Παρασκευή 17 Μαρτίου 2023

Derek Spence, από το Μπέλφαστ στον Πειραιά

 

Derek Spence, 29 φορές διεθνής με τη Β. Ιρλανδία


- Βορειοϊρλανδός δυναμικός φορ των 70s που πέρασε για μια σεζόν κι από τον Ολυμπιακό. Γεννήθηκε το 1952 στο ταραγμένο Μπέλφαστ και μεγάλωσε σε μια φτωχή οικογένεια με εφτά παιδιά. Ο Snowball, όπως τον φώναζαν από το φουντωτό ανοιχτόξανθο μαλλί του, δούλευε στο ξυλουργείο της γειτονιάς του, έπαιζε μπάλα στους Crusaders του Βόρειου Μπέλφαστ και θαύμαζε τον Τζορτζ Μπεστ όταν κατακτούσε το Κύπ. Πρωταθλητριών με τους μπέμπηδες του Ματ Μπάσμπι το 1968. Τότε δεν φανταζόταν πως κάποια στιγμή θα γινόταν συμπαίκτης του Μπεστ στην εθνική ομαδα.


Με τα ερυθρόλευκα

- Οι εκεί δύσκολες κι επικίνδυνες συνθήκες τον οδήγησαν να φύγει στην Αγγλία, παρά το ό,τι το πρώτο του συμβόλαιο στην Oldham Athletic ήταν 18£ την εβδομάδα ενώ ως ξυλουργός έπαιρνε 25£. Ξεκίνησε από τη Β' ομάδα της Όλνταμ, αλλά δεν πτοήθηκε, πάλεψε κι έκανε καριέρα από το 1969 ως το 1986, με 348 ματς-98 γκολ στην F. League σε ομάδες 2ης ως 4ης κατηγορίας και κάμποσα ακόμα ματς και γκολ σε άλλες διοργανώσεις και πρωταθλήματα. 




 - Στην Ελλάδα ήρθε το 1977-78 στον Ολυμπιακό του Τόζα Βεσελίνοβιτς. Αγωνίστηκε σε 21 ματς και πέτυχε 6 γκολ, σε μια μέτρια σεζόν των Πειραιωτών που τερμάτισαν στην 4η θέση πίσω από ΑΕΚ, ΠΑΟΚ και Παναθηναϊκό, ενώ στο κύπελλο γνώρισαν τη συντριβή με 6-1 από την ΑΕΚ στη Ν. Φιλαδέλφεια στον ημιτελικό. Το ματς αυτό ο Σπενς το θυμάται για δυο λόγους. Αφενός γιατί εκείνος άνοιξε το σκορ στο 12', πριν ξεσπάσει η εξάσφαιρη καταιγίδα κι αφετέρου γιατί τους έσπασαν το πούλμαν πριν φτάσουν στο γήπεδο και συνέχισαν ποδαράτοι, δεχόμενοι νεράντζια και γιουχαΐσματα. Αλλά όπως δήλωνε αργότερα: "Εγώ είμαι από το Μπέλφαστ, δεν με τρόμαζαν αυτά!"

Ο Σπενς με τον Μπάγιεβιτς 

- Στο κύπελλο έπαιξε σε 4 ματς. Εκτός από το γκολ επί της ΑΕΚ είχε σκοράρει και στον α' γύρο, το μοναδικό γκολ στο 1-0 (στο 55΄) επί του Φωστήρα στον Ταύρο. Τα έξι γκολ στο πρωτάθλημα πέτυχε στα παιχνίδια:
1. Ολυμπιακός-Παναχαϊκή 3-0 (9η αγων. στη Χαλκίδα), Σπενς 42' 1-0.
2. Ηρακλής-Ολυμπιακός 2-2 (10η αγων.), Σπενς 42' 0-1. 
3. Ολυμπιακός-Καστοριά 2-0 (11η αγων. στη Χαλκίδα), Σπενς 39' 1-0.
4. Ολυμπιακός-ΟΦΗ 3-0 (24η αγων.), Σπενς 2' 1-0.
5. Ολυμπιακός-ΠΑΣ 2-0 (25η αγων.), Σπενς 48' 2-0.
6. Ολυμπιακός-Πανιώνιος 1-1 (34η αγων.), Σπενς 6' 1-0.

Εναέρια μονομαχία του με τον Γιώργο Βλάχο του ΟΦΗ

- Αν και είχε τριετές συμβόλαιο, έφυγε το καλοκαίρι. Όπως έγραψε στην αυτοβιογραφία του: "Έβγαλα καλά χρήματα στην Ελλάδα, το κοινό ήταν φανταστικό, οι συμπαίκτες μου με αγαπούσαν, αλλά χάθηκα από το διεθνές προσκήνιο καθώς δεν ήμουν πάντα βασικός". Κι αυτό ισχύει, διότι ενώ από το 1975 ήταν βασικός στην εθνική ομαδα, στη διάρκεια της ελληνικής σεζόν δεν έλαβε καμιά κλήση, διότι η Ομοσπονδία τον έχασε κυριολεκτικά, αφού έστελνε τις κλήσεις στα γραφεία της ΑΕΚ! 

Καθιστός ανάμεσα σε Δεληκάρη και Κρητικόπουλο


- Χαρακτήρισε το ελληνικό ποδόσφαιρο ένα "οργανωμένο χάος", τον ενοχλούσε που τα ματς γίνονταν καταμεσήμερο με πολλή ζέστη, ο ψευτοβεντετισμός κάποιων που είχαν καπαρωμένη θέση στην ενδεκάδα κ.ά. Για τους Έλληνες παίκτες έλεγε πως είχαν τεχνική κατάρτιση αλλά δεν τους πολυάρεσε να δουλεύουν στις προπονήσεις. Καθώς γνώριζα την ποιότητά τους, είπε αργότερα, δεν μου έκανε έκπληξη που κατέκτησαν το Euro το 2004.

Ο Σπενς σκοράρει κατά της Παναχαϊκής 

Στην Blackpool το 1976-77 είχε την πιο καλή περίοδο της καριέρας του

- Στην Αγγλία αγωνίστηκε κυρίως στις Bury (1972-1976), Blackpool (1976-77, 1978-80) και Southend Utd. (1980-1982). Με την Μπλάκπουλ έφτασε μια ανάσα από την άνοδο στην 1η κατηγορία (νυν Premier) πριν έρθει στον Πειραιά. Το 1981 αναδείχθηκε παίκτης της σεζόν για τη Σάουθεντ, με την οποία κατέκτησε το πρωτάθλημα 4ης κατηγορίας και επιλέχτηκε στην "4th Div. Team of the Year".

Στη Southend με το τρόπαιο της 4th Division

 - Στο τέλος της καριέρας του είχε σύντομα περάσματα από τη Σπάρτα Ρότερνταμ, από ομάδες του Χονγκ Κονγκ [όπου υπήρξε συμπαίκτης με τον George Best] και από αγγλικές ημιεπαγγελματικές ομάδες.

Με τον George Best συμπαίκτες στην Hong Kong Rangers

- Υπήρξε διεθνής ελπίδων και ανδρών με την Β. Ιρλανδία, στην οποία έπαιξε 29 φορές (3 γκολ) από το 1975 ως το 1982. Το πιο αξιομνημόνευτο παιχνίδι του ήταν το 2-2 με την μεγάλη Ολλανδία του Κρόιφ στις 13.10.76 για τα προκριματικά του ΠΚ, στο οποίο μπήκε αλλαγή και πέτυχε το γκολ της ισοφάρισης ενώ παράλληλα έπαιξε για πρώτη φορά συμπαίκτης με το ίνδαλμά του, τον George Best. Δες τα στιγμιότυπα εδώ. Επίσης, βοήθησε την ομάδα να προκριθεί στα τελικά του Παγκ. Κυπελλου 1982 αλλά ο κόουτς Μπίλι Μπίγκαμ δεν τον επέλεξε στην 22άδα για την τελική φάση.
 
1976. Pat Jennings - Derek Spence, η άμυνα και η επίθεση της Β. Ιρλανδίας

 
Βορ. Ιρλανδία 1980. Ο ξανθός Spence ξεχωρίζει 

 

- Στη συνέχεια ασχολήθηκε με διάφορες επιχειρήσεις, μεταξύ των οποίων και με αθλητικές, όπως: σχολή προπονητών και αθλητικό διαδικτυακό τόπο. Διετέλεσε για δέκα χρόνια υπεύθυνος δημόσιων σχέσεων της Μπλάκπουλ και εξέδωσε το αυτοβιογραφικό βιβλίο "From the Troubles to the Tower": "Από τα προβλήματα [ενν. του Μπέλφαστ] έως τον πύργο [ενν. του Μπλάκπουλ]", στο οποίο περιγράφει την ποδοσφαιρική του πορεία. Έχει τέσσερα παιδιά.

* Θ. Μπελίτσος, 16.3.2023

Η αυτοβιογραφία του Spence (εκδ. 2019)

2 σχόλια:

αΝώΔυΝος είπε...

Εξαιρετικό άρθρο, εύγε Θοδωρή !!! Θα ακολουθήσει, φαντάζομαι, αφιέρωμα και στον Σόρενσεν ;

Θοδωρής Μπελίτσος είπε...

Ευχαριστώ Νίκο. Αν βρω υλικό, ίσως. Αλλά πιο πολύ αρχείο έχω από Βρετανία.