Πέμπτη 13 Ιουνίου 2024

Στεργίου και Στρακόσια: δυο "ελληνάκια" στο Euro '24

Θωμάς Στρακόσια (Νέοι Πανιωνίου 2011-12)

  Η Ελλάδα δεν προκρίθηκε στο Euro 2024 που ξεκινά αύριο στη Γερμανία. Κι όμως θα έχει δυο εκπροσώπους εκεί. Δυο παίκτες που μετέχουν με τις χώρες τους αλλά έχουν ελληνική αύρα. Είναι ο Ελβετός Λεωνίδας Στεργίου που έχει ελληνική καταγωγή κι ο Αλβανός Θωμάς Στρακόσια που γεννήθηκε, μεγάλωσε και ξεκίνησε το ποδόσφαιρο στη Ν. Σμύρνη. Ας τους γνωρίσουμε.

Θωμάς Στρακόσια, τερματοφύλακας



Θωμάς Στρακόσια

  Γιος του Φώτη Στρακόσια, παλιού διεθνή Αλβανού τερματοφύλακα του Πανιωνίου κι άλλων ελληνικών ομάδων. Ο Θωμάς γεννήθηκε το 1995 στην Αθήνα και μεγάλωσε στην Ελλάδα. Πρωτόπαιξε μπάλα στη Ν. Σμύρνη, στην ομάδα νέων του Πανιωνίου, υπό την καθοδήγηση του Μπάμπη Σαϊπά, ο οποίος λέει γι'αυτόν: "ξεκίνησε στο τμήμα μου, ήταν πάρα πολύ ευγενικό παιδί, του άρεσε πολύ η προπόνηση, δούλεψε πάρα πολύ με τον πατέρα του που του αξίζουν πολλά συγχαρητήρια, και έγινε αυτός για να γράψει ιστορία"!

Το 2012 σε ηλικία 17 ετών πήγε στη Λάτσιο, όπου έκανε σπουδαία καριέρα, κατέκτησε δυο κύπελλα Ιταλίας κι άλλους τίτλους. Από το 2022 αγωνίζεται στην Premier League με την Brentford.

  Όπως λέει, αγαπάει την Ελλάδα, θα ήθελε να κλείσει την καριέρα του στον Πανιώνιο, όταν η ομάδα επανέλθει στην Σούπερ Λίγκα, αλλά ως Αλβανός θεωρεί σωστό να αγωνίζεται με την Εθνική της χώρας από την οποία κατάγεται, όπως κι ο πατερας του που υπήρξε 73 φορές διεθνής.

  Ξεκίνησε από τις μικρές εθνικές ομάδες της Αλβανίας κι από το 2017 παίζει στην εθνική ανδρών όπου έχει 28 συμμετοχές.



Λεωνίδας Στεργίου, κεντρικός αμυντικός


Λεων. Στεργίου (Κ21 Ελβετίας, αρχηγός)  


  Γεννήθηκε το 2002 στην Ελβετία, όπου μεγάλωσε. Ο πατέρας του είναι Έλληνας και η μητέρα του από τη Σερβία. Ξεκίνησε, από μικρός κι έπειτα επαγγελματικά, το ποδόσφαιρο στην ελβετική St. Gallen, από την οποία το 2023 πήγε δανεικός στη Στουτγκάρδη. Έκανε μια καλή σεζόν στην Bundesliga και πρόσφατα υπέγραψε τετραετές συμβόλαιο με την γερμανική ομάδα.

  Έχει αγωνιστεί σε όλες τις μικρές ηλικιακές ομάδες της Ελβετίας, και υπήρξε αρχηγός της Εθνικής Ελπίδων (Κ-21) το 2023 στο Euro U21. Όταν, το 2022, κλήθηκε να επιλέξει ανδρική εθνική, επέλεξε τη χώρα που ζει, αν και είχε δεχτεί πρόσκληση κι από την Ελλάδα. Έχει τρεις συμμετοχές με την Εθνική Ελβετίας.

Λεων. Στεργίου (Στουτγκάρδη) 



  Να ευχηθούμε στα δύο συμπατριωτάκια μας καλή επιτυχία στο Euro 2024 με τις χώρες τους.


Θ.Μ. 13.6.2024.

1 σχόλιο:

αΝώΔυΝος είπε...

Ωραιότατο αφιέρωμα, να είναι καλά τα παλικαράκια!