Τετάρτη 25 Οκτωβρίου 2023

Ξεκινάει στην Ελλάδα η Α’ Εθνική!

 

Σαν σήμερα, πριν από 64 χρόνια.

(Γράφει ο Νίκος Δ. – Θ. Νικολαΐδης)

Ήταν Κυριακή 25 Οκτωβρίου του 1959, όταν άρχισε επίσημα το πρώτο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου επιπέδου Εθνικής Κατηγορίας στην Ελλάδα, αυτό που όλοι στις μέρες μας αποκαλούν «Σούπερ Λίγκα». Και όταν λέμε Εθνική Κατηγορία εννοούμε πως όλοι οι συμμετέχοντες θα απαγκιστρώνονταν έκτοτε από τις τοπικές διοργανώσεις των Ενώσεών τους και θα έπαιρναν μέρος επί ίσοις όροις, σε μία πανελλήνια και πιο αξιόπιστη από το προηγούμενο σύστημα (που ίσχυε έως και την περίοδο 1958-59) διοργάνωση. Για να φτάσουμε όμως ως εκείνο το κομβικό σημείο, έπρεπε να ξεπεραστούν δεκάδες οργανωτικά, πολιτικά, οικονομικά και άλλα προβλήματα. Βλέπετε η χώρα βρισκόταν σε περίοδο ανασυγκρότησης και ο κρατικός κορβανάς ήταν φειδωλός σε τέτοια «ανοίγματα». Οι σύλλογοι, δεκαέξι την πρώτη εκείνη ιστορική χρονιά, προέρχονταν από τις τρεις μεγαλύτερες Ποδοσφαιρικές Ενώσεις (Ε.Π.Σ. Αθηνών, Πειραιώς, Μακεδονίας) και από την επαρχία. Γκρίνιες και παράπονα για την τελική σύνθεση της νεοπαγούς Α’ Εθνικής διατυπώθηκαν από πολλές πλευρές, ωστόσο η απόφαση ήταν οριστική. Η Α’ Εθνική είχε καθιερωθεί και τίποτα δεν μπορούσε να το αλλάξει αυτό. Μία πορεία προς τον εκσυγχρονισμό του ποδοσφαίρου μας άρχιζε με όνειρα και διάχυτη αισιοδοξία στο φίλαθλο κοινό.


Η σύνθεση της νέας Εθνικής Κατηγορίας.

Ύστερα από διαβουλεύσεις, ενστάσεις, παλινωδίες και λεκτικούς διαξιφισμούς, η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία ενέκρινε τελικά και μάλιστα με απόλυτη πλειοψηφία τη δημιουργία του νέου θεσμού στη Γενική της Συνέλευση που πραγματοποιήθηκε στις 10 Οκτωβρίου του 1959. Οι τρεις μεγάλες ποδοσφαιρικές Ενώσεις  θα έστελναν από τέσσερις εκπροσώπους η κάθε μία στο νέο πρωτάθλημα, όσες και η επαρχία. Με βάση τις τελικές βαθμολογίες της προηγούμενης χρονιάς στο Εθνικό Πρωτάθλημα ανήκαν πλέον ο επί έξι συνεχόμενες χρονιές κάτοχος του (λεγόμενου) πανελλήνιου τίτλου Ολυμπιακός Πειραιώς, ο Παναθηναϊκός, η Α.Ε.Κ., ο Π.Α.Ο.Κ. Θεσσαλονίκης, ο Άρης Θεσσαλονίκης, ο Ηρακλής Θεσσαλονίκης, ο Απόλλων Αθηνών, ο Πανιώνιος, ο Εθνικός Πειραιώς, η Προοδευτική, η Α.Ε. Νικαίας και ο Απόλλων Θεσσαλονίκης. Την επαρχία θα εκπροσωπούσαν η Δόξα Δράμας, ο Παναιγιάλειος, ο Παγκορινθιακός και ο Μέγας Αλέξανδρος Κατερίνης. Στις 15 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε η κλήρωση των αγώνων και ακριβώς δέκα μέρες μετά, θα δινόταν το πρώτο «εναρκτήριο λάκτισμα»!



Το «βάπτισμα του πυρός»

Για να είμαστε πιο ακριβείς, το νέο πρωτάθλημα άρχισε το πρωΐ της Κυριακής (10:30 π.μ.) στο Στάδιο «Γεώργιος Καραϊσκάκης», με την αναμέτρηση μεταξύ της Προοδευτικής και του Απόλλωνα Καλαμαριάς. Συνολικά διεξήχθησαν οκτώ παιχνίδια σε 5 διαφορετικές πόλεις της χώρας. Όλα τα υπόλοιπα ματς (πλην του προαναφερόμενου) άρχισαν στις 3:30 μ.μ. με τον κόσμο να συνωστίζεται στις εξέδρες. Η μεγάλη έκπληξη έγινε στην Κόρινθο, όπου ο Ολυμπιακός γνώρισε αναπάντεχη ήττα (1-0) από το Παγκορινθιακό, που δεν κατάφερε να παίξει ξανά στην Α’ Εθνική! Αναμενόμενα, λίγο-πολύ ήταν τα υπόλοιπα αποτελέσματα. Το «έπος» της Α’  Εθνικής είχε αρχίσει και μάλιστα με εμφαντικό τρόπο!