Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2014

Ζάχος Λυκουρίνος: "Στέρνα με πολυετή, λιμνάζοντα νερά το Αιγάλεω" !

Ο Ζαχαρίας Λυκουρίνος (αριστερά), με τους
Στέλιο Γιαννακόπουλο και Νίκο Σαργκάνη,
σε εκδήλωση του Π.Σ.Α.Π.
Ο Ζαχαρίας Λυκουρίνος, ο ποδοσφαιριστής που ταύτισε την πορεία του με εκείνην της ομάδας του Αιγάλεω, δεν χρειάζεται, πιστεύουμε, ιδιαίτερες συστάσεις. "Μια ζωή Αιγάλεω", όπως συνηθίζει να λέει, αγωνίσθηκε σε αυτό επί 15 σεζόν, πρώτα το χρονικό διάστημα 1964-1976 και μετά στα 1978-1980, συμπληρώνοντας 263 συμμετοχές σε επίσημους αγώνες πρωταθλήματος (Είναι 5ος στη σχετική επετηρίδα των "αρχιπιστών" του συλλόγου μας όλων των εποχών, μετά τους Πηγαδίτη, Μαρτίνο, Μαρκόπουλο και Τσιαμπουρή).

Πέραν των αγωνιστικών του όμως επιδόσεων, ο Λυκουρίνος είναι μια προσωπικότητα με πλούσιο κοινωνικό έργο, καθώς, σαν υπεύθυνος των διεθνών βετεράνων του Π.Σ.Α.Π., έχει αναλάβει πλείστες πρωτοβουλίες με στόχο την ανακούφιση πολυπληθών ασθενών ομάδων του γενικού πληθυσμού τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό.



Ανταποδίδοντας κατά κάποια τρόπο την προσφορά του αυτή, ο Σύνδεσμος τον βράβευσε χθες, στην ετήσια γιορτή του ποδοσφαιριστή, η οποία διοργανώθηκε με κάθε επισημότητα. Η τιμητική αυτή διάκριση για το σπουδαίο παλαίμαχο αθλητή και άνθρωπο, ήταν η 70η επίσημη που του γίνεται, στη διάρκεια της σταδιοδρομίας του, αφού όλοι οι φορείς του ποδοσφαίρου μας (Γ.Γ.Α., Ε.Π.Ο., Ε.Π.Σ.Α. κλπ) του έχουν απονείμει, κατ' επανάληψη τα εύσημα.

Ιδού τι μας είπε, όταν τον ρωτήσαμε τι αισθάνθηκε με τη βράβευσή του:

" Η χθεσινή τιμή που μου έγινε είχε για μένα μια ιδιαιτερότητα, επειδή αφορούσε στη συνολική δράση μου, όχι μόνο την αθλητική αλλά και την κοινωνική. Οπωσδήποτε αισθάνθηκα μια μεγάλη ικανοποίηση με αυτό, ωστόσο, όπως γνωρίζεις, δεν είμαι καθόλου της δημοσιότητας. Πιο πολύ χάρηκα που προβλήθηκε ο θεσμός του "Μαραθώνιου Αγάπης και Προσφοράς" ο οποίος έχει καθιερωθεί εδώ και δυο χρόνια, κατόπιν δικής μου εισήγησης, η οποία έγινε δεκτή από τον Π.Σ.Α.Π. Πρόκειται για αγώνες που δίνουμε στην Ελλάδα και στο εξωτερικό με τη συνεργασία των κατά πόσους δήμων, ώστε να υπάρξει μια ανακούφιση σε άτομα αναξιοπαθούντα, όχι μεμονωμένα αλλά σε μεγάλες ομάδες πληθυσμού. Αναγνωρίζοντας βέβαια τις δυσκολίες που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης, τους παράσχουμε τον απαιτούμενο χρόνο ώστε να ανταποκριθούν στο κάλεσμά μας με όσο το δυνατό πιο πρόσφορο τρόπο. Και φέτος, έως την έναρξη του Παγκοσμίου Κυπέλλου θα δώσουμε ακόμη 10-12 αγώνες τέτοιου χαρακτήρα. Θα ήθελα εδώ να τονίσω ότι οφείλουμε όλοι μας τεράστια ευγνωμοσύνη σε αυτές τις σπουδαίες μορφές των παλαιμάχων ελλήνων διεθνών ποδοσφαιριστών που συμμετέχουν σε αυτές τις διοργανώσεις. Τους αξίζουν η αγάπη και ο σεβασμός όλων των φιλάθλων, αφού τα βασικά τους χαρακτηριστικά συμπυκνώνονται στο τετράπτυχο ΗΘΟΣ-ΣΕΜΝΟΤΗΣ-ΑΞΙΑ-ΠΡΟΣΦΟΡΑ (που προσωπικά με εμπνέουν και εμένα) και ως εκ τούτου δικαιούνται κάθε επαίνου".

Για τη σημερινή κατάσταση στην ομάδα του Αιγάλεω τι θα λέγατε?

"Νίκο, όσοι σήμερα βγαίνουν στις εφημερίδες και κάνουν δηλώσεις για την ομάδα, δεν έχουν καμμία σχέση με την ιστορία του ΑΙΓΑΛΕΩ. Για αυτήν, μπορούν να εκφραστούν όσοι αγωνίσθηκαν και μάτωσαν τη φανέλα της. Το Αιγάλεω πιστεύω ότι είναι μια στέρνα με πολυετή, λιμνάζοντα νερά, όπου μέσα της έχουν συσωρευθεί πάρα πολλά μικρόβια. Πρέπει να ανοίξουμε έναν δίαυλο ώστε να φύγει η βρωμιά και να εισδύσουν νέα, υγιή ύδατα. Το Αιγάλεω απαιτείται να μετατραπεί σε σύλλογο λαϊκής βάσης, να προσελκύσει άτομα ηθικά και ενεργά, που να διαθέτουν τα απαραίτητα ερείσματα στο φίλαθλο κόσμο. Υπάρχουν και παλαιοί ποδοσφαιριστές και παράγοντες αλλά και άλλα άτομα που μπορούν να παίξουν αυτό το ρόλο. Μόνο έτσι, θα πεισθούν όλοι οι φίλαθλοι να βοηθήσουν, όταν απέναντί τους θα έχουν ανθρώπους που τους εμπιστεύονται και που θα είναι ευρείας αποδοχής. Αυτή είναι η γνώμη μου".

Και πάλι συγχαρητήρια για τη διάκρισή σας, σας ευχαριστώ πολύ.

"Κι εγώ σε ευχαριστώ να είσαι καλά".





Δεν υπάρχουν σχόλια: