Παρασκευή 4 Αυγούστου 2023

Η άγνωστη ιστορία του Οδυσσέα Βαφειάδη!

Ο Βαφειάδης στο Loftus Road, έδρα της Q.P.R.
(20 Ιουλίου 1964)
 (Γράφει ο Νίκος Δ. – Θ. Νικολαΐδης)

Ένας Ελληνοκύπριος εξτρέμ στο Αγγλικό Πρωτάθλημα.

Ο Ελληνοκυπριακής καταγωγής Οδυσσέας Βαφειάδης (το πλήρες ονοματεπώνυμό του αναφέρεται ως Odysseus Yickanis Vafiadis) γεννήθηκε στο Χάμερσμιθ (συνοικία του Λονδίνου) στις 8 Σεπτεμβρίου του 1945. Εργάσθηκε από μικρός στην οικογενειακή επιχείρηση,  ένα κομμωτήριο με την επωνυμία Johnnys που διεύθυνε ο πατέρας του και που έδρευε στο εμπορικό κέντρο Savoy Circus του Λονδρέζικου προαστίου East Acton. Απόφοιτος της Τεχνικής Σχολής Sir Christopher Wren School, πολύ αργότερα απασχολήθηκε και ως Μεσίτης (Real Estate Manager).

Savoy (East Acton)

Η αθλητική του σταδιοδρομία

Αθλητικός (ευλύγιστος και ταχύς όπως ήταν), ο νεαρός «Σεθ» (για τους φίλους του) ασχολήθηκε με το ποδόσφαιρο, ως ακραίος αριστερός κυνηγός. Αρχίζοντας από τα «τσικό» της Τσέλσυ, το Νοέμβριο του 1962 σε ηλικία μόλις 17 ετών μετακινήθηκε στην Κουίνς Παρκ Ρέιντζερς, όπου παρέμεινε μία διετία.

Από αγώνα του με τη Χ. Μπόρο (άκρη δεξιά)

 Χωρίς επίσημη συμμετοχή την πρώτη σεζόν, έλαβε μέρος σε 15 αγώνες της περιόδου 1963/64, επιτυγχάνοντας τέσσερα τέρματα στη Γ΄ Κατηγορία Αγγλίας. 

Ο Βαφειάδης (3ος από δεξιά, όπως κοιτάμε στη μεσαία σειρά)
με τα χρώματα της περίφημης Κουίνς Παρκ Ρέιντζερς (1964)

Το φθινόπωρο του ’64 μετακινήθηκε στη Μίλγουολ (Δ’ Αγγλίας), με την οποία είχε 4 συμμετοχές, κερδίζοντας την άνοδο στη Γ’ Κατηγορία. 

Με τη Μίλγουολ, 1ος από αριστερά στη μεσαία σειρά
(1964-65)

Επόμενοι (και λιγότερο γνωστοί) ερασιτεχνικοί σύλλογοι που αγωνίστηκε ήταν η Γκίλφορντ Σίτι και, ακολούθως, η Χίλινγκντον Μπόρο

Στη βασική σύνθεση της Μπόρο (1969)

Με την τελευταία έφτασε στον 3ο Γύρο του Κυπέλλου Αγγλίας (1970).  

Με τη Χίλινγκτον Μπόρο, 3ος εκ δεξιών, κάτω (1970-71)
Σύντομα, ωστόσο, αναγκάστηκε να σταματήσει το ποδόσφαιρο, για να βιοποριστεί.


Μία αναπάντεχη κατηγορία!

Σύμφωνα με δημοσιεύματα της περασμένης δεκαετίας:  Ένας 70χρονος αυτοκινητιστής κατηγορήθηκε για το θάνατο ενός 69χρονου συνταξιούχου σε «κρίση οργής», αφού κατέβηκε από το αυτοκίνητό του και τον χτύπησε με μπουνιές και κλωτσιές, σύμφωνα με το δικαστήριο σήμερα. Ο κ. Οδυσσέας Βαφειάδης λέγεται ότι το Νοέμβριο του 2015 οδηγούσε μεταφέροντας τον εγγονό του στο Chalfont St. Peter του Buckinghamshire, όταν σταμάτησε  σε μια διάβαση πεζών, προκειμένου να περάσει ο κ. Paul Davidson. Οι δύο άνδρες φέρονται να λογομάχησαν στη διάβαση, πριν ο κατηγορούμενος κατεβεί από το αυτοκίνητο κι επιτεθεί στο θύμα. Οι γιατροί δεν διέγνωσαν αρχικά κάποιο κάταγμα στον 69χρονο, αλλά η σύντροφός του στη συνέχεια παρατήρησε «τεράστιους» μώλωπες στην πλάτη του, είπε η Υγειονομική Επιτροπή. Το δικαστήριο άκουσε ότι μετά την επιστροφή του από τη βόλτα του σκύλου του, το θύμα έκανε εμετό και κατέρρευσε. Την επομένη ημέρα, όμως, ή μερικά 24ωρα μετά πέθανε, καθώς διαγνώστηκε διάτρηση των πνευμόνων του, από τέσσερα σπασμένα πλευρά.

Αθώωση

Ο Βαφειάδης, ο οποίος βρέθηκε στο εδώλιο του Reading Crown Court με τη βοήθεια ενός μπαστουνιού, αρνήθηκε κάθε κατηγορία. Κατά δήλωση του, ο δημόσιος κατήγορος Ίαν Χόουπ είπε στους ενόρκους ότι ο Βαφειάδης συνελήφθη την ίδια μέρα που πέθανε ο Ντέιβιντσον και ότι ισχυρίστηκε πως «ανταπέδωσε βίαια, σε αυτοάμυνα». Τελικά οι ένορκοι με την ετυμηγορία τους της 19ης Σεπτεμβρίου του 2016 τον απάλλαξαν από κάθε κατηγορία. Ο Βαφειάδης εξέφρασε την ικανοποίησή του για την αθωοτική απόφαση, αλλά και την πικρία του για την πολύμηνη ταλαιπωρία που υπέστη. Δεν παρέλειψε, ακόμη, να εκφράσει τη λύπη του για τον άνθρωπο με τον οποίο συνεπλάκη, δηλώνοντας πως «δεν ήθελε να τον βλάψει». Πρόσθεσε δε, ότι τώρα θα μπορούσε να ασχοληθεί απρόσκοπτος με τα εγγόνια του (παιδιά του γιου του) που έχουν χάσει τη μητέρα τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: