Τρίτη 17 Φεβρουαρίου 2015

Η Κύπρος στις φλόγες!


Τα ξημερώματα της Δευτέρας 15 Ιουλίουτου 1974 στην Κύπρο εξεράγει προδοτικό πραξικόπημα με την υποκίνηση της χούντας των Αθηνών και την ενεργό συμμετοχή των μελών της "Ε.Ο.Κ.Α. Β'" και πολυπληθών αξιωματικών και οπλιτών της Εθνοφρουράς του νησιού. 

Το προεδρικό μέγαρο στη Λευκωσίαβομβαρδίσθηκε ανηλεώς, με στόχο τη φυσική εξόντωση του Μακάριου, ωστόσο ο τελευταίος κατόρθωσε να επιζήσει και να καταφύγει αρχικά στη Μονή Κίκκου, μετά στην Πάφο (προπύργιο των μακαριακών δυνάμεων) και τέλος στη γενέτειρά του. Μάλιστα, ο "εθνάρχης" μπόρεσε να απευθυνθεί στους οπαδούς του με ένα σύντομο, συγκινησιακά φορτισμένο μήνυμα, στο οποίο κατήγγειλε την ωμή επέμβαση της δικτατορίας στα εσωτερικά της χώρας του.

Στην Αθήνα, την αρχική ευφορία για την επικράτηση του πραξικοπήματος, το οποίο φέρεται να είχε επικεφαλής τον παλαιό εκτελεστή της "Ε.Ο.Κ.Α." (Εθνική Οργάνωση Κυπρίων Αγωνιστών) και τώρα εκδότη Νίκο Σαμψών, διαδέχτηκε διάχυτη αμηχανία. Ο αρχιεπίσκοπος γρήγορα μετέβη με αγγλικό αεροπλάνο στη Μάλτα και μετά στο Λονδίνο, από όπου στηλίτευσε το πραξικόπημα και ζήτησε παράσταση στον Ο.Η.Ε., προκειμένου να εκθέσει τα συμβάντα στη διεθνή κοινότητα.

Η συνέχεια είναι γνωστή. Αφού στις 17 Ιουλίου η Τουρκία πρότεινε στη Μεγάλη Βρετανία (ως εγγυήτρια δύναμη της συνθήκης της Ανεξαρτησίας της Κύπρου) να επέμβουν από κοινού, αλλά συνάντησε την αδιαφορία της αγγλικής κυβέρνησης, τρεις μέρες αργότερα επιχείρησε εισβολή με τη χρήση αεροπορικών και ναυτικών δυνάμεων. 

Στις 24 Ιουλίου τα ξημερώματα η δικτατορία του Ιωαννίδη κατέρρεε στην Ελλάδα, αντικαθιστώμενη από πολιτική κυβέρνηση "Εθνικής Σωτηρίας" υπό τον Κωνσταντίνο Καραμανλή. Παράλληλα, ο "πρόεδρος"  Σαμψών αναγκαζόταν σε παραίτηση στην Κύπρο, υπό το βάρος της ήδη συντελούμενης καταστροφής, με τους τούρκους να έχουν αποκτήσει ισχυρότατο στρατιωτικό προγεφύρωμα στην Κυρήνεια, προτού συμφωνηθεί η εκατέρωθεν κατάπαυση πυρός.

Μεταξύ των άμεσα εμπλεκόμενων πλευρών αλλά και της Βρετανίας άρχισαν ειρηνευτικές συνομιλίες στη Γενεύη, οι οποίες όμως στα μέσα Αυγούστου κατέληξαν σε αδιέξοδο, για να ακολουθήσει η επιχείρηση "Αττίλας ΙΙ" που ολοκλήρωσε δραματικά τις συνέπειες σε βάρος του ελληνοκυπριακού λαού, με την απώλεια του 37%-42% των (ευφορότερων) εδαφών της μεγαλονήσου (μετέπειτα ψευδοκράτος του ηγέτη των τουρκοκυπρίωνΡαούφ Ντενκτάς, αναγνωρισμένο επισήμως μόνο από την Τουρκία).

Δυο μόλις ημέρες πριν την έναρξη των τουρκικών επιχειρήσεων και συγκεκριμένα στις 12 Αυγούστου του 1974, στα γραφεία της Ε.Π.Ο. στην Αθήνα, έφτανε τηλεγράφημα της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου, το οποίο ανέφερε με σαφήνεια ότι ο Α.Π.Ο.Ε.Λ. είχε την έγκριση της Κ.Ο.Π. προκειμένου να συμμετάσχει στο νέο πρωτάθλημα της ελληνικής Α΄ Εθνικής κατηγορίας, περιόδου 1974-75.

Διάβασε σχετικά άρθρα:





(Συνεχίζεται)

Δεν υπάρχουν σχόλια: