Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου 2023

Μπράιτον: Η αντίπαλος της Α.Ε.Κ. στο Europa League.


(Γράφει ο Νίκος Δ. – Θ. Νικολαΐδης)

Οι ελληνικοί σύλλογοι έχουν φέτος ξεκινήσει μία αξιοπρόσεκτη πορεία στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, γεμίζοντας προσδοκίες για διάκριση το «διψασμένο» φίλαθλο κοινό. Ιδιαίτερα η νταμπλούχος Α.Ε.Κ., έπειτα από μία περιπετειώδη πρόκριση επί της Δυναμό Κιέβου στο β’ προκριματικό γύρο του Champions League, με δύο συναρπαστικούς αγώνες και τα όσα προηγήθηκαν με τη δολοφονία του οπαδού της, ελπίζει τώρα (μετά τον αποκλεισμό της από την Αντβέρπ) να συνεχίσει επιτυχώς στη φάση των ομίλων του Uefa Europa League, όπου «μετακόμισε». Θα βρει ως πρώτο εμπόδιο μπροστά της και μάλιστα εκτός έδρας, την ερχόμενη Πέμπτη, την Αγγλική Brighton & Hove Albion F.C.


Gold Stone: Έδρα της ομάδας επί σχεδόν έναν αιώνα (1902-1997)

Ποια είναι η Μπράιτον

Με έτος ίδρυσής της το μακρινό 1901 (ιδρύθηκε στις 24 Ιουνίου εκείνης της χρονιάς) χρώματα μπλε-άσπρο και έμβλημα έναν γλάρο, δεν διαθέτει τις αντίστοιχες με την Ένωση αθλητικές «περγαμηνές». Ούτε στην Ευρώπη (καθώς αυτή είναι μόλις η «παρθενική» της συμμετοχή) ούτε βεβαίως στο Αγγλικό Πρωτάθλημα, στου οποίου την πρώτη κατηγορία έπαιξε μέχρις στιγμής 10 φορές (έξι από αυτές στην Premier League και με τη φετινή να είναι η ενδέκατη).  Διαθέτει τα προσωνύμια Οι Γλάροι (The Seagulls) και Albion.


Κατά τη σεζόν που πέρασε η ομάδα πραγματοποίησε την καλύτερη –μακράν- στα χρονικά εμφάνισή της, καθώς πήρε την 6η θέση της P.L., κερδίζοντας ταυτόχρονα το ευρωπαϊκό «εισιτήριο» για πρώτη φορά στην ιστορία της. Πρόεδρός της είναι ο Βρετανός επιχειρηματίας Antony Bloom, 53 ετών, ενώ στον «πάγκο» της βρίσκεται από πέρσι, ο 44χρονος Ιταλός προπονητής Roberto De Zerbi. Από τον Ιούλιο του  2011 αγωνίζεται στο Falmer Stadium (31.860 θέσεων) της πόλης του Μπράιτον (που το 2000 ενώθηκε με το γειτονικό Hove) ενός παραθαλάσσιου θέρετρου  156.000 κατοίκων (στοιχεία 2007) στην Κομητεία East Sussex της Νότιας Αγγλίας, έναν τόπο που διαθέτει μεγάλο ιστορικό και πολιτιστικό υπόβαθρο.

Οι μνήμες των ‘80ς

Το 1979 η Μπράιτον ανέβηκε για πρώτη φορά στην (τότε) Α’  Κατηγορία Αγγλίας, όπου κατάφερε να διατηρηθεί επί μία συνεχόμενη τετραετία, δίχως να πετύχει κάτι ξεχωριστό. Ωστόσο, την τέταρτη χρονιά (1982-83) παρότι τελικά υποβιβάστηκε, είχε φτάσει στον Τελικό του Κυπέλλου (F.A. Cup) και «μία ανάσα» από την κατάκτηση του βαρύτιμου τρόπαιου. Αναδείχθηκε ισόπαλη της φημισμένης Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (2-2) κατόπιν παράτασης, αλλά ηττήθηκε καθαρά (4-0) στον επαναληπτικό Τελικό, μία εβδομάδα μετά, με τα δύο ιστορικά ματς να διεξάγονται στο εμβληματικό Στάδιο Γουέμπλεϊ. Μεγάλος της αστέρας, εκείνη την εποχή ήταν ο διεθνής κεντρικός αμυντικός Steve Foster.




«Φουριόζικο» ξεκίνημα!

Φέτος η ομάδα δείχνει καλύτερη από ποτέ, βρίσκεται στην 3η θέση της βαθμολογίας, ενώ το Σάββατο πέτυχε έναν μεγάλο θρίαμβο επί της Γιουνάιτεντ (3-1) μέσα στο Όλντ Τράφορντ!

Πανηγυρισμοί στο Όλντ Τράφορντ

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: