Τρίτη 17 Φεβρουαρίου 2015

Πυροβόλα εν δράσει!


Το γκολ είναι η πεμπτουσία του ποδοσφαίρου υποστηρίζουν οι φίλου του σπορ. Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις που αυτό παύει να ισχύει, όταν δηλαδή κάποια ομάδα παρουσιάζεται αρκετές κλάσεις ανώτερη από την αντίπαλη της και το σκορ ξεφεύγει από τα... ποδοσφαιρικά επίπεδα και παραπέμπει πλέον σε σκορ άλλων αθλημάτων.
Αυτό είναι λίγο σπάνιο σε επίπεδο πρωταθλήματος αφού εκεί κατά τεκμήριο βρίσκονται ομάδες μιας παρόμοιας κλάσης, έτσι τα πιο μεγάλα σκορ -τουλάχιστον σε επίπεδο συλλόγων- τα συναντά κανείς σε αγώνες κυπέλλου.
Το ελληνικό ποδόσφαιρο δεν απέχει ιδιαίτερα από τον παραπάνω κανόνα με το Κύπελλο να βρίθει μεγάλων σκορ, ιδιαίτερα στην αρχική του μορφή πριν το δικαίωμα συμμετοχής περιοριστεί στις ομάδες εθνικών κατηγοριών.
Παρακάτω παραθέτουμε -με όσα στοιχεία κατέστη δυνατόν να συγεντρωθούν- μια μικρή παρουσίαση των αγώνων με σκορ ρεκόρ ανά κατηγορία (Α’, Β’, Γ’ Εθνική) και στο Κύπελλο. Μάλιστα, για να είμαστε πιο δίκαιοι, για το Κύπελλο παραθέτουμε τα μεγαλύτερα σκορ για αμφότερες τις «περιόδους» πριν και μετά την αλλαγή του κανονισμού ως προς τους συλλόγους που είχαν δικαίωμα συμμετοχής.
Πρωτάθλημα

Α’ Εθνική

03/03/1974 Ολυμπιακός- Φωστήρας 11-0 (Γιούτσος 3, Τριαντάφυλλος 3, Παμπουλής, Δεληκάρης, Περσίδης, Γκαϊτατζής, Βιέρα). Διαιτητής: Κατσώρας
Εισιτήρια: 35105.
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Πετρόπουλος): Πουπάκης, Γκαϊτατζής, Αγγελής, Συνετόπουλος, Σιώκος, Περσίδης, Βιέρα, Γιούτσος, Παμπουλής, Δεληκάρης, Τριαντάφυλλος.
ΦΩΣΤΗΡΑΣ: Τσατούχας (55’ Φακής), Μπάρτζης, Κατάνιας, Καπίρης, Ρέλλης, Λάζος, Αβαγιαννέλης (57’ Γεράκης), Συνανίδης, Χριστοδούλου, Πανόπουλος, Ρεμούνδος.
Μέσα σε ένα Στάδιο Καραϊσκάκη που έβραζε, ο Φωστήρας παρέδωσε πνεύμα απέναντι στην ορμή και τη μανία των παικτών του Ολυμπιακού. Ο λόγος; Το σκληρό παιχνίδι των παικτών του «Φονέα» στον αγώνα του α’ γύρου που έληξε ισόπαλος 1-1, έτσι τουλάχιστον υποστήριζαν οι «ερυθρόλευκοι».  Στο γήπεδο δεν έπεφτε καρφίτσα και όλοι οι φίλοι των γηπεδούχων επιτακτικά ζητούσαν κι άλλα γκολ χωρίς κανένα έλεος. Με το σκορ να έχει φτάσει ήδη από το α’ ημίχρονο στο 4-0 δεν μετριάστηκαν καθόλου οι απαιτήσεις. Τελικά το ταμπλό δεν έφτασε να χωρέσει όλους τους σκόρερς (έπαιρνε μέχρι 10 γκολ) και κάπως έτσι γράφτηκε το μεγαλύτερο σκορ στην ιστορία της Α’ Εθνικής. Σημειώνεται πως στα 55 χρόνια Α’ Εθνικής μόνο σε δύο αγώνες έχει πετύχει κάποια ομάδα διψήφιο αριθμό γκολ. Είναι ο παραπάνω αγώνας του Ολυμπιακού με τον Φωστήρα, και το 10-0 του Εθνικού επί του Ατρόμητου με τη σημείωση όμως πως στον αγώνα αυτό ο Ατρόμητος είχε παρατάξει την ερασιτεχνική του ομάδα λόγω απεργίας των επαγγελματιών.

Ολυμπιακός- Φωστήρας 11-0 (Εφημερίδα "Το Φως").

  
Β’ Εθνική

12/06/1977 Πάτραι- Καλαμάτα 13-0 (Λεβεντάκος 4, Παπαλάμπρου 3, Ανδριόπουλος 3, Τσιμιγκάτος, Τσάπαλος, Σπίνος). Διαιτητής: Γεωργακόπουλος. Εισιτήρια: 200.
ΠΑΤΡΑΙ (Ζαφειρόπουλος): Περδικάρης, Σπανοσωτηρόπουλος, Καπετανάκης, Τσάπαλος, Δημόπουλος, Γερογιάννης, Παπαλάμπρου, Τσιμιγκάτος, Σπίνος, Λεβεντάκος, Μπερερής (Ανδριόπουλος).
ΚΑΛΑΜΑΤΑ (Ματάκης).
Στις τελευταίες αγωνιστικές της σεζόν 1976/77 ουκ ολίγα μεγάλα σκορ και περίεργες υποθέσεις κάνουν την εμφάνιση τους. Με το κριτήριο κατάταξης στις ισοβαθμίες να είναι ο ο μικρότερος συντελεστής τερμάτων που προέκυπτε από το πηλίκο της άμυνας προς την επίθεση, τα μεγάλα σκορ μπορούσαν να αποτελέσουν σανίδα σωτηρίας για ομάδες που κινδύνευαν με υποβιβασμό. Την προτελευταία αγωνιστική το Πάτραι κερδίζει με 13-0 την υποβιβασμένη Καλαμάτα, παρ’ ότι στον αγώνα του α’ γύρου οι Καλαματιανοί είχαν επικρατήσει με 2-1! Μάλιστα το Πάτραι είχε και τρία δοκάρια και χαμένο πέναλτι του Λεβεντάκου που απέκρουσε ο τερματοφύλακας της Καλαμάτας! Η εξήγηση που δόθηκε ήταν πως η Καλαμάτα παρατάχθηκε με σοβαρές ελλείψεις λόγω τραυματισμών και σχολικών υποχρεώσεων!! Παρά τις καταγγελίες των ομάδων που έβγαιναν ζημιωμένες, η αρμόδια Επιτροπή δεν βρήκε καμία απόδειξη παρατυπίας, ως εκ τούτου το Πάτραι έκτοτε κατέχει το ρεκόρ μεγαλύτερου σκορ στη Β’ Εθνική!

Πάτραι- Καλαμάτα 13-0 (Εφημερίδα "Πελοπόννησος").
Γ’ Εθνική

17/05/1987 Εθνικός Αλεξανδρούπολης- Μέγας Αλέξανδρος Αλεξάνδρειας 11-1(Κεσεσίδης 6, Στρατούδης 2, Πεντίδης, Δαγλή Ογλου, Σαργιαννίδης - Μηνούδης). Διαιτητής: Μαγδάλης.
ΕΘΝΙΚΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ: Βενετόπουλος, Χριστοφορίδης, Κοσμίδης, Καραπαναγιώτης, Καπετανίδης (Γαστερίδης), Σαργιαννίδης, Αναγνώστου (Δαγλή Ογλου), Χωρινός, Στρατούδης, Κεσεσίδης, Πεντίδης.
ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ: Μπέκας, Μεγιάζης, Σιαμπάκος, Τσαλταμπάσης, Πολύχρος, Φωτιάδης, Μηνούδης, Χατζησάββας, Μαραγκός.
Προτελευταία αγωνιστική της σεζόν 1986/87. Ο Εθνικός Αλεξανδρούπολης υποδέχεται την αδύναμη και ήδη υποβιβασμένη ομάδα του Μέγα Αλέξανδρου Αλεξάνδρειας. Οι φιλοξενούμενοι αδυνατούν να στελεχώσουν μια ολοκληρωμένη σύνθεση και εμφανίζονται στην Αλεξανδρούπολη με 9 παίκτες. Οι γηπεδούχοι και δη ο Γιάννης Κεσεσίδης δεν αφήνουν να χαθεί η ευκαιρία και φιλοδωρούν τους αντιπάλους τους με 11 γκολ καταγράφοντας το ρεκόρ Γ’ Εθνικής.

14/06/1998 Κερατσίνι- Κόρινθος 11-1 (Κούλης 6, Κόφι 2, Κλείσαρης 2, Σιφνάκης - Ροκανάς). Διαιτητής: Μητροφάνης.
ΚΕΡΑΤΣΙΝΙ (Αρμόδωρος): Βαγγελάκος, Καλύβας, Μπόνης, Ντούμης, Παπασταθόπουλος, Σιφνάκης, Κλείσαρης, Κούλης, Κλεωνάκος (Ζάχος), Νταούτι (Καλύβης), Κρητικός (Κόφι).
ΚΟΡΙΝΘΟΣ (Καρσιώτης): Κόλλιας, Δεδάκης, Διαμαντόπουλος, Παππάς Π., Ροκανάς, Τσουμάνης, Τρανούδης, Ντούκα, Παπανικολάου (Μπουλιός), Κολλιάκος, Μιχάλης.
Τελευταία αγωνιστική της χρονιάς με το Κερατσίνι να υποδέχεται την υποβιβασμένη Κόρινθο. Οι γηπεδούχοι εκμεταλλεύονται την συγκυρία ισοφαρίζοντας το ρεκόρ του Εθνικού Αλεξανδρούπολης. Μάλιστα ο Κλεωνάκος δεν κατάφερε να ευστοχήσει σε πέναλτι (για την ακρίβεια απέκρουσε ο Κόλλιας) κι έτσι το Κερατσίνι δεν κατάφερε να δημιουργήσει νέο ρεκόρ.

Κύπελλο

Πριν το 1971 (διοργανώσεις με συμμετοχή όλων των ελληνικών ομάδων)

23/12/1964 OΦΗ- Ολυμπιακός Ηρακλείου 24-2
Δυστυχώς δεν κατέστη εφικτό να βρεθούν στοιχεία της αναμέτρησης.

23/09/1959 Απόλλων Αθ.- Νέα Μελανδία 23-0 (Χολέβας 6, Παπάζογλου Σ. 5, Παπάζογλου Γ. 4, Καμάρας Γ. 4, Μαστρακούλης 3, Δερμάτης). Διαιτητής: Δαμαλίτης.
ΑΠΟΛΛΩΝ ΑΘ. (Σιμονόφσκι): Ταουξής, Μαυρόπουλος, Μουστάκας, Μπεχράκης, Δερμάτης, Καμάρας Αρ., Παπάζογλου Γ. (ή Σανιόγλου), Χολέβας, Καμάρας Γ., Μαστρακούλης, Παπάζογλου Σ.
Ματς που δεν αντέχει σε κριτική. Ο μεγάλος Απόλλων στα τέλη της δεκαετίας του ’50 απέναντι στη βραχύβια ομάδα που προερχόταν επίσης από πρόσφυγες της Σμύρνης. Το σκορ ξέφυγε τόσο που οι πηγές διαφωνούν κατ’ αρχήν για τη σύνθεση του Απόλλωνα (δηλαδή αν αγωνίστηκε ο Γ. Παπάζογλου ή ο Σανιόγλου) αλλά και για τους σκόρερς (υπάρχει και η εκδοχή Παπάζογλου Σ. 10, Χολέβας 8, Καμάρας Γ. 2, Σανιόγλου 2, Μαστρακούλης). Για την ιστορία, η Μελανδία (ή Μελαντία) ήταν παραθαλάσσιο προάστιο της Σμύρνης. Πρόσφυγες της περιοχής βρέθηκαν στα Άνω Πετράλωνα στη συνοικία Κοίλη που μετονομάστηκε σε Νέα Μελανδία. Ο σύλλογος αργότερα συγχωνεύτηκε με την ΑΕ Πετραλώνων σχηματίζοντας τον ΓΣ Πετραλώνων.

Απόλλων Αθ.- Νέα Μελανδία 23-0 (Εφημερίδα "Αθλητική Ηχώ").

Μετά το 1971 (διοργανώσεις με συμμετοχή μόνο ομάδων Α’, Β’, Γ’ Εθνικής)

06/11/1985 AΕΚ- Ηλιούπολη 10-0 (Εστερχάζι 3, Μπαλλής 2, Δίντσικος 2, Σάντμπεργκ 2, Καραγκιοζόπουλος). Διαιτητής: Καπετανάκης. Εισιτήρια: 1663.
AΕΚ (Γκμοχ): Παπαδόπουλος Θ., Αρμόδωρος, Χατζής (Στυλιανόπουλος), Γεωργαμλής, Καραγκιοζόπουλος, Μανωλάς (Βοϊτσίδης), Μπαλλής, Εστερχάζι, Σταφυλίδης, Δίντσικος, Σάντμπεργκ.
ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ (Συμιγδαλάς): Αλαφογιάννης, Πόγκας, Συνοδινός, Καραθανάσης (Γούναρης), Θανόπουλος, Αρβανίτης, Αναγνωστόπουλος, Σορώτος (Κυριακουλέας), Πίσσας, Ζωγράφος, Σδρένιας.
Ήταν η πρώτη και μοναδική χρονιά της Ηλιούπολης σε εθνική κατηγορία έως το 2006 που έκανε ξανά την εμφάνιση της. Η ομάδα των Νοτίων Προαστίων δεν είχε την εμπειρία και τη δυνατότητα να παρακολουθήσει τις επιδόσεις της ΑΕΚ και μοιραία υπέκυψε με βαρύ, διψήφιο σκορ στην ομάδα του δικέφαλου που παρατάχθηκε με σύνθεση πρωταθλήματος.

05/09/2001 Oλυμπιακός- Καλαμάτα 10-0 (Ζιοβάνι 3, Πατσατζόγλου 3, Ζέτερμπεργκ, Αλεξανδρής, Μπερμούντες, Καρεμπέ). Διαιτητής: Μποροβήλος. Εισιτήρια: 2314.
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Λεμονής): Γεωργίου, Μπερμούντες, Κωστούλας, Κόντης, Πουρσανίδης, Καρεμπέ, Ζε Ελίας (Νινιάδης), Ζέτερμπεργκ, Ζιοβάνι (Άλβεζ), Καστίγιο (Πατσατζόγλου), Αλεξανδρής.
ΚΑΛΑΜΑΤΑ (Μπένος): Σταματόπουλος, Γαλανόπουλος, Παπαγιαννάκης, Αργάνης Ν., Ανδρεάδης, Τριανταφυλλάκης, Καπετανόπουλος (Τσουκάλης), Σεντεμέντες (Κουτίβας), Γουνδουλάκης (Καλαντζής), Χίλτον.
Με πλήρη ενδεκάδα ο Ολυμπιακός παρατάχθηκε απέναντι σε μια ομάδα που τερμάτισε στην 11η θέση της Β’ Εθνικής! Όμως εκείνη τη μέρα ο Ολυμπιακός ήταν ασταμάτητος και με τον Ζιοβάνι σε μεγάλα κέφια δεν σταμάτησε μέχρι που αριθμός τερμάτων έφτασε σε διψήφιο.

Αλέξανδρος Βάσιλας


ΠΗΓΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ:
Απόλλων Αθ.- Νέα Μελανδία: Εφημερίδα "Αθλητική Ηχώ" (φ. 24/09/1959)
Ολυμπιακός- Φωστήρας: Εφημερίδα "Το Φως" (http://filahtlos.blogspot.gr/2012/03/1973-1974.html)
Πάτραι- Καλαμάτα: Εφημερίδα "Πελοπόννησος" (φ. 14/06/1977)

Δεν υπάρχουν σχόλια: