Κυριακή 22 Οκτωβρίου 2023

«Έφυγε» χθες, ο τεράστιος Μπόμπυ Τσάρλτον

Μπόμπι Τσάρλτον (1970, Panini)
Ένας από τους «θρύλους» του παγκόσμιου ποδοσφαίρου!


(Γράφει ο Νίκος Δ. – Θ. Νικολαΐδης)

 

Στην αιωνιότητα πέρασε από χθες ο θρυλικός σερ Μπόμπυ Τσάρλτον, ένας από τους μεγαλύτερες αστέρες του διεθνούς ποδοσφαίρου και σίγουρα μία από τις πλέον εμβληματικές προσωπικότητες της Μεγάλης Βρετανίας. Γεννημένος στο Άσινγκτον του Νόρθμπερλαντ στις 11 Οκτωβρίου του 1937 ως τέκνο ποδοσφαιρικής οικογένειας, ο Τσάρλτον ήταν 86 ετών και η είδηση για την απώλειά του προκάλεσε συγκίνηση σε όλον τον κόσμο. Ήταν ένας από τους επιζήσαντες της μοιραίαςπτήσης που «ξεκλήρισε» την οικογένεια της Μάντσεστερ Γιουνάϊτεντ το Φεβρουάριο του 1958 στο αεροδρόμιο του Μονάχου (από τους 44 επιβαίνοντες σώθηκαν οι 21). 


Οι 11 νεκροί της Μάντσεστερ στο Μόναχο.

"Δεν πέρασε ούτε μία ημέρα από τότε, που η σκέψη μου να μη γυρίσει σε εκείνη τη στιγμή"
έχει δηλώσει ο Μ. Τσάρλτον (στη φωτογραφία, ενώ αναρρώνει)

Στάθηκε όμως και ο πιο πιστός «υπηρέτης» του Αγγλικού συλλόγου με συνολική αγωνιστική θητεία 17 ετών, τη μεγαλύτερη από οποιονδήποτε άλλο παίκτη που πάτησε το πόδι του στο «ΌλντΤράφορντ» . Δημοσιεύματα του Τύπου προ τριετίας έκαναν λόγο για προσβολή του από άνοια, τη μεγάλη μάστιγα που πλήττει πάρα πολλούς ηλικιωμένους στην εποχή μας. Αδελφός του ήταν ο Τζάκυ Τσάρλτον (1935-2020), ένας εξίσου σπουδαίος διεθνής Βρετανός αμυντικός ποδοσφαιριστής.



Με τους «μπέμπηδες».

 

Ο Μπόμπυ σε ηλικία 18 ετών πραγματοποίησε την πρώτη του εμφάνιση με τα χρώματα της Γιουνάιτεντ και γρήγορα ξεχώρισε για το μεγάλο του ταλέντο ως μεσοεπιθετικός. Μάλιστα την επόμενη χρονιά (1957) στέφθηκε πρωταθλητής Αγγλίας. Η συμμετοχή του συλλόγου στο Κύπελλο Πρωταθλητριών Ευρώπης την περίοδο 1957-58 στάθηκε μοιραία, αφού, επιστρέφοντας στην Αγγλία από το Βελιγράδι μετά από νικηφόρα συνάντηση με τον Ερυθρό Αστέρα για τα ημιτελικά, τα περισσότερα μέλη της αποστολής βρήκαν τραγικό θάνατο στον αεροδιάδρομο του Μονάχου


Έκτακτο πρωτοσέλιδο, με την είδηση της τραγωδίας.

Μεταξύ των θυμάτων ήταν οκτώ βασικοί ποδοσφαιριστές. Η ομάδα, ωστόσο, κυριολεκτικά αναγεννήθηκε μέσα από τις ίδιες της τις στάχτες και σταδιακά, σε μία ανοδική πορεία στην οποία ο Τσάρλτον πρόσθεσε πολλά «λιθαράκια», επανήλθε στο προσκήνιο. Το 1963 κέρδισαν το F.A. Cup (Κύπελλο Αγγλίας) και εν-συνεχεία τα πρωταθλήματα των σεζόν 1964-65 και 1966-67. 


Πανηγυρισμοί για την κατάκτηση της κορυφής στην Ευρώπη
(πηγή: Ιστολόγιο Ευλογημένο Ποδόσφαιρο)

Ο Μπόμπυ ήταν πλέον ο αδιαμφισβήτητος αρχηγός των «Κόκκινων Διαβόλων» του μεγάλου Ματ Μπάσμπι (1909-1994) που κατέκτησαν το Κύπελλο Πρωταθλητριών Ευρώπης στις 29 Μαΐου του 1968 με θρίαμβο (4-1 στην παράταση επί της Μπενφίκα) και  χάρις σε 2 δικά του γκολ στο Στάδιο του Γουέμπλεϊ, δέκα μόλις χρόνια μετά τον αφανισμό του κλαμπ. Ήταν η πρώτη ομάδα της Βρετανίας που έφτανε σε αυτή τη διάκριση και ο Τσάρλτον (μαζί με τον Ντένις Λο και τον Τζορτζ Μπεστ) από τους μεγάλους συντελεστές αυτής της επιτυχίας. 


Οι Ντ. Λο, Τζ. Μπεστ και Μπ. Τσάρλτον (δεξιά) πανηγυρίζουν.

Φόρεσε τα χρώματα της Γιουνάιτεντ για 758 φορές σε επίσημα ματς, σκοράροντας 249 γκολ. Η επίδοσή του στις συμμετοχές ξεπεράστηκε από το Ράιαν Γκιγκς μόλις το 2008, ενώ το ρεκόρ του ως κορυφαίος σκόρερ της ομάδας άντεξε για πάνω από 40 χρόνια, ώσπου να καταρριφθεί από το Γουέιν Ρούνεϊ, το 2017.

 


Με τη φανέλα των «λιονταριών».

 

Ήταν στέλεχος της Εθνικής Ομάδας της Αγγλίας που πήρε μέρος στις διοργανώσεις τεσσάρων συνεχόμενων Παγκοσμίων Κυπέλλων κατά το χρονικό διάστημα 1958 – 1970 (το 1966 έγινε πρωταθλητής Κόσμου όταν η Αγγλία επικράτησε στον τελικό του Γουέμπλεϊ, της Δυτικής Γερμανίας με 4-2 στην παράταση) και όταν τερμάτισε τη διεθνή του θητεία ήταν ο ρέκορντμάν της, με 106 συμμετοχές, μία επίδοση που ξεπεράστηκε τρία χρόνια μετά (1973) από το Μπόμπυ Μουρ (1941-1993). Πέτυχε μάλιστα να σκοράρει 49 γκολ, ένα επίτευγμα που τον κατατάσσει στην επετηρίδα με τους κορυφαίους επιθετικούς της Αγγλικής Εθνικής Ομάδας, όλων των εποχών.


Στο εξώφυλλο του περιοδικού Tiger, 
όταν ανέλαβε την Πρέστον
(από ανάρτηση του εκδότη Barrie Tomlinson_Twitter)

Μετά την ολοκλήρωση της αγωνιστικής του σταδιοδρομίας.

 

Το 1973 ο Τσάρλτον αποχώρησε από το Μάντσεστερ και ξεκίνησε να εργάζεται ως προπονητής, μάλιστα έναν χρόνο μετά ήταν παίκτης-προπονητής της Πρέστον. Αργότερα έγινε διοικητικός παράγοντας της Γουίγκαν και από το 1984 μέλος του Δ.Σ. της Γιουνάιτεντ. Ο θάνατός του ενώ κοιμόταν, ο οποίος έγινε γνωστός από τους οικείους του χθες το μεσημέρι, αφήνει τώρα τον Τζεφ Χαρστ ως τον μόνο εν ζωή ποδοσφαιριστή της παγκόσμιας πρωταθλήτριας του 1966.

 

Η μορφή του B. Charlton δεσπόζει στο Stamford Bridge του Λονδίνου
κατά τη διάρκεια της αναμέτρησης του Σαββάτου μεταξύ Chelsea &Arsenal
(πηγή: voanews.com)


Οι μεγάλες του διακρίσεις.

Τιμήθηκε με τη Χρυσή Μπάλα (1968) και έγινε έτσι ο πρώτος που είχε κατακτήσει επίσης Παγκόσμιο τίτλο (1966) και Ευρωπαϊκό τίτλο (1968). Δέχθηκε στην πολυετή του καριέρα μόλις δύο φορές (!) την κίτρινη κάρτα. Για την τεράστια προσφορά του στο Αγγλικό Ποδόσφαιρο έχει τιμηθεί με την ιδιότητα του Ιππότη.


Στην κόμικ-κουλτούρα.

Οι αδελφοί Τσάρλτον ενέπνευσαν, μεταξύ άλλων και την καλλιτεχνική δημιουργία. Θεωρείται ευρέως στον χώρο των κόμικς ότι οι ποδοσφαιρικές σειρές Jimmy of City και Jack of United με σχεδιαστή τον Barrie Mitchell, έχουν βασιστεί στην δική τους περίπτωση. 

Τζάκι και Μπόμπι ως αντίπαλοι

Επίσης ο Μπόμπυ ασχολήθηκε με τη συγγραφή του σεναρίου της δημοφιλούς ποδοσφαιρικής σειράς Roy of the Rovers, για λογαριασμό του αθλητικού περιοδικού Tiger στην αρχή της δεκαετίας του '60.


Συλλεκτικό γραμματόσημο με τη μορφή του Μπ. Τσάρλτον.

Δεν υπάρχουν σχόλια: