Τρίτη 17 Φεβρουαρίου 2015

Ο ΑΠΟΕΛ εκπλήσσει!


(Συνέχεια του αφιερώματος "Κάποτε, στην Α΄ Εθνική...")

Τα μετέπειτα γεγονότα όμως δεν δικαίωσαν τους εμπνευστές του εγχειρήματος. Και ναι μεν οι Κύπριοι ποδοσφαιρικοί ιθύνοντες δεν έφεραν αντίρρηση στο να αποστέλουν κάθε χρόνο την εκάστοτε πρωταθλήτρια της νήσου στο ελληνικό πρωτάθλημα, ωστόσο ήταν τόσο μεγάλη η διαφορά δυναμικότητας μεταξύ των δυο χωρών, ώστε για έξι συνεχή χρόνια, καμία κυπριακή ομάδα δεν κατάφερνε να ανανεώσει την παραμονή της στην Α΄ Εθνική!

Τότε, το κυπριακό πρωτάθλημα λογιζόταν σαν ο 4ος όμιλος της ελληνικής Β΄ Εθνικής, αλλά λόγω της εμφανέστατης αδυναμίας των ομάδων της μεγαλονήσου, ο αριθμός των κυπριακών συμμετοχών στην ελληνική διοργάνωση δεν αυξανόταν. Οι θέσεις υποβιβασμού από την Α΄ Εθνική παρέμεναν από το 1970 σταθερά τέσσερις, με μια από αυτές (την τελευταία) να καταλαμβάνεται από τον κυπριακό σύλλογο.


Αυτή η αλυσίδα της υστέρησης των σωματείων της Κύπρου, έσπασε, αναπάντεχα, την έβδομη περίοδο εφαρμογής του μέτρου, δηλαδή την σεζόν 1973-74. Εκείνη τη χρονιά, ήταν ο ΑΠΟΕΛ, πρωταθλητής Κύπρου του 1973, που έδειχνε ιδιαίτερα υπολογίσημος, με αποτέλεσμα να διεκδικεί τη σωτηρία του από πολύ νωρίς! Η λήξη της χρονιάς βρήκε στις τρεις τελευταίες θέσεις το Φωστήρα Αθηνών, τον Απόλλωνα Σμύρνης και τον Απόλλωνα Θεσσαλονίκης που αυτοδίκαια υποβιβάσθηκαν. Για την τέταρτη ομάδα που θα έχανε την κατηγορία τα πράγματα περιπλέχθηκαν, καθώς ο ΑΠΟΕΛ, ο Ολυμπιακός Βόλου και ο Πανσερραϊκός ισοβάθμησαν στην "ηλεκτρική καρέκλα" της 13ης θέσης.

Το Σάββατο 29 Ιουνίου του 1974 άρχισαν μονοί αγώνες κατάταξης στο ουδέτερο (για όλους τους εμπλεκόμενους) Δημοτικό Στάδιο Αιγάλεω, στην Αθήνα. Τότε είχαμε Πανσερραϊκός-Ολυμπιακός Βόλου 1-0 και με το αποτέλεσμα εκείνο η ομάδα των Σερρών είχε ήδη σωθεί. Ακόμη και αν ηττάτο στη συνέχεια από τον ΑΠΟΕΛ και ο Βόλος κέρδιζε το ΑΠΟΕΛ, ο Πανσερραϊκός θα συγκέντρωνε τους ίδιους βαθμούς με τους άλλους δυο, οπότε λόγω χειρότερης διαφοράς τερμάτων θα "έπεφτε" ο Βόλος!

Την Τετάρτη 3 Ιουλίου ο ΑΠΟΕΛ, τον οποίο προπονούσε ο σπουδαίος Πάνος Μάρκοβιτς, συνέτριψε με σκορ 5-1 τον Πανσερραϊκό και έτσι οι Κύπριοι έγιναν η πρώτη ομάδα της μεγαλονήσου που (θα...) κατόρθωνε να παραμείνει για δεύτερο χρόνο στην ελληνική διοργάνωση!

Την ίδια ημέρα, η ΕΠΟ ανακοίνωσε πρόγραμμα αγώνων κατάταξης μεταξύ των τριών δευτεραθλητών ομίλων της Β΄ Εθνικής (Ατρομήτου Αθηνών, Πιερικού και Κορίνθου) για την άνοδο μιας τέταρτης ομάδας στην Α΄ Εθνική!

Τι όμως είχε συμβεί;

(ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: