Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου 2023

Τα γενέθλια του Γιόζεφ Μλίναρτσικ

 

(Γράφει ο Νίκος Δ. – Θ. Νικολαΐδης)

Γεννημένος στις 20 Σεπτεμβρίου του 1953, ο γιγαντόσωμος (1,86 μ.) βετεράνος, πρώην διεθνής Πολωνός τερματοφύλακας Γιόζεφ Μλίναρτσικ (Jozef Mlynarczyk) γιόρτασε ήδη τα 70α του γενέθλια. Ήρθε στον κόσμο στην πόλη Nowa Sol (που σήμερα αριθμεί περίπου 40.000 κατοίκους) της Δυτικής Πολωνίας και έκανε τα πρώτα του αθλητικά βήματα, ως έφηβος, στην τοπική ομάδα Astra Nowa Sol. Το 1971 υπέγραψε το πρώτο του δελτίο στην Dozamet (μία ακόμη ομάδα της γενέτειράς του) ακολούθως έπαιξε στις BKS Stal και Odra Opole, για να αποκτηθεί τελικά από την ισχυρή Widzew Lodz, με την οποία πανηγύρισε δύο συνεχόμενα πρωταθλήματα Πολωνίας (1981, 1982). Από το 1979 έως το 1986 υπεράσπισε με επιτυχία τα δίχτυα της Εθνικής Ομάδας ανδρών της χώρας του, έχοντας συμμετοχή σε δύο διοργανώσεις του Παγκοσμίου Κυπέλλου (της Ισπανίας το 1982, όπου η Πολωνία πήρε την 3η θέση και του Μεξικού το 1986) . Συνολικά ήταν 42 φορές διεθνής.

Καριέρα στο εξωτερικό.

Το 1984 υπέγραψε στην Γαλλική Μπαστιά, στην οποία έπαιξε δύο περιόδους, για να μετεγγραφεί, ακολούθως (1985) στην Πορτογαλική Πόρτο, το σύλλογο με τον οποίο –επί μία τριετία- γεύτηκε πολλές επιτυχίες. Κατέκτησε δύο εγχώριους τίτλους πρωταθλητή (1986, 1988) και ένα Κύπελλο Πορτογαλίας (1988), ενώ το Μάιο του 1987 αναδείχθηκε Πρωταθλητής Ευρώπης, αφού η Πόρτο νίκησε με σκορ 2-1 τη Μπάγερν Μονάχου στο μεγάλο Τελικό του (τότε) Κυπέλλου Πρωταθλητριών, ο οποίος τελέστηκε στο Στάδιο Πράτερ της Βιέννης. 

Μεξικό, 1986


Την ίδια χρονιά ο Γιόζεφ κατέκτησε το Σούπερ-Καπ της ΟΥΕΦΑ, όταν η Πόρτο υπερίσχυσε του Κυπελλούχου Ευρώπης Άγιαξ Άμστερνταμ (1-0, 1-0) σε διπλές αναμετρήσεις. Ο «Κολοφώνας» των επιτυχιών για τον σπουδαίο γκολκίπερ ήρθε το Δεκέμβριο της ίδιας χρονιάς στο Τόκιο, όταν η Πόρτο αναδείχθηκε Πρωταθλήτρια Κόσμου, νικώντας με 2-1 και την Πρωταθλήτρια Νοτίου Αμερικής, Πενιαρόλ της Ουρουγουάης. Έτσι ο Μλίναρτσικ πρόσθεσε στην πλούσια τροπαιοθήκη του και το Διηπειρωτικό Κύπελλο.

Προπονητής.

Μετά το τέλος της αγωνιστικής του σταδιοδρομίας (1989) ανέλαβε την εκγύμναση των γκολκίπερ της Πόρτο αρχικά και αργότερα της Βίτζεβ Λοτζ, ενώ για ένα σημαντικό διάστημα ο -συνταξιούχος σήμερα- πορτιέρο εργάσθηκε ως προπονητής τερματοφυλάκων και στην Εθνική Πολωνίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: