Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2021

Η εμβληματική αγωνιστική σεζόν 1978-79

(Του Νίκου Δημ. Νικολαΐδη)

Η περίοδος 1978-79 ήταν οριακή για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Τελευταία της ημί-επαγγελματικής εποχής του, σημάδεψε την ιστορία της Α΄ Εθνικής μας, αφού από το φθινόπωρο του 1979 ο επαγγελματισμός θα ερχόταν για να μείνει στο λαϊκότερο και δημοφιλέστερο των ομαδικών σπορ. 

Σαν λάτρης της παλαιότερης, ρομαντικής περιόδου του ελληνικού φουτμπόλ, προχώρησα σε μία εκτεταμένη έρευνα, με στόχο την παρουσίαση όλων των "ρόστερ" (έμψυχου δυναμικού) των συλλόγων της Β΄ Εθνικής κατηγορίας εκείνης της συγκεκριμένης χρονιάς, συνολικά σαράντα ομάδων, μοιρασμένων σε δύο ομίλους, "Νότου" και "Βορρά". 


Πέρα λοιπόν, από την "αφρόκρεμα" των ποδοσφαιριστών της μεγάλης κατηγορίας, των οποίων πλήρης κατάλογος υπάρχει στη διεθνή στατιστική ιστοσελίδα www.rsssf.com, υπήρξαν εκατοντάδες άλλοι παίκτες που "έχτισαν" με το μόχθο τους σε αντίξοες συνθήκες εκείνη την υπέροχη εποποιία, αγωνιζόμενοι με πάθος και προσήλωση στα "ξερά" (κυρίως) γήπεδα της Β΄ κατηγορίας, αλλά και του Εθνικού Ερασιτεχνικού Πρωταθλήματος (που διένυε τότε, τη δεύτερη περίοδό του ως θεσμός), όπως και των τοπικών κατηγοριών σε Αθήνα (Α' Ε.Π.Σ. Αθηνών) και Πειραιά (Α' Ε.Π.Σ. Πειραιώς).


Τις επόμενες ημέρες θα υπάρχουν αναρτήσεις με ενημερωμένο τον πλήρη κατάλογο των αθλητών κάθε ομάδας, όπως και σχολιασμός για άλλα επιμέρους στοιχεία που τους αφορούν. Ελπίζουμε να σας έχουμε κοντά σε αυτή μας την προσπάθεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: