς" του ποδοσφαίρου, εύγε Θοδωρή!!!