Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου 2023

Αχιλλέας Αδαμόπουλος (21 Σεπτεμβρίου 1962 – 26 Ιουνίου 2015)

(Γράφει ο Νίκος Δ. – Θ. Νικολαΐδης)

Οι Μαυραχάδες, ένα χωριό περίπου 400 κατοίκων (σύμφωνα με την απογραφή του 2011) που βρίσκεται στο νοτιοανατολικό άκρο του Νομού Καρδίτσας, είναι η γενέτειρα ενός από τους  μεγαλύτερους σκόρερ του ποδοσφαίρου μας. Σε αυτό, μία ημέρα σαν σήμερα πριν από 61 χρόνια, ήρθε στον κόσμο ο σπουδαίος επιθετικός άσσος Αχιλλέας Αδαμόπουλος. Δεν έμελλε, όμως δυστυχώς να ζήσει πολύ, καθώς «έφυγε» στις 26 Ιουνίου 2015, πριν καν συμπληρώσει το 53ο έτος της ηλικίας του, μετά από γενναία μάχη που έδωσε με τον καρκίνο. Αυτό το αφιέρωμα λογίζεται ως φόρος τιμής στη μνήμη του.


Το ξεκίνημά του.

Ο υψηλόσωμος (1,85 μ.), ξανθομάλλης και  γεροδεμένος κεντρικός επιθετικός άρχισε τον αθλητισμό σε ερασιτεχνικό επίπεδο από τον τοπικό Ερμή Μαυραχάδων στην αρχή της δεκαετίας του ’80 και το καλοκαίρι του 1985 υπέγραψε στη μεγάλη ομάδα της περιοχής Αναγέννηση Καρδίτσας, που τότε αγωνιζόταν στο Βόρειο Όμιλο της Γ’  Εθνικής Κατηγορίας. Μετά από 2,5 σεζόν στους κιτρινόμαυρους της Θεσσαλίας το «άστρο» του ξεκίνησε να λάμπει, προσελκύοντας το ενδιαφέρον του Ολυμπιακού, για να αποκτηθεί τελικά από τον Πανιώνιο, το Δεκέμβριο του 1987. Στη Νέα Σμύρνη, ωστόσο, δεν πήρε πολλές ευκαιρίες, με αποτέλεσμα το ερχόμενο καλοκαίρι να μετεγγραφεί στον Α.Ο. Ξάνθης.

Πανηγύρια για τον τίτλο στη Β'  Εθνική


Μεγάλος πρωταγωνιστής της ανόδου!

Την περίοδο 1988-89 η ομάδα της Θράκης έκανε πρωταθλητισμό στην ενιαία Β’  Εθνική και για πρώτη φορά στα χρονικά πέτυχε την άνοδό της στο Επαγγελματικό Πρωτάθλημα. Ο Αδαμόπουλος πήρε μέρος και στους 34 αγώνες της σεζόν, σκοράροντας 30 γκολ! Ήταν ο πρώτος σκόρερ της κατηγορίας και ο μεγάλος πρωταγωνιστής της χρονιάς.  Την επόμενη περίοδο, με τους Βραζιλιάνους που απέκτησε ο σύλλογος, δεν είχε την ίδια συμμετοχή, ωστόσο συνέχιζε να σκοράρει με συνέπεια.

Πρώτος αριστερά στους όρθιους, με τον Α.Ο. Ξάνθης


Η εμπειρία του στη Νίκαια και η επιστροφή στην πατρίδα.

Τη διετία 1990-1992 ο Αχιλλέας ήταν παίκτης του Ιωνικού Νικαίας σε Α’ και Β’ Εθνική, χωρίς να φτάσει στα προηγούμενα ρεκόρ, αλλά από το καλοκαίρι του ’92 (που γύρισε στην Αναγέννηση) έγινε ξανά ο μεγάλος της «αστέρας». Πρώτα κερδίζοντας την επιστροφή από τη Γ’ στη Β’  Εθνική και εν-συνεχεία μετέχοντας στην ανεπανάληπτη προσπάθεια που έκανε η Θεσσαλική ομάδα να ανέβει και στην Α’  Εθνική, τη σεζόν 1993-94. Ακολούθως αποσύρθηκε από τον επαγγελματικό αθλητισμό, συνεχίζοντας να παίζει ποδόσφαιρο πρώτα στον Ηρακλή Σοφάδων και μετά στην πρώτη του αγάπη, τον Ερμή, τον οποίο βοήθησε να ανέβει στη Δ’ Εθνική.

Διεθνής συμμετοχή και στατιστικός απολογισμός.

Ο Αδαμόπουλος χρίστηκε μία φορά διεθνής με την Εθνική Ομάδα των Ανδρών, όταν πέρασε ως αλλαγή στο 72ο λεπτό του Σάββα Κωφίδη, κατά τη διάρκεια της φιλικής αναμέτρησης μεταξύ Γιουγκοσλαβίας – Ελλάδας (3-0) που δόθηκε στο Στάδιο του Νόβισαντ στις 20 Σεπτεμβρίου του 1989. Στον «πάγκο» της Εθνικής μας βρισκόταν τότε ο Αντώνης Γεωργιάδης, ενώ τεχνικός των «πλάβι» ήταν ο Ίβιτσα Όσιμ.

Ο αξέχαστος Αχιλλέας Αδαμόπουλος αγωνίσθηκε σε συνολικά 221 επίσημους αγώνες πρωταθλήματος και των τριών εθνικών μας κατηγοριών, επιτυγχάνοντας 93 τέρματα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: