Τρίτη 25 Απριλίου 2023

Ένας 16χρονος "Μάστορας" κατέκτησε το UEFA Youth League

 

Enoch Mastoras, AZ Alkmaar

- Λέγεται Enoch Mayele Kiemba Mastoras ή "Ενώχ Μάστορας", επί το ελληνικότερον και παίζει μπακ-χαφ. Αν και 16χρονος ο Ολλανδο-Κονγκολέζος με το ελληνικό επώνυμο, κατέκτησε χτες με την Κ-19 της ΑΖ Alkmaar το Uefa Youth League. Ήταν βασικός όλη τη σεζόν (10 ματς) και στον χθεσινό τελικό στη Γενεύη, στο θριαμβευτικό 5-0 επί της Χάιντουκ Σπλιτ, αγωνίστηκε ως το 84'.
 
- Γεννήθηκε το 2006 στην Κινσάσα, πρωτεύουσα της Λ.Δ. Κονγκό, αλλά από έξι ετών ζει στην Ολλανδία με την οικογένειά του, η οποία, όπως προδίδει το όνομα έχει ελληνικές ρίζες. Ο πατέρας είναι επιχειρηματίας, η μητέρα Anne-Marie δραστηριοποιείται στον τομέα της υγείας, ενώ η αδερφή του Manuela είναι σπουδάστρια.

O Enoch με τους γονείς και την αδερφή του,
την ημέρα που υπέγραψε συμβόλαιο στην ΑΖ


- "Οι γονείς και η αδερφή μου με στηρίζουν και είμαι υπερήφανος. Είναι οι μεγαλύτεροι υποστηρικτές μου", δήλωσε τον Οκτώβρη του 2021, όταν υπέγραψε το πρώτο του επαγγελματικό συμβόλαιο στην ΑΖ, κάτι που δείχνει τον στενό σύνδεσμο που έχει με την θετή ελληνο-ολλανδική οικογένειά του.(1)

- Είχε προηγηθεί μια δεκαετία εκπαίδευσης σε ποδοσφαιρικές ακαδημίες της χώρας, η οποία ξέρει πώς να αξιοποιεί τα ταλέντα και να τα φτιάχνει ολοκληρωμένους παίκτες, ενώ φοιτούν παράλληλα στο σχολείο, ώστε να μη χάνουν την εγκύκλια παιδεία. Ξεκίνησε έξι ετών στις ακαδημίες της L.S.V.V., στα εννιά του μεταπήδησε στα τσικό της ερασιτεχνικής AFC '34 Alkmaar και στα δώδεκα στην Ακαδημία Νέων της ΑΖ Alkmaar, στο Zaandam, όπου ανδρώθηκε ποδοσφαιρικά παίζοντας διαδοχικά στις ομάδες Κ-16, Κ-17.



- Από τη σεζόν 2021/22 είναι μέλος της Κ-18, με τριετές συμβόλαιο, με την οποία κατέκτησε το πρωτάθλημα Κ-18 και φέτος αγωνίστηκε στο UEFA Youth League. Ήταν βασικός στην θριαμβευτική πορεία της ΑΖ, που κατέκτησε το τρόπαιο σαρώνοντας διάσημους αντιπάλους: Άιντραχτ Φρ. 5-0, Μπαρτσελόνα 3-0, Ρεάλ Μαδρ. 4-0, Σπόρτιγκ Λισ. 2-2 (4-3 πέν.) στον ημιτελικό και 5-0 την Χάιντουκ στον τελικό.

Το πανηγύρι της ΑΖ με το τρόπαιο

 
- Ο Ενώχ Μάστορας έχει ήδη 11 συμμετοχές (2 γκολ) με την Κ-17 της Ολλανδίας και σίγουρα θα κληθεί στα μεγαλύτερα ηλικιακά κλιμάκια. Όταν έρθει η ώρα να παίξει σε εθνική ομάδα ανδρών, θα κληθεί να επιλέξει μεταξύ Ολλανδίας και Λ.Δ. Κόνγκο. Λογικά θα προτιμήσει την Ολλανδία. Αν όμως δεν επιλεγεί εκεί, άραγε μπορεί να προστεθεί και η Ελλάδα στις πιθανές επιλογές του;
 
O Enoch Mastoras σε αγώνα των Κ-17 Ολλανδίας-Αγγλίας



(1) Βλ. σχετικό άρθρο σε ολλανδική ιστοσελίδα.

* Θ.Μ. 25.4.2023.

Δεν υπάρχουν σχόλια: