Τρίτη 7 Νοεμβρίου 2023

Η διπλή μάχη της Α.Ε.Κ. με τη Νότιγχαμ Φόρεστ!

 

(του Νίκου Δ. – Θ. Νικολαΐδη)

Η Α.Ε.Κ. ξεκίνησε την περίοδο 1977-78 με μεγάλα όνειρα, αφού λίγους μήνες πριν είχε σημειώσει την έως τότε (και σήμερα) κορυφαία διάκριση στην ιστορία της, μετέχοντας στους ημιτελικούς του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ για να αποκλειστεί (4-1, 1-0) από τη «μεγάλη κυρία» του Ιταλικού ποδοσφαίρου Γιουβέντους, που εν-συνεχεία κατέκτησεκαι το τρόπαιο. Με πολύ «φόρα» λοιπόν, οι «κιτρινόμαυροι» θα πετύχουν το νταμπλ τίτλων (Πρωτάθλημα και Κύπελλο) το δεύτερό τους τότε, στα χρονικά. Με τις «δάφνες» της απόλυτης κυριαρχίας της στην Ελλάδα, η «Ένωση» του Λουκά Μπάρλου αναζητούσε τώρα το... κάτι παραπάνω, έξω από τα σύνορα.

Η μετεγγραφική ενίσχυση.

Στην κατεύθυνση αυτή υπήρξαν εξαιρετικές προσθήκες στο δυναμικό της, καθώς είχαν αποκτηθεί ο απροσπέλαστος πλάγιος αμυντικός (όπως και μέσος) του Αιγάλεω Άρης Δαμιανίδης, ο σκληροτράχηλος αλλά και τεχνίτης μέσος από τον Ολυμπιακό Ουρουγουανός Μίλτον Βιέρα, ο πρώτος σκόρερ της προηγούμενης σεζόν στη Β’ Εθνική με τη Λάρισα Γιάννης Μουσούρης (που μετατράπηκε σε δεξιό αμυντικό) και -πάνω απ’ όλους- ο σέντερ φορ της (τότε ενιαίας) Εθνικής Γιουγκοσλαβίας Ντούσαν Μπάγεβιτς (από την Βελέζ του Μόσταρ) συμπληρώνοντας έτσι τα όποια κενά υπήρχαν.

Από το Φάντροκ στον Τσαϊκόφσκι.

Ωστόσο, κάποιες διαφωνίες πουπροέκυψαν σχετικά με τους στόχους της ομάδας οδήγησαν στην απομάκρυνση του προπονητή Φράντιτσεκ Φάντροκ μετά  από την 2η αγωνιστική. Ο βοηθός του Τσεχο-ολλανδού και πρώην διεθνής Ανδρέας Σταματιάδης θα τον αντικαταστήσει για τις δύο επόμενες αγωνιστικές, έως ότου αναλάβει τα «ηνία» ο Γιουγκοσλάβος Ζλάτκο Τσαϊκόφσκι. Ο επονομαζόμενος “Τσίκ” είχε μεγάλη και ένδοξη καριέρα στη δυτικογερμανική  Μπουντεσλίγκα στα μέσα της δεκαετίας του ’60 με τίτλους και διακρίσεις φορώντας τις φανέλες της Μπάγερν Μονάχου, της Κολωνίας και του Αννόβερου. Ένθερμος υποστηρικτής του επιθετικού και θεαματικού ποδοσφαίρου, συνεχίζει το έργο του Φάντρονκ και χειρίζεται άψογα το υλικό που είχε στα χέρια του. Μετά δε την παρέλευση των πρώτων μηνών και την αποκατάσταση κάποιων προβλημάτων τραυματισμού που αντιμετώπιζε ο Μπάγεβιτς, η Α.Ε.Κ. μοιάζει με μηχανή παραγωγής γκολ.

Ντούσαν Μπάγεβιτς-Λουκάς Μπάρλος

Με το βλέμμα στην Ευρώπη!

Ανίκητη πια στην Ελλάδα και με νέο προπονητή τον Φέρεντς Πούσκας, ξεκινά τις υποχρεώσεις της την επόμενη χρονιά στην Ευρώπη (στο τότε Κύπελλο Πρωταθλητριών) έχοντας στον α’ γύρο (τότε δεν υπήρχαν οι όμιλοι, όπως υπάρχουν σήμερα στο Champions League) αντίπαλο την πρωταθλήτρια της Πορτογαλίας Πόρτο. Έχοντας αποκλειστεί μία χρονιά πριν στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ από τη Σταντάρ Λιέγης μόλις στο β΄γύρο (τη ίδια νύχτα που η Αθήνα καιο Πειραιάς θα θρηνήσουν σχεδόν 40 νεκρούς από πλημμύρα) οι οπαδοί της επιθυμούν διακαώς τη διάκριση. Και πραγματικά, στη Νέα Φιλαδέλφεια και ύστερα από μία ονειρική βραδιά (13.9.1978) η «Ένωση» θα συντρίψει τουςπορτογάλους με το ανεπανάληπτο 6-1! Τα τέρματα του θριάμβου είχαν σκοράρει οι Μπάγεβιτς (2), Χρήστος Αρδίζογλου, «Τάσος» (α’ ημίχρονο 4-0) και στην επανάληψη οι Λάκης Νικολάου, Θωμάς Μαύρος. Στον επαναληπτικό (27.9.1978) του Σταδίου Ντας Άντας του Οπόρτο, η Α.Ε.Κ. θα χτυπήσει ξανά πρώτη με το Μπάγεβιτς (32’) κρατώντας την πρωτοπορία για πάνω από μισή ώρα. Στο τελευταίο ημίωρο οι Πορτογάλοι θα σκοράρουν 4 φορές (το τελικό σκορ ήταν 4-1 υπέρ της Πόρτο), όμως πολύ μακριά από την ανατροπή.


Με τη Φόρεστ στον επόμενο γύρο!

Επόμενος αντίπαλος της Α.Ε.Κ. ήταν μια ομάδα – φωτοβολίδα από την Αγγλία, στην λαμπρότερη φάση της σύντομης (αλλά και τόσο εκθαμβωτικής) τροχιάς της. Η Νότινγχαμ Φόρεστ του εκκεντρικού προπονητή Μπράϊαν Κλάφ -και του αχώριστου συνεργάτη του Πίτερ Τέϊλορ- έχει το 1977 ανέλθει στην Α’ κατηγορία της Αγγλίας και ανακηρύσσεται αμέσως Πρωταθλήτρια Αγγλίας τη σεζόν 1977-78, κάτι που ελάχιστες νεοφώτιστες ομάδες είχαν καταφέρει ως τότε και καμιά άλλη δεν κατάφερε έκτοτε! Μάλιστα στον α’ γύρο έχει ήδη αποκλείσει την συμπατριώτισσά της (και προηγούμενη Πρωταθλήτρια Ευρώπης), τη μεγάλη Λίβερπουλ.

Ο Μπερτλς ντριπλάρει το Στεργιούδα, ακριβώς πριν σκοράρει.

Η πρώτη αναμέτρηση και το σοκ!

Οι ποδοσφαιριστές του Κλαφ έχουν διδαχτεί από αυτόν να μην υποτιμούν τους αντιπάλους τους. Πόσω μάλλον όταν πληροφορήθηκαν την εντυπωσιακή εμφάνιση των Ελλήνων κόντρα στην Πόρτο.  Όταν λοιπόν φτάνουν στην Αθήνα για το πρώτο παιχνίδι (που θα γίνει στο Στάδιο της Νέας Φιλαδέλφειας) είναι απόλυτα προσηλωμένοι στον στόχο. Το ιστορικό ματς θα δοθεί στις 18 Οκτωβρίου του 1978 μπροστά σε 35.000 θεατές με διαιτητή τον Γάλλο Ρομπέρ Βουρτς. Η Νότινγχαμ παίρνει με το ξεκίνημα το «πάνω χέρι» καθώς προηγείται μόλις στο 9′ από γκολ τον Τζον Μακ Γκόβερν. Στο 21′ μια αψιμαχία του Μίλτον Βιέρα με τον εριστικό Κένι Μπέρνς μπροστά στον επόπτη θα επιφέρει μια κίτρινη κάρτα για τον Άγγλο αλλά και την αποβολή του Ουρουγουανού, που αφήνει έτσι την Α.Ε.Κ. με δέκα παίκτες, δυσκολεύοντας ακόμη περισσότερο το έργο της. 

Κατάμεστες οι εξέδρες (πηγή: sport-retro.gr)

Ο Γκάρι Μπερτλς (ένας ντελικάτος και πολύ ικανός επιθετικός που είχε αποκτηθεί από την ερασιτεχνική Long Eaton) γράφει στην εκπνοή του ημιχρόνου (44′) το 2-0 υπέρ της ομάδας του και δείχνει ποιός είναι το «αφεντικό» στην αναμέτρηση. Να σημειωθεί ότι και τα δύο τέρματα με τα οποία η Φόρεστ πήρε το (σαφές) προβάδισμα, είχαν προέλθει από ενέργειες του 35χρονου αριστερού μπακ Φρανκ Κλαρκ. Στο δεύτερο ημίχρονο η Φόρεστ επιλέγει να κάνει μάλλον συντήρηση δυνάμεων και η Α.Ε.Κ. θα καταφέρει να μειώσει το σκορ σε 2-1, χάρις στον ομογενή (Κύπριο) «Τάσο» (Κωνσταντίνου) που ευστόχησε από τα 11 βήματα (58′), έπειτα από πέναλτι που καταλογίστηκε σε ανατροπή του Μαύρου.

Οι συνθέσεις. 

Α.Ε.Κ.: Στεργιούδας, Μουσούρης, Ραβούσης, Νικολάου, Ιντζόγλου (27′ Δαμιανίδης), Βιέρα, Νικολούδης, Αρδίζογλου, Μπάγεβιτς, Μαύρος, Τάσος (72′ Τσάμης).
(Προπονητής : Φέρεντς Πούσκας)

 

ΝΟΤΙΝΓΧΑΜ:Σίλτον,Λόϊντ,Κλαρκ,Μπερνς,Άντερσον,Ρόμπερτσον,Μακ Γκόβερν,Γκέμιλ,Μπόιερ,Γούντκοκ,Μπερτλς.
(Προπονητής : Μπράϊαν Κλαφ)

Και πάλι ο Μπερτλς, ενώ σημειώνει γκολ στο City Ground.


Τυπική διαδικασία η ρεβάνς...

Οι ελπίδες για ανατροπή είναι σχεδόν ανύπαρκτες για την Α.Ε.Κ. και το ταξίδι της στην Αγγλία δεν έχει καμιά ομοιότητα με αυτά που προηγήθηκαν δύο χρόνια νωρίτερα για τα ματς με τις Ντέρμπι Κάουντι και Κ.Π.Ρ.

Απόκομμα εισιτηρίου του επαναληπτικού.

Στις 1 Νοεμβρίου του 1978 η Ένωση μπαίνει στο περίφημο Σίτυ Γκράουντ για να αντιμετωπίσει τη Φόρεστ ενώπιον 38.069 θεατών και με διαιτητή τον Σουηδό Ουλφ Έρικσον. Οι Έλληνες παίκτες (που μεταξύ τους τώρα ήταν και ο βετεράνος Μίμης Δομάζος, ο οποίος δεν είχε αγωνιστεί στο πρώτο παιχνίδι) ήξεραν πως τους περίμενε ένα πολύδύσκολοβράδυ.
Ο Άρτσι Γκέμιλ -σαν παίκτης της Ντέρμπι Κάουντι πριν από δύο χρόνια- δείχνει να ζητά... εκδίκηση για τον αποκλεισμό από την Α.Ε.Κ. και κάνει ένα από τα καλύτερα παιγνίδια του, οδηγώντας τους συμπαίκτες του σε μια επιβλητική εμφάνιση. Ο Ντέϊβιντ Νίντχαμ στο 12′, ο Τόνι Γούντκοκ στο 35′ και ο Βιβ Άντερσον στο 40′ σκοράρουν και στέλνουν την Νότινγχαμ στα αποδυτήρια με ένα σκορ υπέρ τους (3-0) που βέβαια διαλύει κάθε πιθανή ελπίδα της Α.Ε.Κ. για κάτι καλό. 

Επέλαση του Ρόμπερτσον, προ του Πέτρου Ραβούση.

Αλλά και στην επανάληψη, η εξίσου εντυπωσιακή παρουσία των Άγγλων στο γήπεδο θα αποφέρει ακόμη δύο τέρματα για αυτούς (66’ και 72’) από τον Μπερτλς, φτάνοντας έτσι στο (τελικό) 5-1. Μοναδική κιτρινόμαυρη «αναλαμπή» ήταν η (προσωρινή) μείωση της διαφοράς στο 50ο λεπτό (3-1) όταν ο Μπάγεβιτς θα πιάσει μία υποδειγματική καρφωτή καρφωτή κεφαλιά (μετά από σέντρα του Θωμά Μαύρου) παραβιάζοντας την εστία του Σίλτον.

 Οι συνθέσεις.

ΝΟΤΙΝΓΧΑΜ:Σίλτον,Λόϊντ,Κλαρκ(43′Μίλς),Νίντχαμ,Άντερσον,Ρόμπερτσον,Ο’Χέαρ, Γκέμιλ,Μπόιερ,Γούντκοκ,Μπερτλς.

Α.Ε.Κ.:Χρηστίδης,Μουσούρης,Ιντζόγλου,Ραβούσης,Νικολάου,Αρδίζογλου,Δομάζος, Νικολούδης,Μπάγεβιτς,Μαύρος,Τάσος.

Η συνέχεια και το ρεκόρ!

Η Νότινγχαμ Φόρεστ ήταν τελικά η ομάδα που πήρε εκείνο το Κύπελλο Πρωταθλητριών Ευρώπης επικρατώντας στον τελικό του Ολυμπιακού Σταδίου του Μονάχου (30 Μαΐου 1979) με 1-0 επί της Σουηδικής πρωταθλήτριας Μάλμοε, από γκολ του αείμνηστου Τρέβορ Φράνσις (45’). Το «ντουμπλάρισμα» των κατακτήσεων -στη διοργάνωση αυτή- που ήρθε την επόμενη σεζόν με το 1-0 απέναντι και στο Αμβούργο (Στάδιο Σαντιάγο Μπερναμπέου, Μαδρίτη, 28 Μαΐου 1980) με σκόρερ το Ρόμπερτσον (20’) θα αναδείξει τη Φόρεστ ως τη μοναδική ευρωπαϊκή ομάδα με περισσότερα Κύπελλα Πρωταθλητριών(2) από εγχώριους τίτλους Πρωταθλήματος(1).



Πως «χτίστηκε» η σπουδαία Φόρεστ του Νότινγχαμ.

Ο Μπράιαν Κλαφ και ο Πίτερ Τέιλορ είχαν κάνει το θαύμα τους! Το οξύθυμο προπονητικό αυτό «δίδυμο» είχε αναλάβει τη μάλλον άσημη ομάδα των East Midlands Nottingham Forest από την (παλαιά) Β’ Κατηγορία Αγγλίας και έφτασαν τη σεζόν 1976-77 να την ανεβάσουν στην Α΄ Κατηγορία ως 3η, πίσω από την πρωταθλήτρια Γουλβς και από τη δευτεραθλήτρια Τσέλσι.  Αμέσως όμως μετά (περίοδος 1977-78) οι δύο προπονητές την ανάδειξαν –ανέλπιστα- Πρωταθλήτρια Αγγλίας και μάλιστα επτά πόντους μπροστά από τη δεύτερη Λίβερπουλ, ενώ είχαν επίσης κέρδισει το Λιγκ Καπ.

Το δυναμικό της ομάδας.

Ο Κλαφ είχε συμφωνήσει να αναλάβει τη Φόρεστ νωρίς το 1975 (με τον Τέιλορ να έρχεται κι αυτός στο Νότινγχαμ δεκαοκτώ μήνες αργότερα) και είχε πετύχει μεταμορφώσει την ομάδα, εφαρμόζοντας «σιδηρά» πειθαρχία. Ήδη στον σύλλογο βρίσκονταν ο επιθετικός δεξιός μπακ Βιβ Άντερσον, ο οποίος σύντομα θα γινόταν ο πρώτος μαύρος διεθνής της Αγγλίας, ο αεικίνητος αριστερός εξτρέμ Τζον Ρόμπερτσον και ο σπουδαίος επιθετικός Τόνι Γούντκοκ. Ο Κλαφ έφερε και δύο «δικούς» του, τον «εργάτη» μέσο (και αρχηγό) Μακ Γκόβερν και το σέντερ φορ Τζον Ο' Χέαρ, ο οποίος τον είχε ακολουθήσει στα ταξίδια του και τις προηγούμενες προπονητικές του θητείες από το Ντέρμπι έως το Λιντς. Ο Άγγλος διεθνής τερματοφύλακας Πίτερ Σίλτον έφτασε από τη Στόουκ Σίτι και δύο Σκωτσέζοι διεθνείς - ο ευέξαπτος κεντρικός αμυντικός Κένι Μπερνς και ο παμπόνηρος μεσοεπιθετικός Άρτσι Γκέμιλ - βρέθηκαν επίσης στο City Ground. Μαζί τους, όπως είπαμε, ήταν κι ένας 20χρονος επιθετικός, ο Gary Birtles, που αποκτήθηκε για να καλύψει το κενό που άφησε η αποχώρηση του άστατου γίγαντα κεντρικού επιθετικού Peter Withe που παραχωρήθηκε στη Newcastle. Ο Γουίδ, ωστόσο, θα οδηγήσει αργότερα τη νέα του ομάδα (Άστον Βίλα) στην κορυφή της Ευρώπης.

Η πρώτη μεγάλη αναμέτρηση στην Ευρώπη.

Η φιλοσοφία του Κλαφ ήταν η ομάδα του να αμύνεται σκληρά και να αντεπιτίθεται ξαφνικά. Όταν η Φόρεστ κληρώθηκε να αντιμετωπίσει την πρωταθλήτρια Ευρώπης Λίβερπουλ (αγγλικός «εμφύλιος») στον πρώτο γύρο μέσα στο City Ground, ήταν η ευκαιρία να φανεί αν αυτό το σύστημα θα μπορούσε να αποδώσει.

Ο Σούνες της Λίβερπουλ, εναντίον όλης της άμυνας της Φόρεστ (1978)


Οι δύο «μάχες» με αντίπαλο τη Λίβερπουλ.

Η Φόρεστ προηγήθηκε (1-0) στο 26ο λεπτό όταν ο Γούντκοκ ξεγέλασε το συγχωρεμένο Ρέι Κλέμενς και άφησε έξυπνα τη μπάλα στον Μπερτλς, ώστε να σκοράρει αυτός. Με τρία λεπτά να απομένουν για τη λήξη (87’) η Φόρεστ ξεκίνησε μία επίθεση από την άμυνα, ώσπου ο αριστερός μπακ Κόλιν Μπάρετ να ολοκληρώσει τη νίκη (2-0) σκοράροντας με βολέ έπειτα από την αρχική προσπάθεια (με κεφαλιά) του Γούντκοκ. Στη ρεβάνς του Άνφιλντ η Φόρεστ αμύνθηκε υποδειγματικά, με εξαιρετικούς τους Σίλτον και Άντερσον και εμποδίζοντας έτσι την περίφημη μεσαία γραμμή της Λίβερπουλ να δημιουργήσει κινδύνους. Η Λίβερπουλ δεν μπόρεσε να σκοράρει και έτσι η Φόρεστ είχε ξεπεράσει επιτυχώς το πρώτο της μεγάλο εμπόδιο στην Ευρώπη.

Πηγές

  • Wikipedia
  • Kitrinomavro.gr/aekpedia
  • Twb22.blogspot.com

  

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: