Τρίτη 17 Φεβρουαρίου 2015

Κάποτε, στην Α΄ Εθνική (τελευταίο)


Μέχρι να ολοκληρωθεί η αγωνιστική περίοδος 1974-75, η ενδεχόμενη επιστροφή του Α.Π.Ο.Ε.Λ., σε συνδυασμό με τη μείωση των συλλόγων της Α΄ Εθνικής από δεκαοκτώ σε δεκαέξι που είχε ...σχεδόν αποφασισθεί (!), δημιουργούσαν τραγελαφικές συνθήκες! Τελικά, τον Ιούνιο του 1975, οπότε και ανακοινώθηκε η μη συμμετοχή πλέον κυπριακών ομάδων στο ελληνικό πρωτάθλημα, έληξε η τεράστια εκκρεμότητα που υπήρχε με την παραμονή ή όχι του Ατρόμητου Αθηνών. 

Η ομάδα του Περιστερίου είχε μετά κόπων καταλάβει την 13η θέση της τελικής βαθμολογίας και οι παράγοντές της -όπως και ολόκληρος ο φίλαθλος κόσμος της- είδαν με ιδιαίτερη ανακούφιση να οριστικοποιείται από την Ε.Π.Ο. ο υποβιβασμός των πέντε (και όχι των έξι τελευταίων ομάδων της κατάταξης κάτι που θα γινόταν αν επέστρεφε ο Α.Π.Ο.Ε.Λ.), πράγμα που σήμαινε ότι ο Ατρόμητος ανανέωνε τη συμμετοχή του στο πρωτάθλημα και για την επόμενη χρονιά.


Τη σεζόν 1975-76 τις δυο τελευταίες θέσεις του βαθμολογικού πίνακα κατέλαβαν ο Παναιτωλικός (σε αγώνα του οποίου με τον ΠΑΟΚ στο Αγρίνιο κάποιος ...αγριάνθρωπος είχε δαγκώσει και αποκόψει με μανία το λοβό του αριστερού αυτιού του διαιτητή της αναμέτρησης κ. Ράμμου, εξ΄ου και το γνωστό σύνθημα "Διαιτητή θυμίσου, το Ράμμο και το ...αυτί σου!!!) και ο Πανσερραϊκός. Τα δυο αυτά σωματεία θα έπρεπε λοιπόν να πάρουν το δρόμο για τη Β'  Εθνική, που από εκείνη τη χρονιά -καθώς και για τις άλλες 7 σεζόν που θα ακολουθούσαν- είχε πλέον 2 ομίλους (Βορρά-Νότου), αντί των τριών της προηγούμενης εξαετίας (1970-1975).

Ωστόσο, κατόπιν έντονων πολιτικών πιέσεων που ασκήθηκαν στα μέλη της, προκειμένου δηλαδή να διατηρηθεί στην Α΄ Εθνική κατηγορία η ποδοσφαιρική εκπρόσωπος του νομού απ' τον οποίο κατάγονταν ο τότε πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής (είχε γεννηθεί στην Πρώτη Σερρών), η Ε.Π.Ο. προχώρησε στην πρωτοφανή απόφαση να επαναφέρει τον αριθμό των 18 ομάδων στην Α΄ Εθνική, έναν μόλις χρόνο μετά τη μείωσή τους! Και το έπραξε όχι προκρίνοντας τους δυο δευτεραθλητές ομίλων της Β΄ Εθνικής, αλλά διατηρώντας στην κατηγορία τους δυο ουραγούς!!!

Ποδοσφαιρική Ελλάς, το άκρατο μεγαλείο σου!!!!


Δεν υπάρχουν σχόλια: