Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2024

Σοκ στο Αγγλικό ποδόσφαιρο: «Έφυγε» στα 63 του ο Γκάρι Σώ.

Γκάρι Σω (Daily Mail)
Ένας από τους ήρωες της Άστον Βίλα που κατέκτησαν το Κύπελλο Πρωταθλητριών Ευρώπης του 1982.

(Γράφει και σταχυολογεί ο Νίκος Δ. – Θ. Νικολαΐδης)

Θλίψη στο Ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο προκαλεί η είδηση για την απώλεια του βετεράνου κυνηγού της Άστον Βίλα, Γκάρι Σώ, που έφυγε από τη ζωή τη Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2024, ύστερα από σύντομη νοσηλεία. Ήταν μόλις 63 ετών, γεννημένος στο Κίνγκσχερστ στις 21 Ιανουαρίου του 1961.


Απόσπασμα από την επίσημη ανακοίνωση του Βρετανικού συλλόγου.

16.9.2024

Η Aston Villa Football Club είναι βαθιά συγκλονισμένη και βαθιά θλιμμένη, με την πληροφορία ότι ο Gary Shaw, ένας από τους ήρωές μας που κέρδισαν το Ευρωπαϊκό Κύπελλο, πέθανε. Ο Γκάρι ήταν ένας από τους δικούς μας, ένας ταλαντούχος επιθετικός που έδωσε χαρά στους φιλάθλους μας με τα γκολ τα οποία πέτυχε στη δεκαετία του 1980. Ο παίκτης που απόλαυσε πολλές επευφημίες και που τόσοι πολλοί λάτρεψαν στις εξέδρες, πέθανε ήσυχα νωρίτερα σήμερα, περιστοιχισμένος από την οικογένειά του, η οποία ζήτησε από την Άστον Βίλα να εκδώσει δήλωση εκ μέρους τους. Οι σκέψεις όλων μας είναι με τους αγαπημένους του Γκάρι σε αυτήν την εξαιρετικά δύσκολη στιγμή.


Η καριέρα του.

Τα πολλά γκολ του Σω βοήθησαν την Άστον Βίλα να κερδίσει το πρωτάθλημα στην Α’ κατηγορία Αγγλίας τη σεζόν 1980–81, όπως και το Ευρωπαϊκό Κύπελλο την επόμενη χρονιά, επικρατώντας της Μπάγερν Μονάχου στον τελικό. Ήταν  ο μοναδικός παίκτης της ομάδας που γεννήθηκε στο Μπέρμιγχαμ. Το 1981 ψηφίστηκε καλύτερος νεαρός παίκτης της χρονιάς και έναν χρόνο μετά του απονεμήθηκε το Βραβείο Bravo, ως ο καλύτερος παίκτης κάτω των 23 ετών σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

Στα «λιοντάρια».

Ο Σώ έπαιξε επτά φορές στην Εθνική Ομάδα της Αγγλίας τη διετία 1981-1982, σημειώνοντας δύο τέρματα.

Μετά το ποδόσφαιρο.

Έπειτα από μία ολόκληρη δεκαετία (213 συμμετοχές, 79 γκολ) στην ομάδα του Μπέρμιγχαμ, του δόθηκε τιμητικά ελεύθερη μεταγραφή το 1988. Έπαιξε σε Walsall, Kilmarnock, Shrewsbury Town αλλά και στις Kjøbenhavns Boldklub (Δανίας), SK Austria Klagenfurt (Αυστρίας) και Ernest Borel του Χονγκ Κονγκ. Στη συνέχεια εργάστηκε για τη Βίλα ως προπονητής της ομάδας νέων καθώς και για την Ένωση Βρετανικού Τύπου. Τα τελευταία χρόνια ήταν τακτικός επισκέπτης του Villa Park τις ημέρες των αγώνων, συμμετέχοντας σε συνεδρίες με καλεσμένους από εταιρικούς χώρους γύρω από οργανωτικά θέματα του σταδίου, ενώ συνεισέφερε και ως στατιστικολόγος του ποδοσφαίρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: