Ένα σπάνιο άρθρο του 1979 που ανακάλυψα σκαλίζοντας το αρχείο μου, αναφέρεται στην Εθνική Ελλάδος. Δημοσιεύτηκε στο αγγλικό περιοδικό “Shoot/Goal”, στη στήλη ‘World Wide’ που επιμελείτο ο ανερχόμενος τότε Chris (Christopher) Davies, μετέπειτα κορυφαίος αθλητικός συντάκτης που δούλεψε στις: Daily Star, Daily Telegraph, Sunday Mirror, Japan Times, συνεργάστηκε με την UEFA για τη σύνταξη δελτίων τύπου για τις αγγλικές ομάδες του Champions League, με την Ομοσπονδία της Ιρλανδίας στα έντυπα προγράμματα των αγώνων και εξέδωσε βιβλία, όπως το “Manchester United in Europe”, το αυτοβιογραφικό “Behind the Back Page: The Adventure of a Sports Writer” κ.ά. Στο Shoot δούλεψε από το 1969 που κυκλοφόρησε το περιοδικό, ως το 1982. Ουσιαστικά εκεί καθιερώθηκε ως sports writer. Το 1979 ήταν πια βασικό στέλεχος της συντακτικής ομάδας.
Chris Davies και Gareth Southgate |
Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε τον Απρίλη του 1979, με τίτλο “Euro shock? Greece is the word”. Σε αυτό ο Davis εκτιμούσε πως η Ελλάδα μπορούσε να κάνει την έκπληξη και να προκριθεί στην τελική φάση του Euro στην Ιταλία, που θα γινόταν για πρώτη φορά με οκτώ ομάδες (πιο παλιά μετείχαν μόνο τέσσερις σε ένα είδος final-four). Ξεκινά ως εξής:
«Ένα ασυνήθιστο όνομα ίσως βρεθεί στα τελικά του Euro 1980, η Ελλάδα. Όταν έγινε η κλήρωση, με αντιπάλους την ΕΣΣΔ και την Ουγγαρία, λίγοι έδιναν τύχη στους Έλληνες, κάτι απόλυτα κατανοητό. Όμως τώρα, με τον 7ο Όμιλο να έχει φτάσει στα μισά, η Ελλάδα είναι στην κορυφή και είναι έτοιμη να προκαλέσει αίσθηση».
Όντως, τον Απρίλιο του 1979 η Ελλάδα, με δύο νίκες και δύο ήττες, ήταν επικεφαλής στον όμιλο των τεσσάρων ομάδων με 4β (12-7 γκολ). Η κατάταξη είχε διαμορφωθεί ως εξής:
1.Ελλάδα 4β. (12-7), 2-0-2.
2.Φινλανδία 4β. (6-9), 2-0-1.
3.ΕΣΣΔ 2β. (2-2), 1-0-1.
4.Ουγγαρία 2β. (4-6), 1-0-2.
Υπό την καθοδήγηση του αείμνηστου Αλκέτα Παναγούλια (1934-2012), με δυο εντυπωσιακές νίκες: 8-1 επί της Φινλανδίας και 4-1 επί της Ουγγαρίας η ομάδα είχε ανατρέψει τα δυσμενή προγνωστικά από το άσχημο ξεκίνημα: 0-3 από Φινλανδία, 0-2 από ΕΣΣΔ. Ο Άγγλος δημοσιογράφος συνέχιζε ως εξής:
«Ίσως η εξέλιξη αυτή σας αφήνει έκπληκτους, διότι θυμάστε πώς η Nottingham Forest ταπείνωσε την πρωταθλήτρια ΑΕΚ Αθηνών. Ζήτησα από τον ανταποκριτή μας στην Ελλάδα, Steve Stavridis, να εξηγήσει πού οφείλεται η ποδοσφαιρική ανάσταση της χώρας».
Πράγματι στο ξεκίνημα της σεζόν 1978-79 η πρωταθλήτρια ΑΕΚ απέκλεισε την Πόρτο μετά από δυο εντυπωσιακά ματς: 6-1, 1-4 (εκτός) και είχε μεγάλες προσδοκίες, δεδομένου πως το 1977 είχε φτάσει στα ημιτελικά του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ. Αλλά στον β΄ γύρο προσγειώθηκε ανώμαλα από την Forest του Brian Clough, με δυο ήττες: 1-2, 1-5 (εκτός). Σε αυτό το γεγονός αναφέρεται ο Davies που στο κάτω μέρος του άρθρου του (βλ. φωτ.) παραθέτει μια φωτογραφία με το Θωμά Μαύρο να αποφεύγει έναν παίκτη της Nottingham.
Το πλήρες άρθρο του Shoot/Goal (April 1979) |
Ο Έλληνας ανταποκριτής Στιβ (Στάθης;) Σταυρίδης (για τον οποίο δεν μπόρεσα να βρω πληροφορίες) θεωρεί πως η αποτυχία της εθνικής ομάδας οφείλεται στο μικρό ενδιαφέρον παικτών και παραγόντων που έδιναν μεγαλύτερη βαρύτητα στις υποχρεώσεις των συλλόγων τους. Όμως, μετά τις πρόσφατες δυο νίκες…
«Όλοι εδώ ελπίζουν πως η ομάδα έχει τη δυνατότητα να παράγει την απίστευτη μαγεία της στα παιχνίδια που απέμειναν με την Ουγγαρία και τη Ρωσία, να κερδίσει τρεις βαθμούς και να προκριθεί στα τελικά στην Ιταλία», γράφει ο Σταυρίδης και συνεχίζει:
«Με την Φόρεστ η ΑΕΚ ήταν απαίσια, οι παίκτες ήταν νωθροί και ό,τι προσπάθησαν, δεν τους βγήκε. Η πρόκριση είχε χαθεί από το πρώτο ματς στην Αθήνα. Όμως η εθνική ομάδα πήγε πολύ καλύτερα και… ποιος το ξέρει; Ίσως βρεθούμε εκεί (ενν. στην Ιταλία) το 1980. Ο χρόνος θα το δείξει».
Οι προβλέψεις επαληθεύτηκαν. Λίγες ημέρες αργότερα η Εθνική απέσπασε ισοπαλία 0-0 στη Βουδαπέστη, με τον Παναγιώτη Κελεσίδη να κατεβάζει ρολά στο τελευταίο του διεθνές ματς, ενώ είχε και δοκάρι σε σουτ του Δαμανάκη. Στις 12 Σεπτέμβρη 1979, στο κατάμεστο γήπεδο της Λεωφόρου (βρισκόμουν κι εγώ εκεί, στα ψηλά της θύρας 14, με τον συνονόματο ξάδερφο), νίκησε 1-0 τη Σοβιετική Ένωση με παλικαρίσιο γκολ του Τάκη Νικολούδη και πανηγύρισε την πρόκρισή της για πρώτη φορά σε τελική φάση μεγάλης διοργάνωσης.
Λεωφόρος 12.9.79: ο σκόρερ Τάκης Νικολούδης αποθεώνεται |
Ήμουν κι εγώ εκεί, θύρα 14. Το εισιτήριο έγραφε 'Παγκόσμιον Κύπελλον'! |
Η τελική βαθμολογία του 7ου Ομίλου ήταν:
1.Ελλάδα 7β. (13-7), 3-1-2.
2.Ουγγαρία 6β. (9-9), 2-2-2.
3.Φινλανδία 6β. (10-15), 2-2-2.
3.ΕΣΣΔ 5β. (7-8), 1-3-2.
Η 'Αθλητική Ηχώ' πριν και μετά το ματς |
Στα τέσσερα αυτά ματς που έφεραν την πρόκριση, τις τρεις νίκες και την ισοπαλία, αγωνίστηκαν 24 παίκτες, τους οποίους παραθέτω (σε παρένθεση σε πόσα ματς έπαιξαν). Με μπλε επισημαίνονται όσοι επιλέχτηκαν και στην 22άδα που πήγε στο Euro:
Τέρματοφύλακες: Β. Κωνσταντίνου (3), Π. Κελεσίδης (1), Ζαφ. Κάκκαρης (αναπλ.).
Αμυντικοί: Γ. Φοιρός (4), Κων. Ιωσηφίδης (3), Άνθ. Καψής (2), Ιω. Κυράστας (2), Πέτρος Ραβούσης (2), Ιω. Γούναρης (2), Θόδ. Πάλλας (1), Χρ. Ζιάκος (1).
Μέσοι: Τ. Νικολούδης (4, αρχηγός γ΄), Γ. Δεληκάρης (3, αρχηγός β΄), Ιω. Δαµανάκης (3), Σπ. Λιβαθηνός (2), Γ. Κούδας (1, αρχηγός), Μπ. Ξανθόπουλος (1), Βαγγ. Κουσουλάκης (1).
Επιθετικοί: Χρ. Αρδίζογλου (4), Μ. Γαλάκος (3), Θ. Μαύρος (3), Τάσος Μητρόπουλος (2), Γ. Κωστίκος (1), Κ. Ορφανός (2), Γ. Σεµερτζίδης (1).
Όπως είχε επισημάνει πέντε μήνες ενωρίτερα ο Άγγλος αθλητικός συντάκτης Chris Davies, ο Αλκέτας Παναγούλιας και οι Έλληνες διεθνείς, με την πρόκρισή τους όντως σόκαραν την ποδοσφαιρική Ευρώπη.
Euro 80: η Ελλάδα στο άλμπουμ της Panini |
Για την πληρότητα του άρθρου προσθέτω πως, εκτός από τους 16 που επισήμανα πιο πάνω, στην Ιταλία πήγαν επίσης οι: Λευτ. Πουπάκης, Στέλ. Παπαφλωράτος, Χρ. Τερζανίδης, Ντ. Κούης, Λάκης Νικολάου και Ν. Αναστόπουλος.
Θ. Μπελίτσος, 27.6.2023
SHOOT/GOAL, April 1979.
Christopher Davies - Freelance sports writer - LinkedIn
Ανδρέας Μπόμης, «Ποδόσφαιρο 2000».
Αθλητική Ηχώ, φύλλα 1978 και 1979
1 σχόλιο:
Έξοχη ανάρτηση, εύγε για ακόμη μία φορά !!!
Δημοσίευση σχολίου