Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου 2023

Οι δύο «μάχες» του Άρη Θεσσαλονίκης με την Ίπσουϊτς (1980).

 

Οι δύο αρχηγοί Μικ Μιλς και Θόδωρος Πάλλας (17-9-1980)
(Γράφει ο Νίκος Δ. – Θ. Νικολαΐδης)

Στο πρώτο Επαγγελματικό Πρωτάθλημα της Α’  Εθνικής Κατηγορίας (1979-80) ο Ολυμπιακός κατάφερε να πάρει τον τίτλο «στα σημεία» (αγώνας-μπαράζ) από το φιλόδοξο και πανίσχυρο εκείνη την εποχή, Άρη Θεσσαλονίκης. Την ίδια σεζόν οι Θεσσαλονικείς είχαν διαπρέψει και στο Κύπελλο της ΟΥΕΦΑ, φτάνοντας, με υπέροχες εμφανίσεις, μέχρι τον γ’ γύρο.


Μονομαχία του Έρικ Γκέητς με το Ντίνο Μπαλλή

Το φθινόπωρο του 1980 θα έπαιζαν ξανά σε αυτή τη διοργάνωση, ελπίζοντας να ξαναζήσουν μέρες δόξας. Η κληρωτίδα έφερε αντίπαλό τους για τον α’ γύρο και σε διπλές αναμετρήσεις, την Αγγλική Ίπσουϊτς Τάουν, μία ομάδα στελεχωμένη από πλειάδα ταλαντούχων ποδοσφαιριστών που προπονούσε ο Μπόμπυ Ρόμπσον (1933 – 2009) η οποία είχε τερματίσει στην 3η θέση του Αγγλικού Πρωταθλήματος και έδειχνε να αποτελεί μία ιδιαίτερα ανερχόμενη δύναμη στην Ευρώπη. Στις δύο θέσεις των ξένων παικτών της, αγωνίζονταν οι έμπειροι Ολλανδοί Άρνολντ Μιούρεν και Φρανζ Τάισεν.

Ιπσουϊτς Τάουν (1980-81)

Ψυχρολουσία στο «Πόρτμαν Ρόουντ»!

Ο Γουόρκ απέναντι στον Παντζιαρά (12')

Όσο καλά κι αν έπαιξε η Ίπσουϊτς στον πρώτο αγώνα του υπέροχου «Πόρτμαν Ρόουντ» (την Τετάρτη 17 Σεπτεμβρίου 1980, μπροστά σε 23.300 θεατές) που έπαιξε όντως εξαιρετικά, ο Άρης του Τσεχοσλοβάκου προπονητή Μίκαελ Βίτσαν (1925 – 1986) δεν άξιζε να υποστεί εκείνον τον διασυρμό (5-1). Το «δακτυλάκι» του σε αυτό, έβαλε ο απαράδεκτος Πορτογάλος διαιτητής Γκαρίντο, που έδειχνε κατευθείαν την «άσπρη βούλα» του πέναλτι στην παραμικρή διεκδίκηση εντός περιοχής! Καταλόγισε την «εσχάτη των ποινών» σε βάρος του Άρη τρεις φορές (!), απέβαλλε με δεύτερη κίτρινη κάρτα μόλις στο 35ο λεπτό (!) το Γιώργο Φοιρό και, για να «χρυσώσει» προφανώς το «χάπι» έδωσε ένα πέναλτι και στον Άρη στο ξεκίνημα του β’ ημιχρόνου, όταν όμως ήδη το σκορ είχε διαμορφωθεί σε 3-0 υπέρ των Άγγλων.

Ο Γουόρκ 'κλείνει' το σκορ (5-1)

Πρωταγωνιστής ο Γουόρκ!

Μεγάλη μορφή του πρώτου αγώνα ήταν αναμφισβήτητα ο Σκωτσέζος διεθνής κυνηγός Τζον Γουόρκ που σημείωσε τέσσερα τέρματα, τα τρία από τα «11 βήματα», ένα σπουδαίο ρεκόρ για αγώνα διασυλλογικής διοργάνωσης! Ο Γουόρκ σκόραρε από τα εννέα μέτρα με αντίπαλο τον Κύπριο γκολκίπερ των «κιτρίνων» Γιώργο Παντζιαρά, στο 12’ (1-0), στο 30’ (3-0) και στο 77ο λεπτό (5-1), ενώ με δυνατό σουτ στο 16ο λεπτό είχε διαμορφώσει το 2-0. Ο Θόδωρος Πάλλας μείωσε στο 47’ από τη «βούλα» σε 3-1, ενώ ο αείμνηστος Πολ Μάρινερ είχε πετύχει το τέταρτο κατά σειρά γκολ της ομάδας του, στο 61ο λεπτό.

Ο Άρης (1980-81) σε πλήρη παράταξη.
Οι συνθέσεις.

Ipswich Town: Cooper, Burley, Mills (Cpt.), Thijssen, Osman, Butcher, Wark, Muhren (73’ Beattie), Mariner, Brazil (73’ O’Callaghan), Gates.

Άρης: Παντζιαράς, Μόκαλης, Πάλλας (αρχηγός), Βένος, Φοιρός, Κούης, Ζήνδρος, Μπαλλής, Τσιριμώκος (58’ Δράμπης), Σεμερτζίδης, Ζελιλίδης.

Εφημερίδα 'Μακεδονία' (φύλλο 30-9-1980)
Η ρεβάνς της Θεσσαλονίκης.

Όσο κι αν το αποτέλεσμα του πρώτου αγώνα έδειχνε να είχε εξασφαλίσει την πρόκρισή τους, οι Άγγλοι δεν ταξίδεψαν στη Θεσσαλονίκη για να κάνουν διακοπές. Από τις δηλώσεις τους μάλιστα φαινόταν καθαρά πόσο πολύ υπολόγιζαν τον Άρη, αναγνωρίζοντας έμμεσα το πλασματικό του σκορ στην Αγγλία. Ο Άρης παρατάχθηκε μπροστά στον Πολωνό ρέφερι Alojzy Zarguz καθώς και σε περισσότερους από 30.000 θεατές που κατέκλυσαν τις εξέδρες του «Καυτανζόγλειου», αποφασισμένος να πετύχει τη μεγάλη ανατροπή!

Κοντά στο θαύμα!

Δυναμικά ξεκίνησαν οι παίκτες του Άρη και μόλις στο 4ο λεπτό άνοιξαν το σκορ με γκολ του αείμνηστου Θαλή Τσιριμώκου. Στο 22’ ο Κώστας Δράμπης (φωτό) με μία άπιαστη βολίδα έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα του Κούπερ για δεύτερη φορά (2-0) μέσα σε αποθέωση! Σύμφωνα με δηλώσεις στις οποίες προέβη αργότερα ο Ρόμπσον, σε εκείνο το σημείο του αγώνα φοβήθηκε πολύ για την περαιτέρω έκβαση. Είχαν συμπληρωθεί 20 λεπτά στην επανάληψη (65’) όταν ο Θόδωρος Ζελελίδης με κεφαλιά (κάποιες πηγές αναφέρουν σαν σκόρερ το Ντίνο Μπαλλή) έφερε την πρόκριση σε απόσταση αναπνοής (3-0), καθώς ο Άρης χρειαζόταν τώρα μόνο ένα ακόμη γκολ για να περάσει εκείνος στο β’ γύρο.


Σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές όμως, οι Άγγλοι βρήκαν το σθένος να αντιδράσουν, ελέγχοντας το ρυθμό του παιχνιδιού. Όπως και να «χτυπήσουν» ένα τέταρτο πριν τη λήξη (75’) μειώνοντας σε 3-1, με γκολ του μικροσκοπικού (αλλά και αεικίνητου) Έρικ Γκέιτς

Ο Γκέητς ζητάει πέναλτι (που θα του δοθεί)

Όλα πλέον, είχαν κριθεί. Ήταν η 1η Οκτωβρίου του 1980 όταν ο γενναίος Άρης αποχαιρετούσε με το κεφάλι ψηλά τη διοργάνωση, εισπράττοντας το θερμό και δίκαιο χειροκρότημα του ελληνικού κοινού.

Άρης: Παντζιαράς, Μόκαλης, Μιχαλήτσος, Βένος, Κούης, Μπαλλής (67’ Βάγγης), Δράμπης, Σεμερτζίδης, Ζελιλίδης, Τσιριμώκος, Χατζηαντωνίου (83’ Ζελίδης).  

Ipswich: Cooper, Burley, Mills, Thijssen, Osman, Butcher, Wark, Muhren (88’ Beattie), Mariner, Brazil (77’Mc Call), Gates.

 

Ομάδα για μεγάλα πράγματα!

Τζον Γουόρκ και Τέρρυ Μπούτσερ πανηγυρίζουν την κατάκτηση
του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ της σεζόν 1980/81

Η Ίπσουϊτς αφού πρώτα «ίδρωσε» προκειμένου να αποκλείσει τον Άρη, είχε μία εντυπωσιακή συνέχεια στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ, το οποίο και κατέκτησε τελικά, έπειτα από τον διπλό τελικό σε βάρος της Ολλανδικής Άλκμααρ (AZ 67), με νίκη εντός έδρας (3-0) και ανώδυνη ήττα (2-4). Στο β΄γύρο εξουδετέρωσε -στο γκολ- τη Μποέμιανς Πράγας (3-0 στο Πόρτμαν Ρόουντ και 0-2), στον 3ο γύρο επικράτησε άνετα της Βιτζεβ Λοτζ (5-0 εντός και 0-1), στα προημιτελικά θριάμβευσε επί της Σεντ Ετιέν με δύο επιβλητικές νίκες (4-1, 3-1) και στους «4» επανέλαβε το επίτευγμά της σε βάρος της Κολονίας (1-0, 1-0).

Δεν υπάρχουν σχόλια: