Τρίτη 17 Φεβρουαρίου 2015

Κάποτε, στην Α΄ Εθνική (μέρος 1ο)


Ο θυρεός του Ολυμπιακού Λευκωσίας
Στα μέσα της δεκαετίας του '70, το ελληνικό ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα της Α΄ Εθνικής κατηγορίας πέρασε μερικές από τις κρισιμότερες στιγμές της ιστορίας του, με αλλαγές και ποικίλες αναταράξεις οι οποίες έθεσαν σε μεγάλο κίνδυνο την αξιοπιστία του σαν θεσμού. Όλα άρχισαν στο τέλος της αγωνιστικής σεζόν 1973-74, με τα δραματικά γεγονότα της Κύπρου και τις επιπτώσεις που προκάλεσε η τουρκική εισβολή στη μεγαλόνησο.

Το δικτατορικό καθεστώς της "21ης Απριλίου", από την άνοιξη του 1967 όταν κατέλαβε δια της βίας των όπλων την εξουσία, είχε εφαρμόσει μια πολιτική που εξυπηρετούσε τις βαθύτερες επιδιώξεις του σε κάθε δυνατό επίπεδο. Με έναρξη λοιπόν την ποδοσφαιρική περίοδο 1967-68 και έχοντας εξασφαλίσει τη σύμφωνη γνώμη της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου ("Κ.Ο.Π."), στο ελληνικό πρωτάθλημα εντάχθηκε και μια Κυπριακή ομάδα, που ήταν η πρωταθλήτρια Κύπρου της προηγούμενης χρονιάς. Την αρχή έκανε ο Ολυμπιακός Λευκωσίας, ο πρώτος σύλλογος από τη νήσο που έλαβε μέρος στη δική μας Α΄ Εθνική.


Το ποδόσφαιρο σαν μέσο προπαγάνδας...


Ήταν περισσότερο από εμφανές τότε, πως οι εμπνευστές εκείνου του τολμηρού εγχειρήματος έχοντας σαν πρωτοστάτη τον πανίσχυρο Γενικό Γραμματέα Αθλητισμού της "χούντας" Κωνσταντίνο Ασλανίδη (φωτό), προσέβλεπαν στη σταδιακή είσοδο αρκετών κυπριακών ομάδων, έτσι ώστε, σε βάθος χρόνου, το ελληνικό πρωτάθλημα να μετατραπεί σε Ελληνο-Κυπριακή διοργάνωση, στοιχείο που θα ενίσχυε τον πολιτικό στόχο της "Ένωσης" της Κύπρου με τη "μητέρα" Ελλάδα, τον οποίο προωθούσαν πάσει θυσία οι "συνταγματάρχες", για να αποκτήσουν τα πολυπόθητα ερείσματα που τους έλλειπαν μεταξύ των λαϊκών στρωμάτων.

(ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: