Τρίτη 17 Φεβρουαρίου 2015

Κύπελλο Ελλάδος 1958-59

Κύπελλο Ελλάδος 1958-59 (όλα τα ματς)

Τις δεκαετίες 1950-1960 στο Κύπελλο Ελλάδος μετείχαν εκατοντάδες σωματεία από όλη τη χώρα, με κίνητρο τη δόξα της συμμετοχής και με ενδόμυχο πόθο την πρόκριση σε επόμενη φάση, μήπως κληρωθούν με κάποια δημοφιλή ομάδα και έτσι καταφέρουν να μπουν στον ποδοσφαιρικό χάρτη. Όσο αυξανόταν ο αριθμός των ομάδων, τόσο δυσκολότερο ήταν να δημοσιεύονται όλα τα αποτελέσματα των αγώνων, δεδομένου ότι συχνά υπήρχαν αναβολές, διακοπές λόγω καιρού ή επεισοδίων, ματαιώσεις λόγω αδυναμίας μετακίνησης, επαναληπτικοί σε περιπτώσεις ισοπαλιών, ενστάσεις που ανέτρεπαν το αρχικό αποτέλεσμα κλπ. Μια προσπάθεια που έκανα παλιότερα να καταγράψω τα πλήρη αποτελέσματα στη Βικιπαίδεια έφτασε με τεράστιες δυσκολίες ως την σεζόν 1951-52. Πρόσφατα εντόπισα τα αποτελέσματα της περιόδου 1958-59, σε δύο τεύχη του σπάνιου επίσημου περιοδικού της ΕΠΟ «ΕΛΛΑΣ-ΦΟΥΤΜΠΩΛ», από την προκριματική φάση ως τα προημιτελικά. Σε αυτά, ο λάτρης του ποδοσφαίρου, θα ανακαλύψει ομάδες από όλη την Ελλάδα που δεν υπάρχουν πια, με απίθανα ονόματα, όπως:
 
"ΕΛΛΑΣ ΦΟΥΤΜΠΩΛ" 6/3/1959.


Ανακασιακός, Πετραλωνιακός, Παλλαυρεωτικός, Εθνικός ΑΟ Ταξιαρχών Ν. Ψυχικού, Λευκός Αστήρ Λυκαβηττού, Αστραπή Ριζουπόλεως, Παλαιοκοκκινιά, ΑΕ Δ΄ Καραβά, Προοδευτική Τούμπας, Κένταυρος Πειραιώς, Έλαφος Αυλίδος, Ανάπλασις Τυρνάβου, Πανγεωργικός, Πολυκαστρινός Όμιλος Ανατολικορωμυλιωτών, Ένωσις Τουρκικής Νεολαίας Κομοτηνής, ΑΕ Πανωγιαννιών, Μακεδονικός Αγιάσματος, Ποντιακή Νεολαία Γιαννιτσών, Αμφισσαϊκός, Παμφθιωτικός, Ελλήσποντος Κερκύρας, Φωστήρ Ηρακλείου Κρήτης, Κρητικός Χανίων κ.ά.

"ΕΛΛΑΣ ΦΟΥΤΜΠΩΛ", 6/3/59
Προς δόξα του θεσμού των εκπλήξεων, που επέτρεπε στον κάθε σύλλογο να ονειρεύεται, τρεις επαρχιακές ομάδες έφτασαν ως τα προημιτελικά, η Δόξα (που έφτασε ως τον τελικό), η Νίκη Βόλου και ο Παναμβρακικός Άρτας. Για την ιστορία να συμπληρώσουμε τους ημιτελικούς και τον τελικό της χρονιάς, στον οποίο ο Ολυμπιακός επικράτησε της Δόξας Δράμας.

Ημιτελικοί:
Δόξα Δράμας – Πανιώνιος: 2-1
Ολυμπιακός – Απόλλων Αθηνών: 1-1, 2-0

ΤΕΛΙΚΟΣ: γήπεδο Λεωφόρου, 5/7/1959

Ολυμπιακός – Δόξα Δράμας: 2-1 (Υφαντής 52΄, Μπέμπης 59΄ - Γεωργιάδης 47΄)





ΕΛΛΑΣ ΦΟΥΤΜΠΩΛ, 9/6/59


Πηγή: «ΕΛΛΑΣ-ΦΟΥΤΜΠΩΛ», επίσημο περιοδικό Ε.Π.Ο., τεύχη 6/3/1959 και 9/6/1959, Βιβλιοθήκη Βουλής (ψηφιακό αρχείο).


Θ. Μπελίτσος, 23/1/2015.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Καλημέρα σας και καλό μήνα. Μήπως θα μπορούσατε να μου δώσετε ένα link για το αρχείο του ΕΛΛΑΣ-ΦΟΥΤΜΠΩΛ.. δυστυχώς δεν το βρίσκω.

Θοδωρής Μπελίτσος είπε...

http://srv-web1.parliament.gr/display_doc.asp?item=38007&seg=

Είναι ανάμεσα σε άλλα έντυπα, στην ψηφιακή σελίδα 457.