Τρίτη 25 Ιουλίου 2023

«‘Έφυγε» στα 69 του, ο ευγενής Τρέβορ Φράνσις

(Γράφει ο Νίκος Δ. – Θ. Νικολαΐδης)

Βαθιά θλίψη στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο σκόρπισε η είδηση του θανάτου του παλαιού Άγγλου διεθνή επιθετικού και τέως προπονητή Τρέβορ Φράνσις, που έφυγε από τη ζωή χθες Δευτέρα, στο σπίτι του στη Μαρμπέγια της Ισπανίας, μετά από ανακοπή καρδιάς. Ήταν μόνο 69 ετών, ενώ πριν από μερικά χρόνια είχε χάσει την αγαπημένη του σύζυγο.

Ένας ευφυής κυνηγός!

Με αναπτυγμένη την ικανότητα να «διαβάζει» το παιχνίδι, ο νεαρός Τρέβορ, που είχε γεννηθεί στις 19 Απριλίου του 1954 στο Πλίμουθ, διακρίθηκε από πολύ νωρίς στους σχολικούς αγώνες ποδοσφαίρου. Ψηλόλιγνος,  ντελικάτος, ευέλικτος, ευκίνητος και δεξιοτέχνης, ξεκίνησε την επαγγελματική του σταδιοδρομία στην Μπίρμπιγχαμ Σίτι το 1970, όταν ήταν μόλις 16 ετών. Μετά από εννέα χρόνια εκεί (280 συμμετοχές, 118 γκολ) το 1979 αποκτήθηκε από τη σπουδαία Νότιγχαμ Φόρεστ του εκκεντρικού Μπράιαν Κλαφ, μία ομάδα που εκείνη την εποχή πραγματοποιούσε «πυραυλική» πορεία τόσο στο Αγγλικό Πρωτάθλημα, όσο και στην Ευρώπη. 

Πρωταθλητής Ευρώπης (1979)

Το χρηματικό ποσό, μάλιστα, που δαπανήθηκε για αυτόν, άγγιξε το 1 εκατομμύριο στερλίνες (παρά μία λίρα) αποτελώντας ρεκόρ!  Με την Εθνική Ομάδα της Αγγλίας έπαιξε δέκα χρόνια (1976 – 1986) και είχε 52 εμφανίσεις, σκοράροντας 12 φορές. Έδωσε το «παρών» στα Τελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1982, στην Ισπανία. Συμμετείχε, επίσης, στο Πρωτάθλημα των Βρετανικών Χωρών (δεκαετία ’80).

Χρυσός σκόρερ!

Το Μάιο του 1979 η Φόρεστ, πρωταθλήτρια Αγγλίας, κατάφερε να φτάσει στον Τελικό του (τότε) Κυπέλλου Πρωταθλητριών Ευρώπης, που έγινε στο Ολυμπιακό Στάδιο του Μονάχου, με αντίπαλο τη Σουηδική Μάλμοε. Ακριβώς στην εκπνοή του ημιχρόνου (45’) ο Φράνσις δέχθηκε μία υπέροχη σέντρα του Τζον Ρόμπερτσον και με κεφαλιά χάρισε τη νίκη (μαζί και το τρόπαιο) στη νέα του ομάδα (1-0). Παραμένοντας και τον επόμενο χρόνο στο Νότιγχαμ (συνολικά είχε 70 συμμετοχές και 28 τέρματα) αναδείχθηκε ξανά πρωταθλητής Ευρώπης ( 1980) αν και δεν έπαιξε, λόγω τραυματισμού (οι συχνοί τραυματισμοί ήταν, δυστυχώς, η «Αχιλλειος Πτέρνα» του) στον Τελικό εναντίον του Αμβούργου (1-0 από γκολ του Ρόμπερτσον) στο Σαντιάγκο Μπερναμπέου της Μαδρίτης.

Παίκτης της Μπίρμπιγχαμ (1974)
Παγκόσμια καριέρα.

Ακολούθησαν ένας χρόνος στη Μάντσεστερ Σίτι (26 συμμετοχές, 12 γκολ), τέσσερις σεζόν στο Ιταλικό Κάλτσιο με τα χρώματα της Σαμπντόρια (67 συμμετοχές, 17 γκολ) και ένας  χρόνος με την Αταλάντα (21 συμμετοχές, 1 γκολ), ένας στη Γλασκώβη με τους Ρέιντζερς (18 συμμετοχές, 1 γκολ), δύο με τη Λονδρέζικη Κουίνς Παρκ (32 συμμετοχές, 12 γκολ) και τέσσερα έτη με τη Σέφιλντ Ουένσντι (76 συμμετοχές, 5 γκολ). Έπαιξε ακόμη στις Η.Π.Α., αλλά και στην Αυστραλία.

Και προπονητής.

Επί δεκαπέντε συναπτά έτη (1988 – 2003) ο Τρέβορ Φράνσις συνέχισε να προσφέρει τις γνώσεις του ως τεχνικός στις ομάδες Κ.Π.Ρ., Σέφιλντ, Μπίρμπιγχαμ και Κρίσταλ Πάλας.

Στα ποδοσφαιρικά κόμικ!

Η μεγάλη του δημοφιλία του εξασφάλισε μία περίοπτη θέση και στο χώρο των εικονογραφημένων εκδόσεων της Μεγάλης Βρετανίας. Πιο συγκεκριμένα, εμφανίστηκε ουκ ολίγες φορές στη γνωστή σειρά Roy of the Rovers, ως συμπαίκτης (στην Εθνική Ομάδα των «Λιονταριών») του Ρόυ Ρέης και της παρέας του!

  

2 σχόλια:

Θοδωρής Μπελίτσος είπε...

Εξαιρετικό αφιέρωμα σε έναν σπάνιο μπαλαδόρο. Δεν γνώριζα πως υπήρξε "συμπαίκτης" του Roy of the Rovers!

αΝώΔυΝος είπε...

Ήταν από τους αγαπημένους μου παίκτες, Θοδωρή μου. Στο κόμικ του Ρόυ, εμφανίσθηκαν επίσης και μεταξύ άλλων, ο Μάλκολμ Μακντόναλντ, ο Γκόρντον Μπανκς, ο Μπομπ Γουίλσον, ο Έμλιν Χιουζ. Σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια!