Τρίτη 17 Φεβρουαρίου 2015

Το γήπεδο της ΑΕΚ και η χαμένη αλληλεγγύη


Με αφορμή τη συζήτηση που γίνεται τελευταία για το νέο γήπεδο της ΑΕΚ, ας θυμηθούμε τι γινόταν παλιότερα. Το 1955 η ΑΕΚ χρειαζόταν κεφάλαια για την αποπεράτωση κάποιων έργων στο γήπεδό της. Σκέφτηκε να διοργανώσει ένα τουρνουά, από τις εισπράξεις του οποίου να χρηματοδοτηθούν οι εργασίες. Απευθύνθηκε στους συλλόγους του κέντρου, οι οποίοι πρόθυμα έσπευσαν προς αρωγή του αντίπαλου σωματείου, διότι αυτό που σήμερα είναι αδιανόητο, τότε ήταν συνηθισμένο και είχε ξαναγίνει με τον Απόλλωνα και Πανιώνιο. Αντιπαλότητα υπήρχε και τότε αλλά οι παράγοντες είχαν διαφορετική αντίληψη και ευρύτητα πνεύματος. Επιτυχημένοι επιχειρηματίες οι περισσότεροι, διαπνέονταν από συμπεριφορά προσφοράς. Παθιάζονταν με τους συλλόγους τους αλλά φρόντιζαν να προστατεύουν το προϊόν. Δεν προσδοκούσαν οικονομικά οφέλη από την ενασχόλησή τους με αυτό ή τουλάχιστον δεν είχαν λογική αρπαχτής ούτε οργάνωναν στρατούς φανατικών και τραμπούκων για να εκβιάσουν αποφάσεις στο όνομα δήθεν της ερυθρόλευκης, κιτρινόμαυρης, πράσινης ή κυανέρυθρης «ιδέας». Αξίζει να θυμηθούμε τρεις περιπτώσεις αθλητικής αλληλεγγύης από την εποχή εκείνη, αλληλεγγύη που είναι ξεχασμένη σήμερα.





Εγκαίνια γηπέδου Ριζούπολης, 1948

Αθλητική Ηχώ, 17/10/1948.

Στις 17 Οκτωβρίου 1948, στα εγκαίνια του γηπέδου Απόλλωνα στη Ριζούπολη, διοργανώθηκε αγώνας των μικτών ομάδων [ΟΣΦΠ/ΠΑΟ] – [Απόλλωνα/ΑΕΚ/Πανιωνίου], στον οποίο τα σωματεία έστειλαν τους καλύτερους παίκτες τους, ώστε να υπάρξει εισπρακτική επιτυχία. Έδωσαν το παρόν υψηλά πρόσωπα: ο μητροπολίτης Πατάρων Μελέτιος, οι υπουργοί Βουρδουμπάς και Κανελλόπουλος, βουλευτές, οι πρόεδροι ΕΠΟ, ΕΠΣΑ, των πέντε σωματείων και χιλιάδες φίλαθλοι, στηρίζοντας την προσπάθεια της Ελαφράς Ταξιαρχίας.

Μικτές ΟΣΦΠ/ΠΑΟ - Απόλλωνα/ΑΕΚ/Πανιωνίου 2-1

Ριζούπολη, 17/10/1948, 10.000 θεατές.
Τιμές εισιτηρίων: 10.000 δρχ. (καθίσματα), 6.000 (εξέδρα), 3.000 (ορθίων).
Μικτή ΟΣΦΠ/ΠΑΟ – Μικτή Απόλλωνα/ΑΕΚ/Πανιωνίου: 2-1 (1-1).
Σκόρερ: Βασιλειάδης 34΄, 81΄ - Σκορδίλης 41΄.
Διαιτητής: Σωτηρόπουλος.
Μικτή ΟΣΦΠ/ΠΑΟΛούβαρης (Μαθιός Βιτάλης), Σταφυλίδης Μουράτης, Μινάρδος, Νικολόπουλος, Βαγιακάκος, Πετσανάς, Παπαντωνίου, Βασιλειάδης, Χατζησταυρίδης, Αποστολόπουλος. Στο Β΄ ημίχρονο: Μπόγδανος, Χιονίδης, Πανωλιάσκος, Βατίστας. Εκλέκτορας: Απ. Νικολαΐδης.
Μικτή Απόλλωνα/ΑΕΚ/ΠανιωνίουΧρυσοχόου, Γάσπαρης, Γκιζιώρης, Δαμαλάς, Πασσάς, Μάγειρας, Σκορδίλης, Μαρόπουλος, Τσολιάς, Ν. Ζαρκάδης, Ροδόπουλος. Στο Β΄ ημίχρονο: Τσουχνικάς, Μαυρίδης, Κάτσικας. Εκλέκτορας: ο προπονητής του Απόλλωνα.

Κύπελλο 60ετηρίδος Πανιωνίου, 1950

Το Σαββατοκύριακο 25-26 Μαρτίου 1950 ο σύλλογος της Ν. Σμύρνης διοργάνωσε τουρνουά με την επωνυμία «Κύπελλον 60ετηρίδος Πανιωνίου», με την ευκαιρία του εορτασμού των 60 ετών συνεχούς αθλητικής δράσης του συλλόγου. Προσκάλεσε τους συλλόγους του ΠΟΚ, ώστε να δοθεί πανηγυρικός τόνος, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν. Οι αγώνες διεξήχθησαν στο γήπεδο της Λεωφόρου, ώστε να υπάρξει οικονομικό όφελος, δεδομένου ότι οι εισπράξεις διατέθηκαν για την ολοκλήρωση της εξέδρας του γηπέδου Πανιωνίου, της σημερινής σκεπαστής. Η διοργάνωση είχε μεγάλη επιτυχία και συγκέντρωσε συνολικά 26.000 θεατές.

Αθλητική Ηχώ, 27/3/1950.

 Το Σάββατο έγιναν οι ημιτελικοί και την Κυριακή ο τελικός. Πριν από τον τελικό έπαιξαν οι Β΄ ομάδες των ηττημένων σε έναν άτυπο μικρό τελικό. Επειδή οι ημιτελικοί έληξαν ισόπαλοι και μετά την παράταση των 15΄, οι νικητές προέκυψαν από κλήρωση. Στους αγώνες επιτρέπονταν οι αλλαγές και η προσωρινή αλλαγή των τραυματισμένων, που μπορούσαν να ξαναμπούν στη θέση του αντικαταστάτη τους. Στον τελικό ο Ολυμπιακός επικράτησε του Πανιωνίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο ματς αυτό αγωνίστηκαν και οι τρεις αδερφοί Ζαρκάδη, ο Βασίλης με τον Ολυμπιακό, οι Νίκος και Ιάκωβος με τον Πανιώνιο. Για το νικητή ο Πανιώνιος είχε αθλοθετήσει βαρύτιμο ασημένιο κύπελλο και για τους παίκτες μετάλλια και μπάλες ποδοσφαίρου.
Τιμές εισιτηρίων: 15.000 δρχ. (παλιά εξέδρα), 11.000 (εξέδρα), 6.000 (ορθίων).

Ημιτελικοί, 25/3/1950, 16.000 θεατές.
[1] Πανιώνιος – ΑΕΚ: 1-1 (παράταση 15΄), νικητής ο Πανιώνιος στην κλήρωση.
Σκόρερ: Σωτηριάδης 61΄ - Ξένος 54΄.
Διαιτητής: Καλοφυσούδης. Επόπτες: Κουλαξής, Κουτσομίχος.
Πανιώνιος: ΠεντζαρόπουλοςΤσουχνικάς, Γιαννακόπουλος (Ι. Ζαρκάδης), Κασάπογλου, Ν. Ζαρκάδης, Στάικος, Κερδεμελίδης (Ευαγγελίδης), Βενετσάνος, Σκορδίλης, Σωτηριάδης, Χούμης (Νεστορίδης).
ΑΕΚΤαβλάς. Γάσπαρης, Γούλιος (Δαράκης,). Βλαντής (Παπαθεοδώρου), Μπράτσος, Ξένος, Ρουσσάκης (Πούλης). Λαζαρίδης, Παπαγεωργίου, Εμμανουηλίδης, Κουντούρης. Έπαιξαν επίσης οι Χατζηβαρδέας, Μαρόπουλος.

[2] Ολυμπιακός – ΠΑΟ: 0-0 (παρ. 15΄), νικητής ο Ολυμπιακός στην κλήρωση.
Διαιτητής: Τζίτζης.
ΟλυμπιακόςΚουρουκλάτος, Ρωσσίδης, Β. Ζαρκάδης, Μινάρδος (Παπαδημητρίου), Δαρίβας, Κοτρίδης, Βασιλείου (Κανσός), Γκιόκας, Αποστολόπουλος, Μπέμπης (Χριστόπουλος), Δρόσος
ΠΑΟΜαθιός, Σταφυλίδης, Τσαγκαριουσιάνος (Μπαλάσκας, Λαφιός), Χιονίδης, Νικολαΐδης, Σαλεμής, Διαλετής (Χατζηνικολάου), Σίμος (Νεμπίδης), Πετσανάς, Τσιτούρας, Φυλακτός.

Τελικός, 26/3/1950, 10.000 θεατές.
Ολυμπιακός - Πανιώνιος: 4-1 (1-1).
Σκόρερ: Δρόσος 26΄, 83΄, Μπέμπης 58΄, 73΄ – Σωτηριάδης 21΄.
Διαιτητής: Τζήλος. Επόπτες: Καλφαμανώλης, Πασσάς (όλοι της ΕΠΣ Πειραιώς).
Ολυμπιακός: Κουρουκλάτος, Ρωσσίδης, Β. Ζαρκάδης, Μινάρδος, Γκιόκας, Κοτρίδης, Δρόσος, Δαρίβας, Βασιλείου (Χριστόπουλος), Μπέμπης, Αποστολόπουλος.
Πανιώνιος: ΠεντζαρόπουλοςΤσουχνικάς, Ι. Ζαρκάδης. Κερδεμελίδης, Σκορδίλης, Στάικος, Ν. Ζαρκάδης, Βενετσάνος (Γιαννακόπουλος, Ευαγγελίδης), Κασάπογλου (Νεστορίδης), Χούμης (Μπιστούρας), Σωτηριάδης.

Κύπελλο Αλληλεγγύης ΑΕΚ, 1955

Διοργανώθηκε το Μάιο-Ιούνιο του 1955 από την ΑΕΚ, με σκοπό τη χρηματοδότηση έργων στο γήπεδό της. Συμμετείχαν Πανιώνιος, Ολυμπιακός, Εθνικός, Αιγάλεω. Οι δύο τελευταίες ομάδες αντικατέστησαν τον Απόλλωνα -με τον οποίο θα άρχιζε το τουρνουά- και τον Παναθηναϊκό, που είχαν δεχτεί αλλά δεν μπόρεσαν να πάρουν μέρος (δεν βρέθηκαν ημερομηνίες καθώς μετείχαν στο πανελλήνιο πρωτάθλημα, ο δε ΠΑΟ και στον τελικό του κυπέλλου). Οι αγώνες γίνονταν Τετάρτη στη Ν. Φιλαδέλφεια και οι μετέχουσες ομάδες αγωνίστηκαν διαδοχικά με την ΑΕΚ. Πριν από κάθε ματς έπαιζε η Β΄ ή Γ΄ ομάδα με ομάδες Β΄-Γ΄ κατηγορίας, ενώ γίνονταν και άλλες εκδηλώσεις, όπως προβολές αθλητικών φιλμ κλπ. Πάντως, η προσπάθεια δεν συγκίνησε τους φιλάθλους, παρά την μείωση των εισιτηρίων από 8 δρχ. που είχαν στο πρώτο ματς σε 5 δρχ. στα επόμενα.

Αθλητική Ηχώ, 24/5/1955

Η διοργανώτρια αθλοθέτησε βαρύτιμο κύπελλο «δια την εκ των τεσσάρων ομάδων εκείνην, η οποία θα επιτύχει το καλύτερον αποτέλεσμα έναντι της ΑΕΚ». Συνεπώς, το τρόπαιο προοριζόταν μόνο για τους αντιπάλους και όχι για την Ένωση. Αναμνηστικά κύπελλα δόθηκαν σε όλες τις ομάδες και μετάλλια στους παίκτες. Έτσι η ΑΕΚ τίμησε «τα τέσσερα σωματεία, τα εκδηλώσαντα την πλήρην συμπαράστασιν και αλληλεγγύην των δια την υποβοήθησιν εις την εκτέλεσιν των τεχνικών έργων του εν Νέα Φιλαδελφεία σταδίου της», όπως ανακοίνωσε. Στους αγώνες αυτούς η ΑΕΚ χρησιμοποίησε πολλούς νέους παίκτες και μερικούς υπό μεταγραφή, καθώς βρισκόταν σε φάση ανανέωσης μετά την αποχώρηση πολλών βετεράνων. Ανάμεσα στους νέους ξεχωρίζουν δύο γνωστά ονόματα, ο Ανδρέας Σταματιάδης και ο Λέλος Βαμβακόπουλος, ο μετέπειτα διεθνής διαιτητής. Νικητής του τουρνουά αναδείχθηκε ο Ολυμπιακός, ο μόνος που νίκησε την ΑΕΚ.

[1] Ν. Φιλαδέλφεια, 25/5/1955, 3.500 θεατές.
Τιμές εισιτηρίων: 15 δρχ. (εξέδρα), 8 δρχ. (ορθίων).
ΑΕΚ - Πανιώνιος: 3-2 (3-1).
Σκόρερ: Σταματιάδης 16΄, 41΄, Θ. Παπαγεωργίου 33΄ - Σαραβάκος 14΄, Κωνσταντινίδης 53΄.
Διαιτητής: Κονταράτος. Επόπτες: Δρέττας, Ψυρούκας.
ΑΕΚΚαλυβόπουλος, Τσαγκάρης, Παραγυιός, Αδαμόπουλος, Τριανταφύλλου, Πούλης, Εμμανουηλίδης, Αποστολίδης, Θ. Παπαγεωργίου, Σταματιάδης (Τσανούλας), Κουρτίδης.
Πανιώνιος: Πεντζαρόπουλος (Παπαμιχαήλ), Βασιλείου, Καζαντζίδης, Γ. Παπουλίδης, Αμαραντίδης, Ασημακόπουλος (Χερούλης), Σκορδίλης, Χρονόπουλος, Τσολιάς,  Σαραβάκος, Κωνσταντινίδης (Παυλάτος).

[2] Ν. Φιλαδέλφεια, 1/6/1955, 3.000 θεατές.
Τιμές εισιτηρίων: 11 δρχ. (εξέδρα), 5 δρχ. (ορθίων).
ΑΕΚ - Εθνικός: 1-1 (0-1).
Σκόρερ: Λάκης Εμμανουηλίδης 70΄ - Ανδρώνης 4΄.
Διαιτητής: Καλοφυσούδης. Επόπτες: Βλάχος, Καραγιαννόπουλος.
ΑΕΚΚρεούζας (Καλυβόπουλος), Αδαμαντίδης, Τρικαλάκος, Μουρατίδης ΙΙ, Βαμβακόπουλος, Κωνσταντακόπουλος, Εμμανουηλίδης, Αποστολίδης, Παπαγεωργίου ΙΙ, Σταματιάδης, Κουρτίδης. Αλλαγές: Παντελιάδης, Τσαγκάρης, Τριανταφύλλου, Πούλης, Αδαμόπουλος, Τσανούλας.
Εθνικός: Μανταλόζης (Πρελορέντζος), Λαιμός, Χριστοφορίδης, Κοζομπόλης, Σπαθούλας, Καρνασόπουλος (Καραουλάνης), Ξένος, Μαντάς, Λεκατσάς, Ανδρώνης (Καρασάββας), Φερλέμης.

[3] Ν. Φιλαδέλφεια, 8/6/1955, 5.000 θεατές.
Τιμές εισιτηρίων: 11 δρχ. (εξέδρα), 5 δρχ. (ορθίων).
ΑΕΚ - Ολυμπιακός: 1-2 (0-2).
Σκόρερ: Μελίσσης 77΄ - Υφαντής 1΄, 3΄.
Διαιτητής: Κουλαξής. Επόπτες: Κανελλόπουλος, Κεχαγιάς.
ΑΕΚΚαλυβόπουλος, Τσαγκάρης, Τριανταφύλλου, Μουρατίδης ΙΙ, Αδαμόπουλος, Πούλης, Εμμανουηλίδης, Κανάκης, Αποστολίδης, Σταματιάδης, Κουρτίδης. Αλλαγές: Παπαγεωργίου ΙΙ, Άμπος (από ΑΟ Κηφισιάς), Τσανούλας.
Ολυμπιακός: Κουρουκλάτος, Γερμενής, Αβραάμ, Ξανθόπουλος, Νικολιάς, Μπέμπης, Κανσός, Μουστακλής, Υφαντής (Τσιφλίδης), Πολυχρονίου (Δαούτης), Κυριμόπουλος.

 [4] Ν. Φιλαδέλφεια, 22/6/1955, 3.000 θεατές.
Τιμές εισιτηρίων: 11 δρχ. (εξέδρα), 5 δρχ. (ορθίων).
ΑΕΚ - Αιγάλεω: 2-0 (0-0).
Σκόρερ: Λιανός 60΄, 80΄.
Διαιτητής: Ζενέτος. Επόπτες: Δαφερέρας, Τσατσόγλου.
ΑΕΚΚαλυβόπουλος, Τσαγκάρης, Παραγυιός, Αδαμόπουλος, Τρικαλάκος, Κανάκης, Άμπος (από Κηφισιά), Μελισσής, Σταματιάδης, Εμμανουηλίδης, Βαμβακόπουλος. Αλλαγές: Πούλης, Λιανός (από Ελευθερούπολη).
Αιγάλεω: Άχτσογλου, Μπαλακτσίδης, Ζουμπούλης, Μπλάνας, Τούσης, Λιβανός, Ματάκης, Τσάπος, Σταμπούλογλου, Αποστολίδης, Ρουμελιώτης. Αλλαγές: Τσικνάκος, Μαραμενίδης, Γράφας, Ιωσηφόγλου. Απουσίαζαν: Μαρδίτσης, Τριανταφυλλίδης, Παπαποστόλου.

Η τελική κατάταξη (με βάση το αποτέλεσμα κάθε ομάδας με την ΑΕΚ)
1. Ολυμπιακός: 2-1
2. Εθνικός: 1-1
3. Πανιώνιος: 2-3
4. Αιγάλεω: 0-2

Θοδωρής Μπελίτσος
Ν. Σμύρνη, 14/1/2015

Δεν υπάρχουν σχόλια: