Κυριακή 11 Ιουνίου 2023

O Scott Carson και το κοκκαλάκι της νυχτερίδας!

 

O τυχεράκιας Scott Carson

- Ο Scott Paul Carson (γεν. 1985), ο 38χρονος 3ος τερματοφύλακας της Manchester City κατέκτησε φέτος το δεύτερο Champions League της καριέρας του, χωρίς να παίξει ούτε σε ένα ματς. Κάτι παρόμοιο είχε συμβεί και με το πρώτο. Ποιο ήταν το προηγούμενο; Στο ίδιο γήπεδο πριν από 18 χρόνια, πάλι με αντίπαλο ομάδα του Μιλάνου, 20χρονος τότε, μπήκε την τελευταία στιγμή στην 18άδα της Λίβερπουλ, όταν τραυματίστηκε ο Kirkland. Το αποτέλεσμα ίσως το θυμάστε: Liverpool-Milan 3-3 (από 0-3) και νίκη των Reds στα πέναλτι. 


- Ο σχεδόν βετεράνος κίπερ στην 22χρονη καριέρα του δεν έχει πάρει άλλους τίτλους! Μόνο δυο Ch. League και το UEFA Super Cup 2005 (ως παγκίτης κι εκεί). Στη City είναι για τέταρτη σεζόν κι έχει παίξει μόνο σε ένα 4-3 επί της Νιούκαστλ πριν από δυο-τρία χρόνια κι ένα 20λεπτο κατά της Σπόρτινγκ Λισ. σε ένα βαρετό 0-0 (ρεβάνς του 5-0), στη φάση των 16 του περσινού Ch.L. 2021-22. Παραμένει στους Citizens, γιατί είναι αυτοκόλλητος με τον βασικό τερματοφύλακα, τον Βραζιλιάνο Ederson, τον οποίο ενθαρρύνει, τον βοηθά στην προπόνηση και τον στηρίζει ηθικά. 

- Γεννημένος στο Whitehaven στη Β.Δ. ακτή της Αγγλίας, αγαπούσε το ράγκμπι, αλλά μυήθηκε στο ποδόσφαιρο όταν έπαιζε τερματοφύλακας στη σχολική ομάδα. Ξεκίνησε από την Workington. Εκεί τον εντόπισε η Leeds, με την οποία έκανε ντεμπούτο στην Premier στα 19 του. Πήγε στη Λίβερπουλ τον Γενάρη του 2005 ως ανερχόμενος γκολκίπερ, αφού ήταν βασικός στην Εθνική Ελπίδων της Αγγλίας από τα 18 του (29 φορές διεθνής με την Κ-21, τότε επίδοση ρεκόρ!). 

Ο Carson, νεαρός στην Λίβερπουλ

- Στο Anfield βρέθηκε στη σκιά των Dudek και Kirkland κι έπαιξε ελάχιστα, αλλά λόγω του τραυματισμού του Kirkland ήταν παρών στη μεγάλη ανατροπή της Λίβερπουλ στον τελικό της Κων/πολης. Σε αντίθεση με φέτος, τότε είχε παίξει σε ένα ματς, στη νίκη 2-1 στον προημιτελικό επί της Γιούβε. Θεώρησε τίμιο να προσφέρει το μετάλλιο στον Κέρκλαντ, ο οποίος είχε παίξει σε 4 ματς των ομίλων, αλλά εκείνος δεν το δέχθηκε. Έπαιξε και σε δυο θερινά προκριματικά ματς Ch.L. τον Αύγουστο 2005 κι αυτό ήταν όλο. Έμεινε στους Reds ως το 2008 αλλά κάθε χρόνο δινόταν δανεικός: Sheffield Wed., Charlton (παίκτης της σεζόν 2006-07), Aston Villa. 

- Στη συνέχεια έκανε μια 10χρονη φιλότιμη καριέρα, με γεμάτες σεζόν, σε West Brom, Wigan (με την οποία αγωνίστηκε και στο Europa League), Derby, κυρίως στην Championship και δυο χρόνια στην Bursaspor στην Τουρκία, με την οποία ήταν φιναλίστ στο κύπελλο. Κλήθηκε και στην Εθνική Αγγλίας, με την οποία αγωνίστηκε 4 φορές, σε κάποια φιλικά το 2007-2011, και σε δυο ματς με την England B. 

Τέσσερις σεζόν στη City έπαιξε μόνο σε δυο ματς!

- Κι ενώ πλησίαζε το τέλος της καριέρας του, χωρίς να έχει πάρει κανέναν άλλον τίτλο, το 2019 από την Derby βρέθηκε δανεικός στη City, κι από το 2021 με συμβόλαιο, ως 3ος τερματοφύλακας. Η τύχη του επιφύλαξε να κλείσει την αγωνιστική του δράση, όπως την ξεκίνησε: κατακτώντας το Champions League, πάλι στην Πόλη, πάλι με αντίπαλο μιλανέζικη ομάδα και πάλι κόντρα στη ροή του ματς (τραυματισμός Ντε Μπρόινε ενωρίς, αλλά απίθανες χαμένες ευκαιρίες της Ίντερ μετά). 

- Έχει ή δεν έχει το κοκκαλάκι της νυχτερίδας;

* Θ.Μ. 11.6.2023

Πηγές.

Liverpool news.

Carson in Man. City.

1 σχόλιο:

αΝώΔυΝος είπε...

Εξαιρετική επισήμανση, μπράβο στον τερματοφύλακα και εύγε για την αναφορά σου και το όλο κείμενο, Θοδωρή μου !!!