Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου 2023

Σαν σήμερα... στην Α’ Εθνική που αγαπήσαμε!

Εφημερίδα 'Μακεδονία' (φύλλο 28-9-1980)
(Γράφει ο Νίκος Δ. – Θ. Νικολαΐδης)

ΠΑΟΚ-Παναχαϊκή 3-0 (27 Σεπτεμβρίου 1980)

Θεσσαλονίκη, 27 Σεπτεμβρίου του 1980 και ημέρα Σάββατο: Στον εναρκτήριο αγώνα της 4ης αγωνιστικής για το 2ο Επαγγελματικό Πρωτάθλημα της Α’ Εθνικής Κατηγορίας, ο Π.Α.Ο.Κ. φιλοξένησε -όχι στο γήπεδο Τούμπας- αλλά στο «Καυτανζόγλειο Στάδιο» την Παναχαϊκή. Ήταν μάλιστα η πρώτη φορά -κατά τη συγκεκριμένη σεζόν- που οι οπαδοί του «δικεφάλου του Βορρά» θα τον έβλεπαν να αγωνίζεται μέσα στη συμπρωτεύουσα.

Τούμπα, Κυριακή 31 Μαΐου 1981

Επιβλητική εμφάνιση!

Ο Ούγγρος προπονητής του Γκιούλα Λόραντ (ο οποίος πριν ολοκληρωθεί η περίοδος θα άφηνε δυστυχώς την τελευταία του πνοή μέσα στο γήπεδο από καρδιακή ανακοπή) είχε κάνει καλή δουλειά. Οι παίκτες του Π.Α.Ο.Κ., με κορυφαίους τον «Καίσαρα» Σταύρο Σαράφη και τον νεοαποκτηθέντα (από την Καβάλα) Στάθη Τριανταφυλλίδη (που κατάφερε να περιορίσει πολύ τον Κώστα Δαβουρλή) θριάμβευσαν με άνεση (3-0) ενθουσιάζοντας τον κόσμο τους. Να σημειώσουμε πως, ουκ ολίγες φορές  κατά το -τότε πρόσφατο- παρελθόν η Παναχαϊκή είχε επιφυλάξει δυσάρεστες εκπλήξεις αγωνιζόμενη στην Τούμπα, με αποκορύφωμα την απίστευτη νίκη της με σκορ 5-3 στις 22 Απριλίου του 1973, η οποία μάλλον στέρησε στους Θεσσαλονικείς το Πρωτάθλημα!

Οι οπαδοί του Π.Α.Ο.Κ. στη Ν. Φιλαδέλφεια
(Τελικός Κυπέλλου Ελλάδας, 21 Ιουνίου 1981)

Πορείες αντίθετες...

Στο τέλος βέβαια ο Π.Α.Ο.Κ. θα καταλάβει την 4η θέση (πίσω από τον πρωταθλητή Ο.Σ.Φ.Π., την δεύτερη Α.Ε.Κ. και τον 3ο Άρη Θεσσαλονίκης) ωστόσο η συμμετοχή του ως «φιναλίστ» στο Κύπελλο Ελλάδας με αντίπαλο τον Ολυμπιακό (ηττήθηκε απόαυτόν στον Τελικό που έγινε στο Στάδιο της Νέας Φιλαδέλφειας με 3-1) θα του δώσουν το δικαίωμα να αγωνιστεί την επόμενη χρονιά στο Κύπελλο Κυπελλούχων Ευρώπης. Αντίθετα, πολύ μέτρια εμφάνιση πραγματοποίησε η ομάδα της Πάτρας η οποία, σημειωτέον πως αντιμετώπιζε πρόβλημα προπονητή (στον «πάγκο» της βρισκόταν, ως προσωρινή επιλογή, ο βετεράνος Σωτήρης Λεγάτος) και στο τέλος της σεζόν υποβιβάστηκε (μαζί με τον Ατρόμητο Περιστερίου) στη Β’ Εθνική. Παρά την ενίσχυσή της με τους Βάλτερ Βάγκνερ (μετεγγραφή από τον Παναθηναϊκό), Δημήτρη Νταλάκα και Βασίλη Χαρδαλιά (από Αναγέννηση Άρτας και Αμφίλοχο Αμφιλοχίας, αντίστοιχα) δεν μπόρεσε τότε να «σώσει την παρτίδα», όπως λέμε.

Τα τρία τέρματα της νίκης.

Μόλις στο 10’ ο Δικέφαλος άνοιξε το σκορ με εύστοχη εκτέλεση πέναλτι του Σαράφη, ύστερα από ανατροπή (εντός της περιοχής) του Παναγιώτη Κερμανίδη από το Γιώργο Μητσέα, τερματοφύλακα των φιλοξενουμένων. Λίγο μετά τη συμπλήρωση του ημιώρου (33’) ο Σαράφης διπλασίασε τα γκολ της ομάδας του, όταν με εξαιρετική «κεφαλιά-ψαράκι» εκμεταλλεύτηκε άριστα τη σέντρα του Βραζιλιάνου Νέτο Γκουερίνο. Πριν περάσει το πρώτο τέταρτο στην επανάληψη (56’) και από κόρνερ του Άγγελου Αναστασιάδη, ο Τριανταφυλλίδης με απευθείας βολέ έστειλε τη μπάλα για τρίτη φορά στα δίχτυα των Πατρινών, κλείνοντας το σκορ. Δοκάρι είχε στο 82ο λεπτό ο Αναστασιάδης, ο οποίος –ως αλλαγή στο β’ ημίχρονο του τραυματία Γιώργου Κούδα- ήταν πολύ καλός.

Οι συνθέσεις.

Μπροστά στο διαιτητή Μάκη Γερμανάκο, οι δύο ομάδες αγωνίστηκαν ως εξής:

ΠΑΟΚ: Φορτούλα, Γούναρης, Ιωσηφίδης, Γιόζεφ Σάλαμον (μετεγγραφή από την DVTK Ουγγαρίας), Πέλλιος, Τριανταφυλλίδης, Κερμανίδης, Σαράφης (74’ Κ. Αποστολίδης), Γκουερίνο, Κούδας (46’ Αναστασιάδης), Χρ. Δημόπουλος (μετεγγραφή από τον Παναιτωλικό Αγρινίου).

Παναχαϊκή: Μητσέας, Παπαλάμπρου, Σπανοσωτηρόπουλος, Χρ. Χατζόπουλος, Χρ. Αποστολίδης, Ψαράς, Σταματόπουλος (46’ Βάγκνερ), Νταλάκας (66’ Χαρδαλιάς), Σπεντζόπουλος, Δαβουρλής, Παπαγιαννόπουλος.

  • Είχαν κοπεί συνολικά 9.887 εισιτήρια.

  

Δεν υπάρχουν σχόλια: