Δευτέρα 10 Νοεμβρίου 2014

Ρήγος και συγκίνηση στην εκδήλωση του Ζάχου Λυκουρίνου

Τήρηση ενός λεπτού σιγής. 
Στο βήμα ο Ζαχαρίας Λυκουρίνος
(φωτό ΑΘΛΟΜΕΤΡΟ)
Ολοκληρώθηκε πριν λίγη ώρα η τιμητική εκδήλωση που διοργανώθηκε έπειτα από πρωτοβουλία του πρώην αρχηγού της ποδοσφαιρικής ομάδας του Αιγάλεω Α.Ο. Ζαχαρία Λυκουρίνου, στην Αίθουσα Τύπου του γηπέδου Αιγάλεω "Σταύρος Μαυροθαλασσίτης". Όπως αναμενόταν, το συναίσθημα που κυριάρχησε στην αίθουσα καθόλη τη διάρκεια των ομιλιών ήταν η συγκίνηση, ενώ διάχυτη ήταν η αίσθηση πως όσα πρόσφεραν κάποιες μεγάλες μορφές του ποδοσφαίρου μας στην διαμόρφωση της συνολικής κοινωνικής κουλτούρας του φίλαθλου και όχι μόνο κόσμου, δύσκολα θα ξεχαστούν, όσα χρόνια κι ας περάσουν.



Ήταν όλοι εκεί...
Το λόγο, αρχικά, πήρε ο εμπνευστής αυτού του ρομαντικού καλέσματος, που, όπως εκμυστηρεύτηκε στο κοινό, αισθανόταν την ανάγκη να απευθύνει ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους όσους βοήθησαν με τη συνεισφορά, τη γραφίδα και την υποστήριξή τους, στο "χτίσιμο" της σπουδαίας ομάδας του "Σίτι" των δεκαετιών του '60 και του '70. Ιδιαιτέρως δε, σε όσους έφυγαν πικραμένοι από τη ζωή χωρίς να έχουν εισπράξει έναν καλό λόγο για την προσφορά τους, των οποίων η μνήμη τιμήθηκε με την τήρηση ενός λεπτού σιγής.

Όπως διευκρίνησε σχετικά με όσους δεν εκλήθησαν, θα πρέπει να κοιτάξουν οι ίδιοι στον καθρέπτη τους και να αναλογιστούν την αιτία για αυτό, προκειμένου να εισπράξουν μιαν απάντηση. Ο κ. Λυκουρίνος (που μετά δυσκολίας έκρυβε τη μεγάλη του συγκίνηση από την ανταπόκριση του κόσμου) δεν παρέλειψε να θυμηθεί ένα προς ένα όλα τα ονοματεπώνυμα των παλιών συντακτών και ανταποκριτών των δυο αθλητικών εφημερίδων της εποχής του (της "Αθλητικής Ηχούς" και του "Φωτός των Σπορ") που με τα άρθρα τους (καθώς τότε δεν υπήρχε άλλος τρόπος αποτύπωσης της αγωνιστικής δραστηριότητας) προέβαλαν τα επιτεύγματα της ομάδας. Ευχαρίστησε λοιπόν δημόσια, μεταξύ άλλων, τους Γιώργο Ζουρίδη, Νίκο Φύριο, Σωτήρη Παπαϊωάννου, Τέρενς Κουΐκ, ενώ αναφέρθηκε και στον αείμνηστο Νικήτα Γαβαλά. Ιδιαίτερη ήταν η μνεία του για τον επίσης συχωρεμένο εκδότη της "Αθλητικής Ηχούς" Κλεομένη Γεωργαλά που τον στήριξε στο ξεκίνημά του, όπως και για τον διευθυντή του "Φωτός" Θεόδωρο Νικολαΐδη στον οποίο ευχήθηκε υγεία και να συνεχίσει την προσφορά του στον αθλητικό Τύπο της χώρας.

Οι κ.κ. Παρίδης και Λάρδας (δεξιά), σε θερμή χειραψία
υπό το βλέμμα του Φραγκ. Μαρτίνου (αριστερά)
Μετά τον Ζαχαρία Λυκουρίνο, το λόγο έλαβαν ο Νίκος Σιμιγδαλάς (παλαίμαχος ποδοσφαιριστής του Απόλλωνα Αθηνών και της ΑΕΚ), ενθυμούμενος τους δεσμούς που τον συνδέουν με την πόλη μας, ο Δημήτρης Λάρδας (βετεράνος σέντερ-φορ του Αιγάλεω και κορυφαίος σκόρερ της ομάδας σε παιχνίδια Α΄ Εθνικής που βουρκωμένος ευχαρίστησε για την πρόσκληση τον πρώην συμπαίκτη του), ο Σταύρος Μακρής (παλαίμαχος κεντρικός αμυντικός του "Σίτι"και του Φωστήρα και τέως προπονητής), ο δραμινός άσσος του συλλόγου Τάκης Μαρκόπουλος (που θυμήθηκε διάφορα ευτράπελα στιγμιότυπα), ο πρόεδρος της Ένωσης Συλλόγων Παλαιμάχων Ποδοσφαιριστών Πειραιά Νίκος Σιδηρόπουλος και ο πρώην γενικός γραμματέας του ΠΣΑΠ και παλαίμαχος παίκτης Νίκος Μαλλιάρης, με τους δυο τελευταίους να αναφέρονται στην ανάγκη ανάδειξης της ζωντανής ιστορίας του ελληνικού ποδοσφαίρου. Μάλιστα ο Νίκος Μάλλιαρης τόνισε με τον δικό του, πάντα εύστοχο και χαρακτηριστικό λόγο την μη ύπαρξη έως τώρα ενός μουσείου που θα στεγάσει τις ποδοσφαιρικές μνήμες του ελληνικού λαού, στενά συνυφασμένες με την ίδια την ελληνική κοινωνία στα χρόνια που πέρασαν.

Ο κ. Λυκουρίνος έκανε και ένα σύντομο σχόλιο γύρω από την κατάσταση που επικρατεί στο ποδοσφαιρικό Τμήμα του συλλόγου, η δυσλειτουργία του οποίου (με τη διοίκηση του Ερασιτέχνη Αιγάλεω Α.Ο. να μην αναλαμβάνει την ευθύνη της αλλά να αναζητεί να την επωμισθούν "πρόεδροι" εκτός συλλόγου) έχει οδηγήσει την ομάδα σε κατάσταση παρακμής. Παρότι δεν ταίριαζε με το κλίμα της εκδήλωσης όπως παραδέχθηκε ο ίδιος, υποχρεώθηκε να απαντήσει σε αγωνιώδη ερωτήματα παλαιών συμπαικτών του που του τα υπέβαλαν ζητώντας μια εξήγηση για το σημερινό αδιέξοδο.

Ο Σταύρος Μακρής (κέντρο) συζητά με τον 'οικοδεσπότη'
Ζάχ. Λυκουρίνο (πλάτη στο φακό, δεξιά)
Το "παρών" έδωσαν, μεταξύ άλλων, ο πρώην δήμαρχος Αιγάλεω και παλαιός παράγοντας της ομάδας Γιάννης Μυστακόπουλος, (δυστυχώς έλαμψε δια της απουσίας του, παρότι εκλήθη επισήμως, ο πρώτος πολίτης της πόλης, ο δήμαρχος του Αιγάλεω και αυτό σχολιάσθηκε δυσμενώς) ο πρώην πρόεδρος του συλλόγου Χρήστος Κανελλόπουλος, οι παλαίμαχοι ποδοσφαιριστές του σωματείου Σάββας Παπάζογλου, Νίκος Τσιαμπουρής, Μπάμπης Σταυρόπουλος, Δημήτρης Εξωμανίδης, Δημήτρης Πηγαδίτης, Ηλίας Συνοδινός, Χρήστος Τάσσης, Τάκης Ζουμπούλης, Σωτήρης Γκιόκεζας, Ματθαίος Μουράτης, Σταύρος Χρυσαφίδης, Άρης Δαμιανίδης, Φραγκίσκος Μαρτίνος, Άρης Σταμάτης, Κώστας Τσίκας μετά του υιού του Δημήτρη, Γιώργος Κωνσταντόπουλος, Στάθης Μητρόπουλος, ο παλαιός φυσιοθεραπευτής της ομάδας Γιάννης Παρίδης, καθώς και βετεράνοι άλλων ομάδων όπως οι Νεοτάκης Λουκανίδης, Στέλιος Σεραφείδης, Μιχ. Σιμιγδαλάς, Βασίλης Μποτίνος, Θωμάς Μαύρος, Ντανιέλ Μπατίστα κ.α.

Ο αειθαλής και (πάντα) χαμογελαστός,
Κώστας Τσίκας.
Μετά το πέρας των ομιλιών, στους παριστάμενους προσφέρθηκαν διάφορα γευστικά εδέσματα. Την εκδήλωση κάλυψαν δημοσιογραφικά οι Γιώργος Ζουρίδης, Αντώνης Δαρζέντας και Φώτης Κατσούφης (για λογαριασμό του "Φωτός των Σπορ"), Δημήτρης Αρβανιτίδης εκ μέρους του ιδιωτικού τηλεοπτικού σταθμού "αρτ", Νίκος Ρούσσος (για την τοπική εφημερίδα "Η Πόλη μας") κ.α.

Δεν υπάρχουν σχόλια: