Πέμπτη 9 Μαΐου 2024

Το «θαύμα» του Μαγδεμβούργου!

Μία απίστευτη επιτυχία, πριν από μισό αιώνα.

(Γράφει ο Νίκος Δ. – Θ. Νικολαΐδης)

Ήταν 8 Μαΐου (σαν χθες) του 1974, όταν το περίφημο Στάδιο De Kuip του Ρότερνταμ (έδρα της Φέγενορντ) φιλοξένησε τις δύο φιναλίστ του Τελικού αγώνα στο (τότε) Κύπελλο Κυπελλούχων Ευρώπης, τη δεύτερη πιο σημαντική διασυλλογική ευρωπαϊκή διοργάνωση στο ποδόσφαιρο. Μπροστά σε μόλις 5.000 θεατές (κόπηκαν 4.641 εισιτήρια) και στον Ολλανδό διαιτητή Arie van Gemert παρατάχθηκαν από τη μία το μεγάλο φαβορί της διοργάνωσης που ήταν η περίφημη Ιταλική Μίλαν (A.C. Milan) του Τζιοβάνι Τραπατόνι και όλων των σπουδαίων άσων και από την άλλη το άσημο Μαγδεμβούργο (1. FC Magdeburg), η κυπελλούχος της Λαϊκής Δημοκρατίας της Γερμανίας, το απόλυτο αουτσάιντερ. 

  • Στη φωτογραφία (από newsbeast.gr) οι απρόσμενοι νικητές με το κύπελλο.  

Από το πρόγραμμα του Τελικού (Πηγή: Fussball Geekz - X)

Ήταν η πρώτη φορά που μία ομάδα από την Ανατολική Γερμανία έφτανε τόσο ψηλά και όπως αποδείχτηκε, η μοναδική στα χρονικά. Μάλιστα το Μαγδεμβούργο μετρούσε μόλις 8,5 έτη ζωής, αφού είχε ιδρυθεί το Δεκέμβριο του 1965 σε αντίθεση με την δοξασμένη ιστορικά, αντίπαλό του. Ήταν η ομάδα μίας πόλης (σήμερα) περίπου 230.000 κατοίκων, η οποία έπειτα από την ενοποίηση του 1990 έχει γίνει πρωτεύουσα του κρατιδίου Σαξονίας-Άνχαλτ.

Ο δρόμος για τον Τελικό.

Κατά τη διάρκεια της σεζόν οι δύο φιναλίστ χρειάστηκε να αποκλείσουν κατά σειρά και σε διπλές αναμετρήσεις, από τέσσερις αντιπάλους ο καθένας προκειμένου να εξασφαλίσουν μία θέση στον Τελικό. Το αξιοσημείωτο είναι ότι βάσει κλήρωσης, το Μαγδεμβούργο ξεκινούσε δίνοντας τον πρώτο αγώνα εκτός έδρας (και έχοντας τη ρεβάνς στο γήπεδό του) ενώ για τη Μίλαν ίσχυσε ακριβώς το αντίθετο!

ΠΑΟΚ-Μίλαν 2-2 (20.3.1974): Ο Σταύρος Σαράφης σκοράρει με κεφαλιά στον αγώνα της Τούμπας.

Οι Ιταλοί έθεσαν «νοκ-άουτ» στον α’ γύρο τη Δυναμό Ζάγκρεμπ της τότε ενιαίας Γιουγκοσλαβίας (3-1, 1-0), στο β’ γύρο την Αυστριακή Ραπίντ Βιέννης (0-0, 2-0), στα προημιτελικά τον δικό μας Π.Α.Ο.Κ. Θεσσαλονίκης (3-0, 2-2) και στα ημιτελικά τη Δυτικογερμανική Μπορούσια του Μένχενγκλάντμπαχ (2-0, 0-1).

Από την άλλη, το συγκρότημα του Χάιντς Κρούγκελ (1921-2008) «πέταξε έξω» την Ολλανδική Μπρέντα (0-0, 2-0), την Τσεχοσλοβακική (τότε) Μπάνικ Οστράβα (0-2, 3-0), τη Βουλγαρική Μπερόε Στάρα Ζαγορά (0-0, 1-0) και την Πορτογαλική Σπόρτιγκ Λισαβόνας (1-1, 2-1).

Οι δύο αρχηγοί ανταλλάσσουν λάβαρα, δίπλα στους διαιτητές.
(Φωτο: bundesligafan.com)

Ο Τελικός.

Μοναδικός «ξένος» μεταξύ των 22 ποδοσφαιριστών που βγήκαν στον αγωνιστικό χώρο του Σταδίου της Φέγενορντ ήταν ο περίφημος δυτικογερμανός αμυντικός Καρλ Χάιντς Σνέλινγκερ, της Μίλαν. Ο αγώνας εξελίχθηκε με σχετική υπεροχή της Ιταλικής ομάδας, ωστόσο ένα σφάλμα του αμυντικού Λάντσι, ο οποίος με προβολή σημείωσε αυτογκόλ λίγο πριν την εκπνοή του πρώτου ημιχρόνου (42΄) έβαλε μπροστά στο σκορ το Μαγδεμβούργο, με 1-0. Το θρίαμβο (2-0) των ανατολικογερμανών ολοκλήρωσε με υπέροχο τρόπο και σουτάροντας από την κλειστή γωνία ο Σένγκουϊν (74’). Οι νικητές τελείωσαν το παιχνίδι δίχως αλλαγή, ενώ στην Ιταλική ομάδα υπήρχε ο πολύ γνωστός -χρόνια μετά- στη χώρα μας (τότε μεσοεπιθετικός) και λόγω της θητείας του στην τεχνική ηγεσία του Ολυμπιακού (1999-2000), Αλμπέρτο Μπιγκόν.

Οι συνθέσεις.

Μαγδεμβούργο: Σουλτζ, Ζαπφ (αρχηγός), Τιλ, Άμπραχαμ, Ένγκε, Πομερένκε, Γκάουμπ, Σένγκουϊν, Ράουγκουστ, Σπέρβαϊσερ, Χόφμαν.

Μίλαν: Πιτζάμπαλα, Σνέλινγκερ, Ανγκουϊλέτι, Λάντσι, Σαμπαντίνι, Μαλντέρα, Μπενέτι, Μπεργκαμάσι, (60’ Τουρίνι), Τρεζόλντι, Ριβέρα (αρχηγός), Μπιγκόν.

  • Δείτε ΕΔΩ ένα βίντεο με τα κυριότερα στιγμιότυπα του αγώνα.

2 σχόλια:

Γιώργος Καφετζής https://doriforiki.forumgreek.com/t11050-topic#13970 είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Θοδωρής Μπελίτσος είπε...

Πολύ την είχα χαρεί εκείνη τη νίκη του "άγνωστου" Μαγδεμβούργου επί της διάσημης Μίλαν. Όχι μόνο επειδή νίκησε το αουτσάιντερ αλλά κι επειδή οι Ιταλοί με αντιποδόσφαιρο την προηγούμενη χρονιά είχαν νικήσει άδικα την Ληντς, χάρις στην εύνοια του Έλληνα διαιτητή Μίχα.
Τους άγνωστους παίκτες (Πομερένκε, Σπαρβάσερ, Χόφμαν, Σέγκουιν) θα τους μάθαινε όλος ο πλανήτης μετά από λίγες εβδομάδες, όταν με την ΛΔ Γερμανίας νίκησαν 1-0 την ΟΔ Γερμανίας στο ΠΚ, ήταν η μόνη ήττα των παγκόσμιων πρωταθλητών, μπήκαν στους 8 και πάλεψαν στα ίσα με Αργεντινή (1-1), Βραζιλία (0-1) για την πρόκριση στα ημιτελικά.