Δευτέρα 29 Μαΐου 2023

Έλληνες παίκτες κυπελλούχοι Γερμανίας

 


   Εν όψει του τελικού του DFB Pokal, δηλαδή του Κυπέλλου Γερμανίας, το ερχόμενο Σάββατο 3 Ιουνίου, μεταξύ της Λειψίας και της Άιντραχτ, αναζήτησα και κατέγραψα τους Έλληνες που έχουν κατακτήσει αυτό το τρόπαιο ή ήταν φιναλίστ. Άλλα και όσους αγωνίστηκαν σε τελικούς του γερμανικού Supercup ή του Ligapokal. Την αφορμή μου έδωσε η ατυχία του Κώστα Μαυροπάνου, ο οποίος τραυματίστηκε και αντικαταστάθηκε στο 32΄ του φετινού ημιτελικού και δεν μπόρεσε να βοηθήσει την ομάδα του, τη Στουτγάρδη να προκριθεί. Αν τα κατάφερνε θα γινόταν ο έβδομος Έλληνας ποδοσφαιριστής που θα αγωνιζόταν στον DFB Pokalfinale


Το Κύπελλο Γερμανίας


Κύπελλο Γερμανίας (DFB Pokal)

Την τελευταία εικοσαετία που ο κανονισμός Μποσμάν επέτρεψε σε πλήθος αλλοδαπών να παίξουν στην Bundesliga, δεκάδες Έλληνες έχουν αγωνιστεί σε γερμανικές ομάδες. Μεταξύ αυτών τέσσερις Έλληνες έχουν κατακτήσει το γερμανικό κύπελλο και έξι συνολικά έχουν βρεθεί σε τελικούς, ως εξής:

4 τελικοί: Σωκράτης Παπασταθόπουλος, 1 κύπελλο, 3 φιναλίστ.

2(+1) τελικοί: Άγγελος Χαριστέας, 1(+1) κύπελλα, 1 φιναλίστ (κατέκτησε κι ένα κύπελλο χωρίς να είναι παρών στον τελικό).

1 τελικός: Αλέξανδρος Τζιόλης, 1 κύπελλο.

1 τελικός: Κυριάκος Παπαδόπουλος, 1 κύπελλο.

1 τελικός: Γιάννης Αμανατίδης, 1 φιναλίστ.

1 τελικός: Εμμανουήλ Κροντήρης, 1 φιναλίστ.

 

Σούπερ φιναλίστ ο Σωκράτης με τέσσερις τελικούς σε τέσσερις συνεχείς χρονιές, με την ίδια ομάδα! Ένα άλλο αξιοπερίεργο είναι πως σε όλους τους τελικούς του Χαριστέα έπαιζε κι άλλος Έλληνας. Ο Σερραίος ευρωσκόρερ έπαιξε σε δυο Pokalfinale με διαφορετικές ομάδες. Και στους δυο είχε έναν Έλληνα ως αντίπαλο. Και στους δύο νικήτρια ήταν η Βέρντερ. Στον τρίτο τελικό, στον οποίο δεν είχε επιλεγεί στην 18άδα της ομάδας του αλλά σήκωσε το κύπελλο Γερμανίας, ο δεύτερος Έλληνας ήταν συμπαίκτης του. Στον επόμενο πίνακα παρατίθενται οι οκτώ τελικοί, στους οποίους μετείχαν Έλληνες.

Έτος

DFB Pokalfinale

Έλληνες παίκτες

2004

Βέρντερ Βρ.-Αλεμάνια Άαχεν3-2

Άγγελος Χαριστέας (κ)

Εμμανουήλ Κροντήρης (φ)

2006

Μπάγερν-Άιντραχτ Φρ. 1-0

Γιάννης Αμανατίδης (φ)

2009

Βέρντερ Βρ.-Λεβερκούζεν 1-0

Αλέξανδρος Τζιόλης (κ)

Άγγελος Χαριστέας (φ)

2011

Σάλκε-Ντούισμπουργκ 5-0

Κυριάκος Παπαδόπουλος (κ)

Άγγ. Χαριστέας (εκτός 18άδας)

2014

Μπάγερν-Ντόρτμουντ 2-0

Σωκρ. Παπασταθόπουλος (φ)

2015

Βόλφσμπουργκ-Ντόρτμουντ 3-1

Σωκρ. Παπασταθόπουλος (φ)

2016

Μπάγερν-Ντόρτμουντ 0-0 (4-3 π.)

Σωκρ. Παπασταθόπουλος (φ)

2017

Ντόρτμουντ-Άιντραχτ Φρ. 2-1

Σωκρ. Παπασταθόπουλος (κ)

 Ας δούμε αναλυτικά την περίπτωση κάθε Έλληνα φιναλίστ.

 

Ο Άγγ. Χαριστέας στην Βέρντερ

Άγγελος Χαριστέας: DFB Pokal 2004, 2011, 2009 (φ)

Μετά από μια πενταετία στον Άρη, το 2002 ο Έλληνας διεθνής έκανε το ευρωπαϊκό άλμα. Πήγε στη Βέρντερ που πρωταγωνιστούσε στη Γερμανία υπό την καθοδήγηση του Thomas Schaaf. Στη Βρέμη έπαιξε τρεις σεζόν και το 2004 κατέκτησε το νταμπλ, με συμπαίκτες τους: Μπάουμαν, Σουλτς, Ερνστ, Μπορόφσκι, Κλάσνιτς (Κροατία), Αΐλτον (Βραζιλία), Νέλσον Βαλντές (Παραγουάη, που πέρασε κι από τον Ολυμπιακό το 2014). Στην κατάκτηση του κυπέλλου είχε σημαντική συμβολή, με πέντε συμμετοχές και δυο γκολ στις προκριματικές φάσεις, μεταξύ των οποίων και το καθοριστικό στην παράταση επί της Βόλφσμπουργκ στον 2ο γύρο. Στον τελικό επί της Αλεμάνια μπήκε στο 88΄, στη θέση του Τιμ Μπορόφσκι. Στον πάγκο των αντιπάλων υπήρχε άλλος ένας Έλληνας, που δεν αγωνίστηκε, ο Εμμ. Κροντήρης.

Μετά πήγε στην Ολλανδία και το 2007 ξαναγύρισε στην Bundesliga, στη Νυρεμβέργη, από την οποία το Φλεβάρη του 2009 δόθηκε δανεικός στη Λεβερκούζεν για μισή σεζόν. Με την ομάδα της Bayer είχε μια μέτρια χρονιά αλλά την βοήθησε να φτάσει στον τελικό του κυπέλλου. Έπαιξε στον προημιτελικό (4-2 επί της Μπάγερν) και σκόραρε στον ημιτελικό (4-1 επί της Μάιντς). Στον τελικό με την Βέρντερ μπήκαν στο 85΄, μαζί με τον 19χρονο τότε Τόνι Κρόος, στη θέση του Γκονζάλο Κάστρο και του Χιλιανού Αρτούρο Βιντάλ, αλλά δεν κατάφεραν να ισοφαρίσουν το γκολ που είχε πετύχει ο Οζίλ. Το κύπελλο πήρε η παλιά του ομάδα, στην οποία έπαιζε ένας άλλος Έλληνας διεθνής, ο Αλέξανδρος Τζιόλης.

Κι ενώ η καριέρα του είχε πάρει την κατιούσα, το Γενάρη του 2011 υπέγραψε εξάμηνο συμβόλαιο με τη σπουδαία Σάλκε του Φέλιξ Μάγκατ, όπου βρήκε συμπαίκτη τον Κυρ. Παπαδόπουλο. Δεν ήταν βασικός αλλά μετείχε σε κάποια σημαντικά ματς, όπως στο 2-1 επί της Ίντερ, στα προημιτελικά του Champions League. Στο κύπελλο δεν αγωνίστηκε καθόλου. Στον τελικό δεν ήταν καν στην 18άδα, αλλά πήρε μετάλλιο και πανηγύρισε μαζί με τον Κυρ. Παπαδόπουλο την κατάκτησή του. 

 

Εμμ. Κροντήρης (Αλεμάνια Άαχεν)

 
Εμμανουήλ Κροντήρης: DFB Pokal 2004 (φ)

Έλληνας φορ που γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Ανόβερο, όπου ξεκίνησε την μπάλα. Συνέχισε στην Τένις-Μπορούσια Βερολίνου και μετά στην Ντόρμουντ, με την οποία έκανε ντεμπούτο στην Bundesliga το 2000. Παράλληλα έπαιξε στην Κ-19 και στην Κ-21 της Γερμανίας. Όμως, δεν μπόρεσε να καθιερωθεί στη μεγάλη Μπορούσια εκείνης της εποχής που πήρε το πρωτάθλημα το 2002 κι έφτασε στον τελικό του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ. Το 2003 δόθηκε δανεικός στην Αλεμάνια. Ήταν βασικός συντελεστής στην μεγάλη πορεία της ομάδας του Άαχεν, που έκανε τη μεγάλη έκπληξη κι έφτασε ως τον τελικό του κυπέλλου το 2004, αν και αγωνιζόταν στην Zweite Liga. Ο Κροντήρης πέτυχε χατ-τρικ στο 5-0 (εκτός) επί της Μπραουνσβάικ στον γ΄ γύρο και μετείχε στις μεγάλες προκρίσεις με 2-1 επί της Μπάγερν στον προημιτελικό και 1-0 επί της Γκλάντμπαχ στον ημιτελικό. Στον τελικό, με αντίπαλο την Βέρντερ του Χαριστέα, ήταν στον πάγκο αλλά δεν αγωνίστηκε.

Τα επόμενα χρόνια είχε την ευκαιρία να παίξει άλλη μια σεζόν στην Bundesliga, το 2006-07 με την Αλεμάνια, αλλά κυρίως αγωνίστηκε σε ομάδες της 2.Bundesliga: Μόναχο 1860, Κόμπλεντς, Ομπερχάουζεν και στο τέλος της καριέρας του σε χαμηλότερες λίγκες.

 

Γιάννης Αμανατίδης (Άιντραχτ Φρ.)

Γιάννης Αμανατίδης: DFB Pokal 2006 (φ)

Ο Kοζανίτης εξτρέμ μεγάλωσε στην Στουτγάρδη, όπου έκανε τα πρώτα ποδοσφαιρικά βήματα κι έπαιξε στην Bundesliga με την τοπική ομάδα. Πέρασε από την Καϊζερσλάουτερν κι άλλες ομάδες και το 2005 βρήκε τον παράδεισο στην Άιντραχτ, όπου καθιερώθηκε και το 2007 έγινε αρχηγός. Το 2005-06 υπήρξε βασικός συντελεστής στην πορεία της ομάδας της Φραγκφούρτης ως τον τελικό του κυπέλλου, με προπονητή τον Φούνκελ και συμπαίκτες τους διεθνείς Μάρκο Ρέμερ (Γερμανία), Σπίτσερ και Χούγκελ (Ελβετία), Τσα Ντου-Ρι (Κορέα) κ.ά. Έπαιξε σε όλα ματς και πέτυχε τρία γκολ στις προκρίσεις επί Ομπερχάουζεν (2-1 εκτός), Μόναχο 1860 (3-1 εκτός) και Αρμίνια (1-0). Στον τελικό με την Μπάγερν του Μάγκατ ήταν επίσης βασικός, αλλά η ομάδα του ηττήθηκε με 0-1.

 

Ο Τζιόλης (2ος από αριστερά) κυπελλούχος με τη Βέρντερ

Αλέξανδρος Τζιόλης: DFB Pokal 2009

Έγινε διεθνώς γνωστός από τις συμμετοχές του με τον Πανιώνιο στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ τις σεζόν 2003-04 και 2004-05 και ειδικά στη Γερμανία από τη θητεία του στον Παναθηναϊκό, όταν αντιμετώπισε την Βέρντερ, επί της οποίας σκόραρε το Νοέμβρη του 2008 και την απέκλεισε από τη συνέχεια του Champions League. Το Γενάρη της ίδιας σεζόν η ομάδα της Βρέμης ζήτησε και τον πήρε δανεικό. Ήταν η πρώτη του ευρωπαϊκή εμπειρία. Ακολούθησαν και άλλες αργότερα σε Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία, Σκοτία, Τουρκία κλπ. Αλλά το εξάμηνο με την Βέρντερ του Τόμας Σάαφ ίσως υπήρξε η κορυφαία περίοδος της καριέρας του.

Με συμπαίκτες τους διεθνείς Μπάουμαν, Μερτεσάκερ, Φρινγκς, Οζίλ, Ντιέγκο (Βραζιλία), Πιζάρο (Περού) και Αλμέιδα (Πορτογαλία, που πέρασε κι από την ΑΕΚ το 2016-17), έφτασε ως τον τελικό του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ, όπου ηττήθηκε στην παράταση από την Σαχτάρ των Λεβαντόφσκι, Τσιγκρίνσκι (κι άλλος Αεκτσής και φέτος στον Ιωνικό), Λουίς Αντριάνο. Ήταν ο τελευταίος τελικός του UEFA Cup πριν απορροφήσει το Intertoto και μετονομαστεί σε Europa League.

Όμως, κατέκτησε το Κύπελλο Γερμανίας επικρατώντας στον τελικό με 1-0 επί της Λεβερκούζεν του Χαριστέα. Ήταν παρών σε όλα τα ματς, τόσο του ΟΥΕΦΑ, όσο και του DFB Pokal στις νικηφόρες εκτός έδρας προκρίσεις επί Ντόρτμουντ 2-1, Βόλφσμπουργκ 5-2, Αμβούργου 1-1 (3-1 πέν). Στον τελικό μπήκε στο 87΄στη θέση του σκόρερ Οζίλ, με ανασταλτικό ρόλο για να συγκρατήσει τους Χαριστέα και Τόνι Κρόος που είχαν μπει λίγο ενωρίτερα, ώστε να πάρει η ομάδα του τη νίκη. 

 

Άγγ. Χαριστέας, Κυρ. Παπαδόπουλος κυπελλούχοι με τη Σάλκε

 
Κυριάκος Παπαδόπουλος: DFB Pokal 2011, DFL-Supercup 2011, 2010 (φ)

Στα 18 του είχε ήδη καθιερωθεί στο κέντρο της άμυνας του Ολυμπιακού, όταν τον ζήτησε η Σάλκε κι άδραξε την ευκαιρία. Έμεινε δέκα σεζόν στη Γερμανία (2010-2020), όπου έκανε σπουδαία καριέρα (Λεβερκούζεν, Αμβούργο), πριν ανακόψει την εξέλιξη του ένας σοβαρός τραυματισμός κι αναγκαστεί να συνεχίσει σε λιγότερο απαιτητικές λίγκες. Από την πρώτη στιγμή με την ομάδα του Γκελζενκίρχεν, με συμπαίκτες τους Νόιερ, Ντράξλερ, Χούντελαρ, Ραούλ και στον β΄ γύρο τον Άγγελο Χαριστέα, έγινε βασικός. Με το καλωσήρθες έπαιξε στον τελικό του Σούπερ Καπ το καλοκαίρι του 2010 και στην πρώτη σεζόν έφτασε ως τα ημιτελικά του Champions League και κατέκτησε το κύπελλο. Έπαιξε σε όλα τα ματς του DFB Pokal. Στον τελικό ήταν βασικός, στο θριαμβευτικό 5-0 επί της Ντούισμπουργκ, το οποίο πανηγύρισε μαζί με τον Χαριστέα. Τρεις μήνες αργότερα πανηγύρισε και την κατάκτηση του Σούπερ Καπ 2011.

 

Ο Σωκράτης κυπελλούχος με την Ντόρτμουντ

Σωκράτης Παπασταθόπουλος:

DFB Pokal 2017, 2014 (φ), 2015 (φ), 2016 (φ)

DFL-Supercup 2013, 2014, 2016 (φ), 2017 (φ)

Ο Καλαματιανός μπακ πήγε στη Γερμανία στα 23 του έχοντας ήδη παίξει μια τριετία στην ΑΕΚ και τρεις σεζόν στην Ιταλία σε Τζένοα και Μίλαν. Μετά από δυο καλές χρονιές με την Βέρντερ, μεταπήδησε στην Ντόρτμουντ. Στην Μπορούσια έπαιξε πέντε γεμάτες σεζόν και 30άρης πια πέρασε τη Μάγχη, για μια νέα καριέρα στην Premier με την Άρσεναλ.

Στην σπουδαία Ντόρτμουντ του Γιούργκεν Κλοπ καθιερώθηκε στο κέντρο της άμυνας, με συμπαίκτες τους Λεβαντόφσκι, Μικιταριάν, Μάρκο Ρόις, Ομπαμεγιάνγκ, Καγκάβα (που πέρασε κι από τον ΠΑΟΚ) κι έφτασε σε δυο συνεχείς τελικούς κυπέλλου, στους οποίους ηττήθηκαν: το 2014 από τη Μπάγερν του Γκουαρδιόλα στην παράταση και το 2015 από την Βόλφσμπουργκ, στην οποία έπαιζαν οι Βιερίνια, Ντε Μπρόινε, Πέρισιτς, σε ένα ματς που ο Σωκράτης έμεινε στον πάγκο.

Την επόμενη διετία, υπό τον Τόμας Τούχελ, έφτασαν σε άλλους δυο τελικούς. Έναν χαμένο το 2016, πάλι από την Μπάγερν του Γκουαρδιόλα στα πέναλτι (ένα έχασε κι ο Σωκράτης) κι επιτέλους έναν νικηφόρο το 2017, με 2-1 επί της Άιντραχτ. Επίσης, όλα αυτά τα χρόνια αγωνίστηκε σε τέσσερα Σούπερ Καπ, όλα με αντίπαλο την Μπάγερν: δύο νικηφόρα (2013, 2014) και δυο χαμένα (2016, 2017).

Ο Σωκράτης πίσω στη μέση περίπου (Supercup 2013)

DFL-Supercup

Supercup και Ligapokal

Όπως ανέφερα ο Σωκράτης και ο Κυριάκος εκτός από το Κύπελλο σήκωσαν και το Σούπερ Καπ. Υπάρχουν δυο ακόμα Έλληνες ποδοσφαιριστές με ανάλογη εμπειρία. Το γερμανικό σούπερ καπ πάντοτε διεξαγόταν το καλοκαίρι πριν ξεκινήσει το επόμενο πρωτάθλημα αλλά στην πορεία του χρόνου είχε διάφορες μορφές και ονομασίες. Συγκεκριμένα:

1987-1996: DFB-Supercup. Πρωταθλήτρια vs Kυπελλούχου (ή φιναλίστ, σε περίπτωση νταμπλ).

1997-2007: DFB-Ligapokal (Λιγκ καπ). Με 6 ομάδες: οι 5 πρώτες της Bundesliga και η Κυπελλούχος, σε τρεις γύρους νοκ-άουτ. Πρωταθλήτρια και Κυπελλούχος μετείχαν από τον ημιτελικό (β΄) γύρο.

2008-2009: German Supercup (ανεπίσημα). Πρωταθλήτρια vs Κυπελλούχου (ή φιναλίστ).

2010-σήμερα: DFL-Supercup. Πρωταθλητής vs Κυπελλούχου (ή δευτεραθλητή).

Ο Κυρ. Παπαδόπουλος (2ος από αριστερά) με τη Σάλκε

Στις διάφορες μεταμορφώσεις της διοργάνωσης είχαμε ελληνική παρουσία σε εννιά τελικούς, από τέσσερις Έλληνες παίκτες. Πέντε φορές σήκωσαν το τρόπαιο ελληνικά χέρια. Στην κορυφή κι εδώ ο Σωκράτης Παπασταθόπουλος με δύο κούπες σε τέσσερις παρουσίες σε τελικό, όλους με την Ντόρτμουντ, η οποία μετείχε είτε ως δευτεραθλήτρια είτε ως κυπελλούχος. Δυο τίτλους πήρε ο Κώστας Κωνσταντινίδης με τη Χέρτα, στην παλιά μορφή της διοργάνωσης ως Λιγκ Καπ κι έναν ο Κυριάκος Παπαδόπουλος με την Σάλκε σε δύο τελικούς. Μια παρουσία ως φιναλίστ είχε ο νεαρός Αντώνης Παπαδόπουλος με την Ντόρτμουντ. Ακολουθεί η πλήρης λίστα με τις ελληνικές παρουσίες σε τελικούς Supercup ή Ligapokal.

Έτος

DFB-Ligapokal

Έλληνες παίκτες

2001

Χέρτα Βερ.-Σάλκε 4-1

Κώστας Κωνσταντινίδης (κ)

2002

Χέρτα Βερ.-Σάλκε 4-1

Κώστας Κωνσταντινίδης (κ)

Έτος

DFL-Supercup

Έλληνες παίκτες

2010

Μπάγερν-Σάλκε 2-0

Κυριάκος Παπαδόπουλος (φ)

2011

Σάλκε-Ντόρτμουντ 0-0 (4-3 π.)

Κυριάκος Παπαδόπουλος (κ)

2013

Ντόρτμουντ-Μπάγερν 4-2

Σωκρ. Παπασταθόπουλος (κ)

2014

Ντόρτμουντ-Μπάγερν 2-0

Σωκρ. Παπασταθόπουλος (κ)

2016

Μπάγερν-Ντόρτμουντ 2-0

Σωκρ. Παπασταθόπουλος (φ)

2017

Μπάγερν-Ντόρτμουντ 2-2 (5-4 π.)

Σωκρ. Παπασταθόπουλος (φ)

2021

Μπάγερν-Ντόρτμουντ 3-1

Αντώνιος Παπαδόπουλος (φ)

 Στις περιπτώσεις του Σωκράτη και του Κυριάκου αναφερθήκαμε πιο πάνω γράφοντας για το κύπελλο. Θα ολοκληρώσουμε το αφιέρωμα με τους άλλους δύο Έλληνες.

 

Ο Κ. Κωνσταντινίδης (νο 5) στον τελικό Λιγκ Καπ 2001

 
Κώστας Κωνσταντινίδης: DFB-Ligapokal 2001, 2002

Γεννήθηκε στη Γερμανία, όπου έπαιξε μπάλα ως παιδί στις ακαδημίες της Στουτγκάρδης αλλά μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Από την Ομόνοια Σίνδου στην Α΄ Εθνική με τον Πιερικό και μετά: ΟΦΗ, Παναθηναϊκός, Εθνική ομάδα, οπότε έκανε όνομα στην Ευρώπη ως ένα αξιόπιστο αμυντικό χαφ. Το 1999 επιστρέφει στη Γερμανία για την Χέρτα Βερολίνου που πρωταγωνιστούσε στην Bundesliga εκείνη την περίοδο, με κόουτς τον Jürgen Röber κι ένα σταθερό και δυνατό ρόστερ: Φίντλερ (τ), Ρέμερ, Χάρτμαν, Ντάισλερ, Πρέετς, Κίραλι (τ, Ουγγαρία), Σίμουνιτς (Κροατία), Σβέρισον (Ισλανδία), Γκόορ (Βέλγιο) Μαρσελίνο (Βραζιλία) κλπ. Έμεινε τρεις σεζόν και κάθε χρόνο συμμετείχε στο Κύπ. ΟΥΕΦΑ ή στο Champions League. Συνέχισε σε Ανόβερο, Κολονία, πριν επιστρέψει στα πάτρια στο τέλος της καριέρας του.

Ο Κ. Κωνσταντινίδης όρθιος 2ος από δεξιά (Ligapokal 2002)

 Οι υψηλές πτήσεις της Χέρτα στη βαθμολογία της έδιναν το δικαίωμα να μετέχει κάθε καλοκαίρι στο Ligapokal, που είχε αντικαταστήσει το παλιό σούπερ-καπ, και στο οποίο μετείχαν η κυπελλούχος και το τοπ-5 της
Bundesliga. Το κατέκτησε δυο φορές, με συμμετοχή του Έλληνα αμυντικού και στις δύο, νικώντας και τις δυο φορές τη Σάλκε με το ίδιο σκορ: 4-1. Το 2001 ο Κωνσταντινίδης έπαιξε στον ημιτελικό με την Μπάγερν (1-0) και στον τελικό βασικός. Το 2002 ήταν βασικός στον προημιτελικό με την Μπάγερν (2-2, 4-3 πεν, σκόραρε στο πρώτο πέναλτι), μπήκε αλλαγή στον ημιτελικό με την Ντόρμουντ (2-1) αλλά στον τελικό έμεινε στον πάγκο.

 

Αντώνης Παπαδόπουλος (Ντόρτμουντ)
 Αντώνιος Παπαδόπουλος: DFL-Supercup 2021 (φ)

Γεννημένος κοντά στην Στουτγάρδη, ο Έλληνας αμυντικός χαφ ξεκίνησε στην τοπική Κίκερς, έπαιξε σε ανδρικό επίπεδο στην 3.Liga με τις Άαλεν και Χάλεσερ, από όπου τον τσίμπησε η Ντόρτμουντ για την Β΄ ομάδα της που αγωνίζεται επίσης στην τρίτη κατηγορία. Περιστασιακά έχει κληθεί στην πρώτη ομάδα κι έχει παίξει σε ματς της Bundesliga, του Κυπέλλου ακόμα και του Ch. League. Η πρώτη από αυτές τις κλήσεις ήταν το καλοκαίρι του 2021, ακριβώς μόλις είχε μεταγραφεί στην Μπορούσια, για τον τελικό του Supercup, στον οποίο η ομάδα του ηττήθηκε 3-1 από την Μπάγερν. Αν και έμεινε στον πάγκο, είχε την ευκαιρία να συγχρωτιστεί με τους παίκτες διεθνούς επιπέδου (Χάαλαντ, Ρόις, Βίτσελ, Ακάνζι, Ρέινα, Σουλτς, Πάσαλιτς) της ομάδας του Μάρκο Ρόζε, ο οποίος ελπίζει πολλά από αυτόν. Αν και είναι κάπως πρόωρο, μερικοί θεωρούν πως το πάθος και το στυλ του μοιάζει με του Βαν Μπόμελ.

Θ. Μπελίτσος, 29.5.2023

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: