Παρασκευή 20 Οκτωβρίου 2017

Χρόνια σου πολλά Νικόλα !

Ο Νίκος Τσιαντάκης, ο παλαίμαχος διεθνής ποδοσφαιριστής με την πασίγνωστη ξανθή «χαίτη» που αγωνιζόταν σαν μεσοεπιθετικός, έχει γενέθλια σήμερα αφού συμπλήρωσε 54 χρόνια ζωής γεννημένος στις 20 Οκτωβρίου του 1963. Ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του από την εφηβική ομάδα του Ατρόμητου Περιστερίου και το 1981 προωθήθηκε στην ανδρική ομάδα του συλλόγου.


 Έπαιξε στο Περιστέρι επί 4 συνεχόμενες σεζόν στο πρωτάθλημα της Β΄ Εθνικής και το καλοκαίρι του 1985 μεταγράφηκε στον Πανιώνιο, πραγματοποιώντας το «ντεμπούτο» του στη μεγάλη κατηγορία με την ομάδα της Νέας Σμύρνης. Οι εξαιρετικές του εμφανίσεις στο Επαγγελματικό Πρωτάθλημα της Α΄ Εθνικής (61 συμμετοχές, 6 γκολ) έφεραν ως αποτέλεσμα την απόκτησή του από τον Ολυμπιακό Πειραιώς το Δεκέμβριο του 1987, όταν πρόεδρος στο σύλλογο από το «μεγάλο λιμάνι» είχε αναλάβει ο –τότε- αμφιλεγόμενος Γιώργος Κοσκωτάς. 
Στους «ερυθρόλευκους» ο Τσιαντάκης έμεινε μια ολόκληρη επταετία, έως και το Δεκέμβριο του 1994 (186 συμμετοχές, 22 γκολ), κατακτώντας 2 Κύπελλα Ελλάδας και ένα «Σούπερ Καπ» όχι όμως και το Πρωτάθλημα, αφού η παρουσία του στο Νέο Φάληρο συνέπεσε χρονικά με τα λεγόμενα «πέτρινα χρόνια» της ομάδας.  Εν συνεχεία ο Νίκος Τσιαντάκης έπαιξε σε υψηλό επίπεδο με επιτυχία στον Άρη Θεσσαλονίκης (27 συμμετοχές, 4 γκολ), 2 χρονιές στον Ιωνικό Νικαία (47 συμμετοχές, 3 γκολ) αλλά και στον ΟΦΗ (24 συμμετοχές, 1 γκολ), για να τερματίσει τη σπουδαία επαγγελματική του καριέρα με τα χρώματα του Εθνικού Αστέρα της Καισαριανής, την περίοδο 1998-99 (6 συμμετοχές). 
Στην Εθνική Ομάδα αγωνίσθηκε για πρώτη φορά το Νοέμβριο του 1988, στο παιχνίδι εναντίον της Ρουμανίας για τα Προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1990. Έλαβε μέρος συνολικά σε 47 αγώνες με το εθνόσημο στο στήθος, επιτυγχάνοντας 2 γκολ. Ήταν μέλος της Εθνικής Ελλάδας που πήρε μέρος στο Μουντιάλ των ΗΠΑ (1994). Επίσης, το 1982 έπαιξε με την Εθνική Ομάδα των Νέων στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα. 
Είναι απόφοιτος των ΤΕΦΑΑ, το πτυχίο των οποίων έλαβε σε μεγάλη ηλικία, ολοκληρώνοντας τις σπουδές του.

2 σχόλια:

Θοδωρής Μπελίτσος είπε...

Πλήρες το βιογραφικό, Νικόλα! Άξιζε, διότι ο Ν. Τσιαντάκης, εκτός από εξαιρετικό ταλέντο, υπήρξε από τις πιο σεμνές μορφές που πέρασαν από τα ελληνικά γήπεδα και άφησε μόνο φίλους. Μου επιτρέπεις να συμπληρώσω κάποιες πληροφορίες από την παρουσία του στη Ν. Σμύρνη. Ήταν μέλος της σπουδαίας ομάδας του 1986-87 (Μανίκας, Μπέριος, Παπαχριστόπουλος, Γραβάνης, Κουτρόπουλος, Χαλκίδης, Αποσπόρης, Λίμα, Καραμίχαλος, Εμβολιάδης, Καναράς, Μαυρίκης, Μαραγκός, Γκάρι Όουεν, Νταβόρ Γιούρισιτς), η οποία με προπονητή τον Βέλγο Ούρμπεν Μπραμς έφτασε ως τα προημιτελικά του κυπέλλου αποκλείοντας όλους τους μεγάλους: ΑΕΚ 1-0, ΠΑΟΚ 3-0, 0-1, ΟΣΦΠ 3-0, 0-1 και αποκλείστηκε στα προημιτελικά από τον ΠΑΟ: 1-3, 1-0, ουσιαστικά από τον Σαργκάνη που έπιασε τα άπιαστα στη Ν. Σμύρνη. Την ίδια σεζόν έπαιξε σε 5 ματς (1 γκολ), στην πορεία ως τον τελικό του Βαλκανικού κυπέλλου, ενώ στο πρωτάθλημα τερμάτισε στην 4η θέση και στην αρχή της σεζόν 86-87 έπαιξε με τον Πανιώνιο στο Κύπ. ΟΥΕΦΑ στα 2 ματς με την Τουλούζ: 1-5, 0-1. Τέλος, στα 2,5 χρόνια στον Πανιώνιο [85-86, 86-87, 87-88 ως Δεκ] υπήρξε διεθνής με την Ελπίδων και με την προολυμπιακή ομάδα.

αΝώΔυΝος είπε...

Σ' ευχαριστώ για τα πολύ ενδιαφέροντα, επιπλέον στοιχεία που πρόσθεσες φίλε μου. Καλή συνέχεια!!!