Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2021

Οι «Μαυραετοί» της Δόξας, στην Α΄ Εθνική!

(Γράφει ο Νίκος Δημ. Νικολαΐδης)

Την περίοδο 1978-79 σήμανε η ώρα της σπουδαίας Δόξας, να ανέβει και αυτή με τη σειρά της στην Α΄ Εθνική κατηγορία. Το καμάρι της Δράμας, ίνδαλμα σχεδόν όλων των φιλάθλων της Μακεδονίας από τη δεκαετία του ’50, όταν διέπρεπε, έπαιζε στο Βόρειο Όμιλο της Β΄ Εθνικής και με προπονητή τον Κώστα Χατζημιχαήλ, υλοποίησε τα όνειρα ετών. Δεν είχε εύκολο έργο, καθώς ο ανταγωνισμός από εξίσου ιστορικούς συλλόγους, όπως ο Πιερικός, ο Ολυμπιακός Βόλου κ.α. ήταν σκληρός, ωστόσο οι Δραμινοί ποδοσφαιριστές κατάφεραν να κόψουν πρώτοι το νήμα, συλλέγοντας 59 βαθμούς (τρεις περισσότερους από το Βόλο) σε 38 αγώνες (με τέρματα 58-17) και να χριστούν άξιοι πρωταθλητές!


Κάτω από τα γκολπόστ δέσποζε η φυσιογνωμία του επιβλητικού Σταύρου Γκατζηλάκη (με παρτενέρ το Γιώργο Δάφκο και το νεαρό Δημήτρη Φεστέρη που είχε αποκτηθεί από τον Π.Α.Ο.Κ., το προηγούμενο καλοκαίρι) ενώ αγωνίσθηκαν επίσης οι Κόντος (μετεγγραφή από την Καστοριά), Πέτρος Μπανάσας, Κ. και Δ. Στόικος, Καλλιμάνης, Παπαδόπουλος, Καλαϊτζής, Νηστικάκης, Κατσαρίδης, Μελεκίδης, Ταντσίδης, Χαμουρίδης, Ακριτίδης, Λιακίδης, Χιονάκης, Σεραφείμ, Αφεντουλίδης, Νίκος Αθανασιάδης, Γιώργος Παπαμιχαήλ, Γρηγόρης Χαραλαμπίδης, Πεντίδης, Στράντζαλης, Μαριτίδης, Δούπλατζης, Γιαπουντζής, Δ. και Στ. Καλαϊτζίδης, Μερτζανάκης, Παζάρλας, Ζαφειρίδης.

  • Η ομάδα αντιμετώπισε σε φιλικούς αγώνες την πρωταθλήτρια Νότου, Κόρινθο, από την οποία έχασε 3-1 στην πόλη του Ισθμού, επικρατώντας στην άτυπη ρεβάνς της Δράμας, την Τετάρτη 20 Ιουνίου 1979, με σκορ 3-2, μπροστά σε 2.000 ενθουσιώδεις οπαδούς της.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: