Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου 2024

Μια... σπάνια περίπτωση της «πεμπτουσίας του ποδοσφαίρου»!

 

Μια... σπάνια περίπτωση της «πεμπτουσίας του ποδοσφαίρου»!

 

Αντιγράφοντας από το ελεύθερο διαδικτυακό λεξικό Wiktionary, βρίσκουμε:

πεμπτουσία θηλυκό

  1. το αόρατο πέμπτο στοιχείο του σύμπαντος σύμφωνα με την κοσμολογία των αρχαίων Ελλήνων (ο αιθέρας)
  2. (μεταφορικά) το πιο ουσιώδες, το πιο κυρίαρχο
  3. (μεταφορικά) ένα αντικείμενο εξαιρετικά ωραίο

 

Κρατώντας τον 2ο τρόπο χρήσης της λέξης, όταν μιλάμε για ποδόσφαιρο συνηθίζουμε να αναφερόμαστε στο γκολ, ως «την πεμπτουσία του ποδοσφαίρου». Και πράγματι είναι αμέτρητα τα γκολ που μπαίνουν καθημερινά σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Δεν είναι κάτι το ασυνήθιστο, ούτε λίγο ούτε πολύ στην ιστορία της δικής μας Α’ Εθνικής/SuperLeague μέχρι το τέλος της σεζόν 2022/23 είχαν σημειωθεί περί τα 42.900 γκολ, έστω κι αν κάποια από αυτά χαρακτηρίζονται ως «χάρτινα».

Πολλά αξιοσημείωτα γκολ ως προς την ομορφιά τους, από ωραίους συνδυασμούς, περίτεχνες ενέργειες, ανάποδα ψαλίδια κ.ά., και άλλα πιο αδιάφορα από εκτελέσεις πέναλτι ή απλές προβολές που έστειλαν την μπάλα στην εστία.

Υπάρχει όμως μια ξεχωριστή κατηγορία, μια περίπτωση σπάνια, που δικαιολογεί ξεχωριστή καταγραφή αφού αφορά ελάχιστους ποδοσφαιριστές που λόγω θέσης βρίσκονται μακριά από την περιοχή που σκοράρει η ομάδα τους.

Αυτοί δεν είναι άλλοι από τους τερματοφύλακες, που έχοντας το προνόμιο να μπορούν να πιάσουν την μπάλα με τα χέρια εντός της μεγάλης περιοχής της ομάδας τους, είναι λογικό να παραμένουν το μεγαλύτερο διάστημα ενός αγώνα εντός αυτών των ορίων, και ως εκ τούτου πάρα πολύ σπάνια βρίσκονται σε θέση για γκολ.

Ανά τον κόσμο υπάρχουν ορισμένοι τερματοφύλακες που ξεπέρασαν αυτόν τον περιορισμό, κυρίως αναλαμβάνοντας απ’ ευθείας εκτελέσεις φάουλ ή πέναλτι (Σιλαβέρτ, Ροζέριο Σένι, Κάμπος, Χιγκίτα, κ.ά.), και αν περιοριστούμε στην ελληνική Α’ Εθνική, η λίστα μας περιορίζεται σε 6 μόνο τερματοφύλακες!

Αυτοί έχουν σκοράρει συνολικά 12 γκολ από τα περίπου 42.900 όπως αναφέραμε παραπάνω, δηλαδή το ελάχιστο ποσοστό του 0,03% των γκολ, ήτοι μόλις 1 για κάθε 3500 γκολ που σημειώνονται!

Μάλιστα, αν εξαιρέσουμε τις εκτελέσεις πέναλτι, υπάρχουν μόνο 3 γκολ που έχουν σημειωθεί από τερματοφύλακες σε ανοιχτό παιχνίδι, και το 1 από αυτά ήταν σε επιστροφή της μπάλας από εκτέλεση πέναλτι που αποκρούστηκε, άρα αν αφαιρέσουμε κι αυτό, απομένουν μόλις 2 γκολ (κεφαλιές) στα 64 χρόνια της Α’ Εθνικής/SuperLeague!

Ο πρώτος «τολμηρός» ήταν ο Κύπριος τερματοφύλακας του Ολυμπιακού Λευκωσίας Ανδρέας Φιλώτας, που τη σεζόν 1967/68 ανέλαβε εκτέλεση πέναλτι, πετυχαίνοντας το νικητήριο γκολ της ομάδας του Τακτακαλά στο 2-1 επί του Πανσερραϊκού υπογράφοντας έτσι την μία από τις έξι νίκες της Κυπριακής ομάδας εκείνη τη σεζόν.

Κι ενώ μεσολάβησε ο Γιώργος Σιδηρόπουλος, τη σεζόν 1984/85 ήρθε η ώρα ο Νίκος Σαργκάνης να πετύχει πρώτος γκολ με σουτ. Ήταν ο αγώνας Παναχαϊκή- Ολυμπιακός όπου το «φάντομ» εκτέλεσε πέναλτι το οποίο απέκρουσε ο συνάδελφος του, Γιώργος Παπαδόπουλος, αλλά ο Σαργκάνης σκόραρε με σουτ στην επαναφορά της μπάλας, επιτυγχάνοντας το νέο αυτό ορόσημο, μάλιστα μέχρι σήμερα παραμένει ο μοναδικός τερματοφύλακας που σκόραρε με σουτ -πλην πέναλτι.

Η τελευταία -μέχρι σήμερα- εξέλιξη, ήρθε τη σεζόν 2000/01, όταν σε προώθηση του στις καθυστερήσεις της αναμέτρησης, ο Αριάν Μπεκιάι χάρισε στην ομάδα του (ΟΦΗ) τον βαθμό της ισοπαλίας στον αγώνα με τον Πανηλειακό στο Στάδιο του Πύργου.

Όσον αφορά τον αριθμό των επιτυχιών, εκεί προηγείται ο Νίκος Σαργκάνης με 6 γκολ, ακολουθεί ο Γιώργος Σιδηρόπουλος με 2 γκολ, ενώ οι άλλοι τέσσερις τερματοφύλακες έπονται με 1 γκολ έκαστος.

Παρακάτω παραθέτουμε τη σχετική λίστα των τερματοφυλάκων-σκόρερς της Α’ Εθνικής/SuperLeague με χρονολογική σειρά.

Αναμένουμε λοιπόν την επόμενη τέτοια περίπτωση, που -ποιος ξέρει- ίσως έρθει από απ’ ευθείας εκτέλεση φάουλ ή... κόρνερ ώστε να καταγράψουμε και νέες στατιστικές κατηγορίες!


Σεζόν

Αγωνιστική

Σκόρερ

Ομάδα

Τρόπος Επιτ.

Αντίπαλος

1967-68

17

Φιλώτας

Ολυμπιακός Λευκωσίας

πεν.

Πανσερραϊκός

1971-72

23

Σιδηρόπουλος

Τρίκαλα

πεν.

Παναθηναϊκός

1972-73

30

Σιδηρόπουλος

Τρίκαλα

πεν.

Πανιώνιος

1984-85

16

Σαργκάνης

Ολυμπιακός

πεν.

Ηρακλής

1984-85

17

Σαργκάνης

Ολυμπιακός

σουτ

Παναχαϊκή

1984-85

19

Σαργκάνης

Ολυμπιακός

πεν.

ΠΑΟΚ

1984-85

30

Σαργκάνης

Ολυμπιακός

πεν.

Αιγάλεω

1985-86

2

Σαργκάνης

Παναθηναϊκός

πεν.

Εθνικός

1985-86

13

Σαργκάνης

Παναθηναϊκός

πεν.

ΠΑΣ Γιάννινα

1998-99

33

Ατματσίδης

ΑΕΚ

πεν.

Skoda Ξάνθη

2000-01

18

Μπεκιάι

ΟΦΗ

κεφ.

Πανηλειακός

2020-21

1 (Πλέι-Οφ)

Παπαδόπουλος Ν.

Αστέρας Τρίπολης

κεφ.

Παναθηναϊκός

 

AV Koeman

 

 

ΠΗΓΕΣ:

Εικόνα άρθρου: Εξώφυλλο Φως των Σπορ, 04/02/1985.


Σημείωση: Το άρθρο αναφέρεται σε τερματοφύλακες που σκόραραν ενώ εκείνη τη στιγμή αγωνίζονταν ως τερματοφύλακες. Υπάρχουν και περιπτώσεις τερματοφυλάκων που πέτυχαν γκολ αλλά για διάφορους λόγους εκείνη τη στιγμή δεν αγωνίζονταν ως τερματοφύλακες, αλλά αυτές οι περιπτώσεις δεν περιλαμβάνονται στο παρόν άρθρο.

2 σχόλια:

Θοδωρής Μπελίτσος είπε...

Ωραίο άρθρο. Παραδόξως, στις μέρες μαςδεν υπάρχουν τερματοφύλακες εκτελεστές πέναλτι, παρά το ό,τι το σημερινό ποδόσφαιρο απαιτεί να έχουν μεγαλύτερο ρόλο με την μπάλα στα πόδια, από ό,τι παλιά.

αΝώΔυΝος είπε...

Πολύ έξυπνα δοσμένο, ιδιαιτέρως προσεγμένο και πρωτότυπο άρθρο, εύγε! Όσον δε αφορά στον όρο που αναλύεται, θυμάμαι ακόμη τον αθλητικό ρεπόρτερ και παρουσιαστή Γιάννη Αργυρίου στο ξεκίνημα μίας από τις εκπομπές του στην ελληνική τηλεόραση να λέει: "Γκολ, η πεμπτουσία του ποδοσφαίρου!", ενώ παράλληλα η κάμερα παρακολουθούσε μία μπάλα να καταλήγει στο βάθος μίας εστίας!