Τρίτη 22 Αυγούστου 2023

Το «θερμό» καλοκαίρι του Γιώργου Κούδα.

(Γράφει ο Νίκος Δ. – Θ. Νικολαΐδης)

Ο «Μεγαλέξανδρος του ελληνικού ποδοσφαίρου» κοντεύει να κλείσει τα 77 του χρόνια, ωστόσο παραμένει, πάντα, ένας από τους κορυφαίους παίκτες που ανέδειξε ποτέ το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο! Γεννημένος στην αγαπημένη του Θεσσαλονίκη στις 23 Νοεμβρίου του 1946, ο Γιώργος Κούδας ανδρώθηκε στις αλάνες και τις πλατείες της. Σε κάποια από αυτές τον είδαν για πρώτη φορά να παίζει, οπότε μετά (και) από τη δική του επιμονή, υπέγραψε συμβόλαιο με το «Δικέφαλο του Βορρά» σε ηλικία μόλις 12 ετών (1958). Πέντε χρόνια μετά (1963) ο νεαρός  άσσος προωθήθηκε στην ανδρική ομάδα.


Σημαία στον ιστό της!

Παρέμεινε στον Π.Α.Ο.Κ. επί 21 συνεχόμενα χρόνια (ξεπερνώντας τις 570 συμμετοχές στις εγχώριες διοργανώσεις), έπαιξε στην Εθνική Ομάδα πάνω από 40 φορές (παρών στα Τελικά του Κυπέλλου Εθνών Ευρώπης το 1980), κατέκτησε ένα Πρωτάθλημα Ελλάδας (1976) και δύο κύπελλα (1972, 1974), γεύθηκε πολλές ευρωπαϊκές νίκες, πάντα με την ασπρόμαυρη φανέλα. Ήταν το «10 το καλό» που λατρεύτηκε από όλους τους Έλληνες φιλάθλους, τόσο για τα τεράστια αγωνιστικά του προτερήματα, όσο και για την ακεραιότητα του χαρακτήρα του.


Παίκτης του Ολυμπιακού!

Για μία και μοναδική περίοδο της ζωής του, ο Κούδας βρέθηκε μακριά από τη Σαλονίκη και πολύ κοντά στον Πειραιά. Ήταν το καλοκαίρι του 1966, όταν τα οικονομικά προβλήματα της οικογένειας, οδήγησαν το Γιώργο μαζί με τον πατέρα του στα γραφεία των «ερυθρόλευκων» που επιθυμούσαν διακαώς την απόκτησή του. Ο Κούδας ντύθηκε «στα κόκκινα» και πήρε μέρος σε διάφορα φιλικά παιχνίδια, εντυπωσιάζοντας προπονητές, συμπαίκτες και το κοινό.  Ωστόσο η διοίκηση του Π.Α.Ο.Κ. -υπό τον αείμνηστο Γιώργο Παντελάκη- δεν συναίνεσε ποτέ στη μετεγγραφή του και ο παίκτης τιμωρήθηκε με «διετή αποκλεισμό», όπως όριζαν οι κανονισμοί της εποχής. Μπροστά στη σφοδρή του επιθυμία να επανέλθει στα γήπεδα και στην αγάπη που εκδήλωναν κάθε στιγμή οι φίλαθλοι στο πρόσωπό του, ο Κούδας επέστρεψε το 1968 στην ομάδα που τον ανέδειξε και συνέχισε μέχρι τη λήξη της σεζόν 1983-84, οπότε και κρέμασε οριστικά τα παπούτσια του σε ηλικία σχεδόν 38 ετών! 



Δεν υπάρχουν σχόλια: