Τρίτη 6 Αυγούστου 2024

Σαν σήμερα: Η Α.Ε.Κ. στις Βρυξέλλες!

 

ΑΕΚ 1977-78 (Πηγή: https://www.aekpedia.com/)
(Γράφει ο Νίκος Δ. – Θ. Νικολαΐδης)

Το καλοκαίρι του 1977 η Α.Ε.Κ. του Δρ. Φράντιτσεκ Φάντροκ (1914-1981) απολάμβανε τις «δάφνες» της σπουδαίας της πορείας στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ της προηγούμενης σεζόν (1976-77) όταν είχε φτάσει μέχρι τους ημιτελικούς[*]. Ωστόσο, ο δραστήριος πρόεδρός της Λουκάς Μπάρλος (1920-1999)φρόντισε να κινηθεί επιτυχημένα στις μεταγραφές στοχεύοντας φανερά στον εγχώριο τίτλο της Α’ Εθνικής, κάτι που η «Ένωση» είχε να πετύχει από το 1971.

Σαφής ενίσχυση σε όλες τις γραμμές.

Οι «Ενωσίτες» μπόρεσαν να κρατήσουν σχεδόν αλώβητο το βασικό τους κορμό και να μην χάσουν κανέναν από τους ποδοσφαιριστές που στελέχωναν τη μεγάλη ομάδα του ΟΥΕΦΑ. Μόνο ο Γερμανός Βάλτερ Βάγκνερ έλλειπε (ο οποίος μεταπήδησε στον Άρη Θεσσαλονίκης), ωστόσο το κενό του καλύφθηκε επιτυχώς. Αποκτήθηκαν λοιπόν τότε ο διάσημος διεθνής Γιουγκοσλάβος σέντερ-φορ Ντούσαν Μπάγιεβιτς (από τη Βελέζ του Μοστάρ), ο πολυσύνθετος –επίσης διεθνής- αμυντικός μέσος του Αιγάλεω Άρης Δαμιανίδης, ο νεαρός Πειραιώτης επιθετικός άσος της Λάρισας Γιάννης Μουσούρης, ο έμπειρος διεθνής Ουρουγουανός μέσος του Ολυμπιακού Πειραιώς Μίλτον Βιέρα, καθώς και οι νεαροί Βλαχονικολής (από τον Ηλυσιακό) και Σπύρος Οικονομόπουλος (από την Ακράτα).

Στο τουρνουά της Βελγικής Μπρυζ.

Μετά τη βασική προετοιμασία, οι ιθύνοντες του συλλόγου αποφάσισαν ότι η ομάδα θα έπρεπε να συμμετάσχει σε ένα ισχυρό τουρνουά του εξωτερικού. Για το σκοπό αυτό επέλεξαν το διεθνές τουρνουά της Φ.Κ. Μπρυζ, πρωταθλήτριας Βελγίου το 1976 και 1977. Το τουρνουά διένυε μόλις τη δεύτερη διοργάνωσή του (ξεκίνησε το 1976 και συνεχίζεται μέχρι σήμερα) και σε αυτό, πλην της Α.Ε.Κ., είχαν προσκληθεί δύο Αγγλικοί σύλλογοι. Επρόκειτο (τι σύμπτωση!) για τη Ντέρμπι και τη Ρέιντζερς, τις δύο δηλαδή ομάδες που οι Έλληνες είχαν αποκλείσει μόλις λίγους μήνες νωρίτερα! Η αποστολή της ελληνικής ομάδας έφτασε αεροπορικώς στις Βρυξέλλες την Πέμπτη 4 Αυγούστου και κατάλυσε σε ξενοδοχείο της Βελγικής πρωτεύουσας. Την αποτελούσαν, με αρχηγό το μετέπειτα πρόεδρο Ανδρέα Ζαφειρόπουλο, τους προπονητές και επτά συνοδούς, οι εξής 18 παίκτες: Στεργιούδας, Σιδηρόπουλος, Δαμιανίδης, Θεοδωρίδης, Τόσκας, Νικολάου, Ραβούσης, Ιντζόγλου, Βιέρα, Τσάμης, Νικολούδης, Λάζαρος Παπαδόπουλος, Παπαϊωάννου, Τάσος Κωνσταντίνου, Αρδίζογλου, Μουσούρης, Μπάγιεβιτς και Μαύρος.

Q.P.R. 1976-77


Ξανά με τους «Φύλακες του Βασιλικού Κήπου»!

Την επόμενη ημέρα (Παρασκευή 5 Αυγούστου) και μπροστά σε περίπου 10.000 θεατές, μεταξύ των οποίων πάρα πολλοί Έλληνες μετανάστες, η Α.Ε.Κ. αναμετρήθηκε και πάλι με την Κουίνς Παρκ, λιγότερο από 5 μήνες ύστερα από εκείνη τη «μαγική» βραδιά του επαναληπτικού της Νέας Φιλαδέλφειας (16 Μαρτίου 1977). Παρότι ο Μίμης Παπαϊωάννου (ο ίδιος άνθρωπος που είχε σημειώσει το τρίτο γκολ της αλησμόνητης ανατροπής μεάπιαστη κεφαλιά) έδωσε ξανά γρήγορο προβάδισμα με 1-0 (10’) οι Άγγλοι μπόρεσαν να αντιδράσουν άμεσα. Έτσι, όπως ακριβώς είχαν κάνει και στο «Λόφτους Ρόουντ» στις αρχές Μαρτίου, σκόραραν τρεις συνεχόμενες φορές (δύο με το Σταν Μπόουλς στο 11’ και στο 53’ και μία με τον Πέτερ Ίστοου στο 12’) εξασφαλίζοντας τη νίκη (3-1). Ήταν για αυτούς μία άτυπη ρεβάνς… Από πλευράς Α.Ε.Κ. έπαιξαν οι Στεργιούδας, Θεοδωρίδης, Ραβούσης, Τόσκας, Ιντζόγλου, Δαμιανίδης, Βιέρα, Παπαϊωάννου (Μαύρος), Μουσούρης, Μπάγιεβιτς, Αρδίζογλου.

Τα υπόλοιπα παιχνίδια.

Στις 6 Αυγούστου (Σάββατο) η «οικοδέσποινα» Μπρυζ ηττήθηκε από τη Ντέρμπι Κάουντι με 2-1 και έτσι αποκλείστηκε από τον Τελικό. Πλέον Μπρυζ και Α.Ε.Κ. διεκδίκησαν την τρίτη θέση του τουρνουά την Κυριακή 7 Αυγούστου 1977. Παρουσία του ίδιου αριθμού φιλάθλων, ο κανονικός αγώνας τελείωσε με ισοπαλία (2-2) από τέρματα των Ρενέ Βαντερέικεν (43΄), Μπάγιεβιτς με πέναλτι (44’), Μπερένγκε (47’) και Μουσούρη (48’) ενώ ο ίδιος είχε κι ένα μακρινό σουτ στη δοκό, στο 78ο λεπτό. Η διαδικασία των πέναλτι έκρινε το νικητή ευνοώντας τους Βέλγους με 5-4. Από την Α.Ε.Κ. ευστόχησαν οι Μπάγιεβιτς, Ιντζόγλου, Τάσος και Νικολούδης, ενώ ο Τσάμης έστειλε τη μπάλα στο δοκάρι.

Ο Φάντροκ με ποδοσφαιριστές του (Πηγή On Sports)


Επιστροφή στην Ελλάδα.

Στον Τελικό της Δευτέρας (8.8.1977) η Ρέιντζερς συνέτριψε τη Ντέρμπι με 5-2, κατακτώντας πανηγυρικά το τρόπαιο. Την ίδια ημέρα η Α.Ε.Κ. επέστρεψε στην έδρα της, όπου δύο μέρες αργότερα (Τετάρτη 10 Αυγούστου) υποδέχτηκε την Τσεχοσλοβακική Σλόβαν Μπρατισλάβας για το πρώτο εντός έδρας φιλικό παιχνίδι μπροστά στον κόσμο της. Με τέρματα που σημείωσαν οι Μουσούρης (2), Μπάγιεβιτς και Νικολούδης η Α.Ε.Κ. θριάμβευσε 4-0, ενθουσιάζοντας τους οπαδούς της. Πλην των τριών προαναφερόμενων, έπαιξαν και οι Στεργιούδας, Ιντζόγλου, Δαμιανίδης, Τόσκας, Νικολάου, Αρδίζογλου, Παπαδόπουλος, Βιέρα, Τσάμης, Τάσος, Παπαϊωάννου και Μαύρος.

Οι βάσεις είχαν τεθεί και η «Ένωση» θα κυριαρχούσε πλήρως στην Ελλάδα, την επόμενη διετία!

[*] Θυμίζω πως η Α.Ε.Κ. είχε καταφέρει -μόλις λίγους μήνες πριν- να αποκλείσει διαδοχικά και σε διπλές αναμετρήσεις τέσσερα από τα πιο σημαντικά ονόματα του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου εκείνης της εποχής (Δυναμό Μόσχας, Ντέρμπι Κάουντι, Ερυθρό Αστέρα και Κ.Π. Ρέιντζερς) για να αποκλειστεί τελικά στους «4» από τη «Μεγάλη Κυρία» του Ιταλικού ποδοσφαίρου (Γιουβέντους).

Δεν υπάρχουν σχόλια: