Αθλητική Ηχώ (21.7.1985) |
(Γράφει ο Νίκος Δ. - Θ. Νικολαΐδης)
Ήταν εκείνες οι Κυριακές της δεκαετίας του '80 και '90 που τρέχαμε να προμηθευτούμε από τα περίπτερα τη "χορταστική" εφημερίδα "Αθλητική Ηχώ", με πλούσια, πάντα ειδησεογραφία από σχεδόν όλα τα σπορ. Ιδιαίτερη θέση στην καρδιά μου κατείχε η σελίδα του αείμνηστου φίλου μου, δημοσιογράφου και πρωτοπόρου στατιστικού του αθλητισμού, Γιώργου Παγιωτέλη (25 Δεκεμβρίου 1935 - 18 Μαρτίου 2006) που πριν λίγες μέρες συμπληρώθηκαν 89 χρόνια από τη γέννηση του στην όμορφη Καβαλα. Η δουλειά που έκανε ήταν εκπληκτική! Πριν γράψει οτιδήποτε, πρώτα διασταύρωνε τα στοιχεία από τέσσερις διαφορετικές εφημερίδες, επικοινωνούσε τηλεφωνικά με συναδέλφους του σε όλη την ελληνική επαρχία και παρουσίαζε με εξαιρετική ακρίβεια άπειρα θέματα, ατομικού ή συλλογικού επιπέδου, με μία "φανατική" προσήλωση. Πέραν αυτού, από τις στήλες του έδινε "βήμα" ενθαρρύνοντας νέους δημοσιογράφους να δείξουν τις δικές τους εργασίες και να έχουν έτσι μία ευκαιρία να σταδιοδρομήσουν στο χώρο.
Στατιστικός του αθλητισμού.
Εκτός του ποδοσφαίρου (του οποίου παρακολουθούσε και κατέγραφε στα περίφημα "κιτάπια" του, εκτενώς όλες τις Εθνικές κατηγορίες) ασχολήθηκε με την Α' Εθνική στο μπάσκετ (και την Α'2 όταν δημιουργήθηκε) ενώ κρατούσε έως μία εποχή στατιστικά και της Α' Κατηγορίας ανδρών στο βόλεϊ (σταμάτησε όταν διαπίστωσε πως δεν είχε στατιστικό ενδιαφέρον). Επινόησε διάφορους πρωτότυπους όρους για να ξεχωρίζει τα στατιστικά επιτεύγματα παικτών και συλλόγων, ενώ οι "Αριθμοαποδείξεις" του (κάθε καλοκαίρι, αλλά και κάθε Δεκέμβριο) άφησαν εποχή! Επιπλέον, με το "Έπος της Α' Εθνικής" που παρουσίαζε κάθε μήνα σε ένθετο του περιοδικού "Οι Παγκόσμιοι" άφησε μία πλούσια στατιστική παρακαταθήκη για τον ιστορικό του μέλλοντος.
Με το θάρρος της γνώμης του.
Η απώλειά του σε ηλικία μόνο 70 ετών στέρησε από τον αθλητικό μας Τύπο έναν ακούραστο και αντικειμενικό συντάκτη, που πέραν της στατιστικής κάλυψης, δε δίσταζε να λέει τα πράγματα με το όνομά τους, αποδίδοντας τα εύσημα εκεί που έπρεπε, αλλά και στηλιτεύοντας τα όποια "στραβά" του αθλητισμού μας.
Παραθέτω δύο χαρακτηριστικά δείγματα των μελετών του.
1 σχόλιο:
Αξέχαστος, όντως. Τα στατιστικά του ήταν εκπληκτικά, σε μια εποχή που οι ΗΥ ήταν σε εμβρυικό στάδιι και το διαδίκτυο δεν υπήρχε.
Δημοσίευση σχολίου