Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2012

Εξαιρετική η παρουσίαση!

Με ιδιαίτερη επιτυχία παρουσιάσθηκε το βιβλίο "Αιγάλεω-δρόμοι της προσφυγιάς" της Μαρίας Βαμβακοπούλου, χθες βράδυ στο Πνευματικό Κέντρο της πόλης μας "Γ.ΡΙΤΣΟΣ". Στην εκδήλωση (που τελούσε υπό την αιγίδα του Πολιτιστικού Συλλόγου Αιγάλεω "ΙΕΡΑ ΟΔΟΣ") παρέστησαν πολλοί συνδημότες, με προεξάρχοντες το δήμαρχο Χρήστο Καρδαρά, τον πρώην δήμαρχο Γιάννη Μυστακόπουλο, δημοτικούς συμβούλους καθώς και στελέχη πολιτικών παρατάξεων του δήμου.

Το πόνημα, αποτέλεσμα έρευνας και προσωπικής εργασίας της συγγραφέως που διήρκεσαν μια ολόκληρη δεκαετία, συνιστά μια πολύ ενδιαφέρουσα καταγραφή της πορείας συγκεκριμένου τμήματος του μικρασιατικού πληθυσμού που κατέληξε να συνεισφέρει, ως μια από τις πολλές πληθυσμιακές προσθήκες, στη διαμόρφωση της φυσιογνωμίας της εργατούπολης του Αιγάλεω, μέσα στα χρόνια που κύλησαν από τη μεγάλη καταστροφή του 1922 έως τις μέρες μας.

Επιπλέον, ευχάριστη έκπληξη αναμένεται για τους απανταχού μελετητές, που θα αντλήσουν από αυτό πολύτιμα δεδομένα, ενώ θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν, πέρα από το πλούσιο φωτογραφικό υλικό που περιέχει και την ονοματοδογία συγκεκριμένων δρόμων του Αιγάλεω, που παραπέμπει σε πασίγνωστα τοπωνύμια, σπουδαίες προσωπικότητες και ιερές γωνιές της Μικρασίας.

Μετά τη σύντομη εισαγωγή από τον πρόεδρο της "ΙΕΡΑΣ ΟΔΟΥ" κ. Αντώνη Παργανά, το βιβλίο προλόγισαν ιδανικά δυο εξέχουσες μορφές της τοπικής εκπαιδευτικής κοινότητας, οι συγγραφείς κ.κ. Παναγιώτης Χατζηαντώνογλου και Κωνσταντίνος Δάλκος, ενώ η Μαρία Βαμβακοπούλου ολοκλήρωσε εύστοχα με τον ιδιαίτερο σχολιασμό της, τον οποίο διάνθιζαν τόσο η προβολή αρχειακού υλικού, όσο και οι ήχοι από το συγκρότημα του "Ρεμπετοκαφενέ Αιγάλεω", μαζί με μαγνητοφωνημένα τραγούδια, που μας θύμισαν τις "Αλησμόνητες Πατρίδες" του Πόντου και της Ιωνίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: