Πέμπτη 9 Νοεμβρίου 2023

Χρόνια σου πολλά, Ζήση Βρύζα!

Παίκτης της Skoda Ξάνθης
Το «καλπάζον άτι» του ελληνικού ποδοσφαίρου γίνεται σήμερα 50 ετών.

(Γράφει ο Νίκος Δ. – Θ. Νικολαΐδης)

Γενέθλια σήμερα 9 Νοεμβρίου για τον πρώην διεθνή άσσο του ποδοσφαίρου μας Ζήση Βρύζα. Ο Ζήσης γεννήθηκε πριν από ακριβώς μισόν αιώνα (9.11.1973) στο Χρυσοχώρι Καβάλας, όπου και κλώτσησε για πρώτη φορά το τόπι. Γράφτηκε στον τοπικό Απόλλωνα, με τον οποίο διακρίθηκε ως κεντρικός επιθετικός και μεγάλος σκόρερ στις ερασιτεχνικές διοργανώσεις της Ε.Π.Σ. Καβάλας. Στέλεχος, επιπλέον,  της Μικτής Καβάλας, σκόραρε ακατάπαυστα και γρήγορα έγινε ευρύτερα γνωστός. Σήμερα το δημοτικό γήπεδο της γενέτειράς του φέρει, τιμητικά, το όνομά του. Να σημειωθεί ότι ο αείμνηστος Καβαλιώτης αθλητικογράφος και στατιστικολόγος Γιώργος Παγιωτέλης  (1935-2006) τον είχε εντοπίσει νωρίς και τον εκθείαζε συχνά (στα αφιερώματά του, που δημοσιεύονταν από πολλά αθλητικά έντυπα) για τις αγωνιστικές του αρετές αλλά και για την εντυπωσιακή του παρουσία μέσα στον αγωνιστικό χώρο.

«Δεν θα ξεχάσω ότι όταν καλοκαίριαζε, παίζαμε μπάλα μέχρι αργά το βράδυ. Γύριζα σπίτι και οι πατούσες μου ήταν πράσινες από το τρέξιμο στο χορτάρι» θυμάται ο Ζήσης Βρύζας. «Από μικρός είχα κλήση στον αθλητισμό. Το αγαπημένο μου άθλημα ήταν το ποδόσφαιρο, αλλά είχα ασχοληθεί και με τον στίβο. Για τρία χρόνια έκανα προπόνηση για δρομέας μεγάλων αποστάσεων. Το όνειρο του πατέρα μου, όμως, ήταν να γίνω ποδοσφαιριστής». (από συνέντευξη του Ζήση Βρύζα στον Αντώνη Ρεπανά, εφημ. ΤΑ ΝΕΑ) 

«Δύο είναι βασικές μου φιλοδοξίες. Η πρώτη είναι να καταφέρω μια μέρα να παίξω σε ομάδα Α’ Εθνικής και η δεύτερη να παίξω στην Εθνική Ελλάδος», έλεγε το 1991 στο Λευτέρη Ζαβλιάρη ο τότε 18χρονος Ζήσης Βρύζας, με τη μετέπειτα ιστορία να αποδεικνύει ότι οι προσδοκίες του ξεπεράστηκαν και με το παραπάνω.

Το πρώτο, μεγάλο άλμα στην καριέρα του.

Το καλοκαίρι του '91 οι προτάσεις έπεσαν «βροχή» για τον υψηλόσωμο (1,88 μ.) και ιδιαίτερα ευέλικτο σέντερ φορ, καθώς τόσο ο Α.Ο. Καβάλας, όσο κι ο Π.Α.Ο.Κ. επιθυμούσαν να τον αποκτήσουν. Ο Ζήσης τελικά θα υπογράψει επαγγελματικό συμβόλαιο με το σύλλογο της Ξάνθης (τότε Skoda Ξάνθη) και στις αρχές του 1992 θα πραγματοποιήσει το «ντεμπούτο» του στα «μεγάλα σαλόνια» του ποδοσφαίρου μας.

Με τη φανέλα του Π.Α.Ο.Κ.
(φώτο: diesi10.gr)


Η αγωνιστική του παρουσία στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Έχοντας αγωνιστεί από μία πενταετία σε Ξάνθη (1992-1996) αλλά και στον Π.Α.Ο.Κ. (1997-2000) ο Βρύζας ξεπέρασε τα εγχώρια σύνορα και το καλοκαίρι του 2000 μετεγγράφηκε στην Ιταλική Περούτζα. Έμεινε εκεί συνολικά τέσσερις σεζόν (2001-2004) και με 108 συμμετοχές πέτυχε 25 γκολ, έτσι αναδείχθηκε σε έναν σπουδαίο γκολτζή του Καμπιονάτο. Ακολούθως έπαιξε στη Φιορεντίνα (2 έτη) κι από έναν χρόνο στην Ισπανική Θέλτα Βίγο και στην Τορίνο. Έκλεισε την καριέρα του επιστρέφοντας στη χώρα μας, αφού το 2006-07 ήταν παίκτης της Ξάνθης και το 2007-08 του Π.Α.Ο.Κ. Συνολικά, πήρε μέρος σε πάνω από 500 επίσημους αγώνες διασυλλογικών πρωταθλημάτων, επιτυγχάνοντας 102 γκολ. Στο Κύπελλο Ελλάδας έπαιξε σε 51 ματς, σκοράροντας 12 τέρματα.

Το αξέχαστο γκολ στο «Χάιμπουρι»!

Στις 30 Σεπτεμβρίου του 1997 και ως παίκτης του Π.Α.Ο.Κ., ο Ζήσης, «χορεύοντας» τους δύο σέντερ-μπακ της περίφημης Άρσεναλ (στον επαναληπτικό του Λονδίνου) έστειλε τη μπάλα με ευθύβολο σουτ να αναπαυθεί στο βάθος της Αγγλικής εστίας ισοφαρίζοντας σε 1-1 (ο Π.Α.Ο.Κ. είχε επικρατήσει  με 1-0 στην Τούμπα), χαρίζοντας έτσι την πρόκριση στο «δικέφαλο του Βορρά» για τον επόμενο γύρο του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ.

Στην Εθνική μας Ομάδα.

Από το 1994 έως το 2006 φόρεσε τη φανέλα της Εθνικής μας Ομάδας, λαμβάνοντας μέρος σε 68 αγώνες και σκοράροντας 9 φορές. Το πιο σημαντικό γκολ που πέτυχε ήταν αυτό κόντρα στη Ρωσία (20 Ιουνίου του 2004) για τα τελικά του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος της Πορτογαλίας. Μειώνοντας σε 2-1το σκορ, ο Βρύζας χάρισε στην Ελλάδα την πρόκριση για τα Προημιτελικά. Αναδείχτηκε Πρωταθλητής Ευρώπης το 2004, ενώ το 1997 είχε κερδίσει το Παγκόσμιο Κύπελλο Ενόπλων στην Τεχεράνη, σκοράροντας 2 γκολ στη νίκη της ελληνικής ομάδας επί του Ιράκ (3-2) για τα προημιτελικά.

Ζήσης Βρύζας - Φερνάντο Σάντος (πηγή: sport-fm.gr)

Προπονητική.

Ο Βρύζας θήτευσε ως συνεργάτης- βοηθός του Ομοσπονδιακού εκλέκτορα Φερνάντο Σάντος (τον οποίο είχε και προπονητή στον Π.Α.Ο.Κ.) στον «πάγκο» της Εθνικής Ομάδας την περίοδο 2010-11.

Διοικητικός παράγων (πηγή: myastro.gr)
Διοικητικές θέσεις.

Πρόεδρος της Π.Α.Ε. Π.Α.Ο.Κ. (2009-10, 2012-14).

Τεχνικός διευθυντής (Π.Α.Ε Π.Α.Ο.Κ., Βέροιας).





  

Δεν υπάρχουν σχόλια: