Τετάρτη 8 Νοεμβρίου 2023

Ο θρίαμβος του Άρη (3-0) μέσα στην Περούτζα!

(Γράφει ο Νίκος Δ. – Θ. Νικολαΐδης)

Η σκέψη μας σήμερα γύρισε πολλά χρόνια πίσω, σε εκείνο το ανεπανάληπτο βράδι της Τετάρτης 7 Νοεμβρίου του 1979, όταν ο  σπουδαίος Άρης Θεσσαλονίκης του Ουρουγουανού τεχνικού Πέπε Σασία (1933-1996) και ανατρέποντας όλα τα δυσοίωνα προγνωστικά, κέρδισε εκτός έδρας με το «εκκωφαντικό» 3-0 την Ιταλική Περούτζα και προκρίθηκε έτσι πανηγυρικά στον 3ο γύρο του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ. Οι «κίτρινοι», οι οποίοι την περίοδο 1978-79 είχαν πραγματοποιήσει εξαιρετική εμφάνιση στο 20ο πρωτάθλημα της Α’  Εθνικής τερματίζοντας στην 3η θέση, είχαν, πριν από τους Ιταλούς, αποκλείσει τους Πορτογάλους της δις πρωταθλήτριας Ευρώπης Μπενφίκα, για τον πρώτο γύρο της ευρωπαϊκής διοργάνωσης. Είχαν νικήσει με 3-1 στον πρώτο αγώνα (19.9.1979) του γηπέδου Χαριλάου και υποστεί μία  «γλυκιά» ήττα (2-1) στον επαναληπτικό (3.10.1979) του σταδίου Ντα Λουζ της Λισαβόνας.

Ο Άρης ισοφαρίζει στον πρώτο αγώνα.

Στις 24 Οκτωβρίου του ’79 ο Άρης υποδέχτηκε πρώτος (όπως και στον α’ γύρο) την Ιταλική Περούτζα, από το δυναμικό της οποίας ξεχώριζε ιδιαίτερα ο αείμνηστος πια Πάολο Ρόσι (1956-2020), ο οποίος τότε βρισκόταν στο ξεκίνημα της σπουδαίας του καριέρας. Παρά την πολύ καλή εμφάνιση των Ελλήνων ποδοσφαιριστών, η Ιταλική ομάδα με προπονητή τον Ιλάριο Καστανιέρ (1940-2023) στάθηκε «όρθια»αποσπώντας, έπειτα από «καταστροφικό παιχνίδι» (το περίφημο «κατενάτσιο» του Χελένιο Χερέρα) μία πολύτιμη ισοπαλία (1-1).  Το εκτός έδρας γκολ, που τότε ήταν χρήσιμο στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, της χάριζε μεγάλο πλεονέκτημα για τον επαναληπτικό. Ας μην ξεχνάμε, άλλωστε, ότι ήταν ένα παρόμοιο εκτός έδρας γκολ του Άρη στον επαναληπτικό της Λισαβόνας, που του είχε δώσει την πρόκριση.

Από δημοσίευμα του φημισμένου Ιταλικού περιοδικού
'Guerin Sportivo'.

Μια μαγική νύχτα!

Οι ποδοσφαιριστές του Σασία μπήκαν στον αγωνιστικό χώρο του γηπέδου της Περούτζα, εκεί όπου δυο χρόνια πριν είχε αφήσει την τελευταία του πνοή ο άτυχος  Ρενάτο Κούρι (και έκτοτε το γήπεδο έφερε το όνομά του) αποφασισμένοι να διαψεύσουν όσους τους ήθελαν εκ των προτέρων χαμένους. Ο ίδιος ο Σασία, όπως είχε δηλώσει, πίστευε ακράδαντα στην πρόκριση, υπολογίζοντας ότι, σε αντίθεση με το ματς της Θεσσαλονίκης, οι Ιταλοί θα «ανοίγονταν» μπροστά στο κοινό τους (35.000 θεατές, μεταξύ των οποίων ήταν 4.000 Έλληνες) και έτσι η ομάδα του θα είχε την ευκαιρία να δείξει την αξία της. Διατητής της συνάντησης ήταν ο Τσεχοσλοβάκος Βόιτσεκ Χριστόφ


Έτσι ακριβώς συνέβη! Μέσα στα 20 πρώτα λεπτά ο Άρης είχε θεμελιώσει την πρόκριση, με δύο τέρματα πρώτα του Κούη (στο 6ο λεπτό) και μετά του Σεμερτζίδη (στο 19’), που τον έφεραν μπροστά στο σκορ με 2-0. Ένα ακόμη, εξίσου εντυπωσιακό με τα δύο πρώτα, γκολ του Ζήνδρου στο 64΄, οριστικοποίησε τη μεγάλη επιτυχία. Εντυπωσιασμένος από την απόδοση του αντιπάλου του, ο ιπποτικός Καστανιέρ ευχήθηκε καλή επιτυχία για τη συνέχεια, ενώ δήλωσε πως ο Άρης του θύμισε έντονα τον Άγιαξ του περίφημου Κρόιφ και της παρέας του!

Απόσπασμα του ρεπορτάζ του αγώνα
(Εφημερίδα 'Μακεδονία', φ. Πέμπτης 8.11.1979)


Δείτε τα κυριότερα στιγμιότυπα της επικής νίκης του Άρη, στον παρακάτω σύνδεσμο (link)

 

  

Δεν υπάρχουν σχόλια: