Τρίτη 17 Φεβρουαρίου 2015

Το μετέωρο βήμα του Α.Π.Ο.Ε.Λ.


Όπως είδαμε, το τηλεγράφημα της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου περί συνέχειας της συμμετοχής του ΑΠΟΕΛ στην ελληνική Α΄ Εθνική και για την περίοδο 1974-75 έφτασε στα γραφεία της ΕΠΟ τη Δευτέρα 12 Αυγούστου 1974, δυο μόλις ημέρες πριν τα ολέθρια γεγονότα με την επέλαση του "Αττίλα ΙΙ" στη μεγαλόνησο. Οι συνομιλίες της Γενεύης ήταν ήδη σε αδιέξοδο, αλλά κανείς στην Ελλάδα δεν υποπτευόταν τι θα ακολουθούσε...

Οι παράγοντες της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας αντιμετώπισαν τη διαφαινόμενη επιστροφή του κυπριακού συλλόγου με σκεπτικισμό. Όπως αναφέρει η εφημερίδα "ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ" στο φύλλο της Τρίτης 13 Αυγούστου "Σύμβουλοι της ΕΠΟ αναμένεται να θέσουν το θέμα κατά την κλήρωση του πρωταθλήματος Α΄ Εθνικής που θα διενεργηθεί την Παρασκευή 16 Αυγούστου 1974. Σε περίπτωση άρνησης των υπολοίπων συλλόγων να μεταβούν στην Κύπρο λόγω των προσφάτων γεγονότων, ο ΑΠΟΕΛ θα αποκλειστεί και τη θέση του θα καταλάβει ο Ολυμπιακός Βόλου".


Στις 10 Σεπτεμβρίου 1974 πραγματοποιήθηκε κοινή σύσκεψη εκπροσώπων της ΕΠΟ, της ΚΟΠ και του ΑΠΟΕΛ στην οποία αποφασίσθηκε η αναστολή της συμμετοχής του συλλόγου στην Α΄ Εθνική, λόγω της έκκρυθμης κατάστασης που επικρατούσε στην Κύπρο. Προτάθηκε ο ΑΠΟΕΛ να μετακόμιζε στην Αθήνα, αλλά η λύση αυτή θεωρήθηκε ότι θα δημιουργούσε δυσμενείς συνθήκες για τις ομάδες της επαρχίας, εν συγκρίσει με εκείνες της πρωτεύουσας και ως εκ τούτου απορρίφθηκε.

Ο ΑΠΟΕΛ θα έμπαινε λοιπόν σε "εφεδρεία" για έναν χρόνο, έως ότου ομαλοποιούνταν τα πράγματα και εν-συνεχεία το θέμα θα επανεξεταζόταν. Πράγματι, η ομάδα της Λευκωσίας δεν συμμετείχε επίσημα στο νέο κυπριακό πρωτάθλημα (1974-75), αλλά "εκτός συναγωνισμού" έδωσε ορισμένα παιχνίδια και η παρουσία της δεν καταγράφηκε στα επίσημα αρχεία της διοργάνωσης εκείνης της σεζόν. Σε περίπτωση μάλιστα που ο σύλλογος επιθυμούσε να επιστρέψει στην ελληνική Α΄ Εθνική, η ΕΠΟ δεν θα έφερνε καμμία αντίρρηση, εγγυούμενη τη θέση του ΑΠΟΕΛ, την οποία θα εξασφάλιζε με τον υποβιβασμό μιας επιπλέον ομάδας, από την τελική κατάταξη της σεζόν 1974-75.

Έτσι, ο Ολυμπιακός Βόλου είδε ξαφνικά τη θέση του να αναβαθμίζεται, σε αντίθεση με τον Πιερικό, που υποστήριζε ότι δικαιούταν εκείνος να καταλάβει τη θέση του αποχωρούντος ΑΠΟΕΛ, ως δεύτερος μεταξύ των τριών δευτεραθλητών της Β΄ Εθνικής. Ο Ατρόμητος Αθηνών είχε ούτως ή άλλως κερδίσει την άνοδό του σαν πρώτος, ελάχιστα προβληματισμένος για τον αν θα αντικαθιστούσε το Βόλο (όπως αρχικά διαφαινόταν) ή τον ΑΠΟΕΛ (όπως τελικά έγινε). Η ΕΠΟ, ανταπαντώντας στο αίτημα του συλλόγου της Κατερίνης, εξέδωσε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία η απαίτηση του Πιερικού στερούνταν νομικής βάσης, καθώς τέτοιο ενδεχόμενο "δεν προβλεπόταν στην προκήρυξη του πρωταθλήματος". Ωστόσο τι από όσα είχαν συμβεί έως τότε θα μπορούσε να προβλεφθεί;;;

(Συνεχίζεται)

Δεν υπάρχουν σχόλια: